Politikk

Ap går på en smell i ny meningsmåling

FOLKETS HUS (Aftenposten): Etter flere måneder på 40-tallet får Ap et bratt fall i Aftenpostens april-måling.

afp000867853-meAl6rQEOb.jpg
 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk presentert en lite hyggelig meningsmåling bare timer før han skulle holde sin første åpningstale på et Ap-landsmøte.

Samme dag som Jonas Gahr Støre gikk på talerstolen og holdt sin første åpningstale som leder i Arbeiderpartiet, presenterer Aftenposten en helt fersk meningsmåling som er tatt opp mandag til onsdag denne uken.

Tallene er svært dårlig nytt for Støres Ap: Partiet går tilbake hele 4,8 prosentpoeng.

— Tallene kan tyde på at det er et brekk for Ap. Det er andre eller tredje måling på rad som viser en slik tendens, sier statsminister Erna Solberg på telefon fra Vietnam.

Respons: Kunne ikke regne med å bli på 40-tallet

I målingen Respons har gjort for Aftenposten, Bergens Tidende og Adresseavisen, lander Arbeiderpartiet på 37,3 prosent, etter fire måneder på rad med en oppslutning over 40 prosent.

 • Her kan du lese om målingene fra mars, februar, januar og desember
  Thore Gaard Olaussen, daglig leder i Respons, sier til Aftenposten at nedgangen er så stor at endringen er signifikant.

— Arbeiderpartiet er nok på et lavere nivå nå enn de var i vinter. Men det er ikke overraskende. Ap kunne ikke forvente at det skulle ligge på 40-tallet så lenge, det er historisk veldig høyt, påpeker han.

Støre: - Tar dette med stor ro

Sjefen selv i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, tar beskjeden om den meningsmålte bråstoppen med stor ro.

To timer før han gikk på talerstolen for å holde sin første ordinære partiledertale, sier Støre at Arbeiderpartiet ikke tar de mange 40-tallsmålingene for gitt.

— I dag har jeg kommentert to målinger over 40 – og din som nå er litt under. Det er jo fortsatt veldig høyt. Selv om det er en markert endring, tar jeg dette med stor ro, sier Gahr Støre.

Begge regjeringspartiene går frem

Høyre går frem 3,9 prosentpoeng, og er dermed tilbake på nivået de hadde før de fikk den store knekken i forbindelse med forslaget til statsbudsjett i høst.

— Lojaliteten til de som stemte på Høyre ved sist valg, er høyere nå enn den har vært på målingene i vinter, forklarer Olaussen i Respons.

Også Fremskrittspartiet kan notere seg en fremgang på 1,4 prosentpoeng etter en svak mars-måling.

Regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre går begge litt tilbake.

Solberg: Kan tyde på et brekk for Ap

— Dette er en hyggelig måling for Høyre, sier statsminister Solberg.

- Tror du det har en betydning at de fire partiene på borgerlig side har fått på plass en avtale om asylbarna?

— Vi hadde målinger før dette også som viste en fremgang. Men det bidrar til at vi får ro rundt noen vanskelige saker. Jeg tror folk nå ser at politikken vår kommer tydeligere fram: satsingen på kunnskap, veiprosjekter og helse, sier Solberg.

- Synes du synd på Støre som må starte landsmøtet sitt med en slik målingsnedtur?

— Jeg vil vel tro ha hadde syntes det var et godt valgresultat, hvis han endte på et slikt tall.

- Ap og Støre er den siste tiden blitt beskyldt for å være uklare om hvor de står i viktige saker, tror du dette er noe av grunnen til at de går tilbake?

— Jeg tror i alle fall velgerne forventer tydelige svar på hva Ap mener om de store moderniseringsreformene og omstillingsutfordringene i norsk næringsliv. Det er greit å ha et seminar gående om hva man skal mene, men det har en tidsfrist, uttaler Solberg.

MDG på vippen

En endring som fører til store omrokkeringer i antallet mandater, er at Miljøpartiet De Grønne (MDG) får 4,4 prosent og er over sperregrensen for første gang på en Respons-måling siden stortingsvalget høsten 2013.

Med resultatet fra Respons ferske måling ville partiet både fått inn hele syv representanter på Stortinget, mot dagens ene.

De ville også havnet på vippen mellom den borgerlige og den rødgrønne blokken.

Færre sitter på gjerdet

Overgangstallene viser at det ikke er så mange som har forlatt Ap siden mars-målingen, men Høyre henter tilbake velgere som i forrige måned satt på gjerdet, eller hadde latt seg friste av Støre. Når velgerne som i forrige måned har bestemt seg — og kommer inn i regnestykket på Høyres side- blir Aps andel av kaken mindre.

Denne grafen viser hvor lojale Ap- og Høyre-velgere har vært siden valget. Der Ap har tatt med seg mellom 80 og 90 prosent av velgerne fra 2013, har andelen Høyre-velgere falt jevnt, frem til et solid løft nå i april.

I mars sa 13,5 og 15,7 prosent av velgere til henholdsvis Høyre og Frp at de ville stemt Ap. I april-målingen er tallene 7,3 og 3,8.

Interessert i saker om politikk? Følg oss på Facebookog Twitter

Hør Aftenpostens nye politikk-podcast, med politisk redaktør Trine Eilertsen, kulturredaktør Sarah Sørheim og politisk journalist Lars Glomnes her:

Les også

 1. 8 grafer som viser Støres suksess - og farene som lurer for Ap

 2. Solberg-regjeringen vil sette varige spor selv om Støre overtar

 3. Er du en ekte-Ap-velger?

Les mer om

 1. Politikk
 2. Kommunevalg 2015