Politikk

Erna Solberg om Arbeiderpartiet: – De burde lære seg å være mer åpne for andres forslag

BERGEN (Aftenposten): Erna Solberg (H) holder døren åpen for asylmottak i andre land. Arbeiderpartiet vil nå vurdere tiltaket som de for én måned siden omtalte som «direkte useriøst».

Det ble en stopp i Fjell kommune den første dagen på statsminister Erna Solbergs vestlandsturné. Kommunen har lagt til rette for praksisplasser for flyktninger som er en del av introduksjonsprogrammet i kantinen på rådhuset. Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

 • Harald Stolt-Nielsen
  Harald Stolt-Nielsen
  Journalist

I juni varslet Fremskrittspartiet at hvis de havner i regjering etter stortingsvalget vil de opprette asylmottak i Libya. Den gang omtalte Aps innvandringspolitiske talsperson, Stein Eirik Lauvås, forslaget som «direkte useriøst». Til ABC Nyheter sier Lauvås at Ap vil vurdere «ethvert seriøst forslag» som kan løse krisen i Middelhavet.

Statsminister Erna Solberg, som i helgen startet en fire dager lang vestlandsturné, mener Arbeiderpartiet bør lytte bedre til andres forslag.

– Arbeiderpartiet må lære seg å være litt mer åpne for forslag fra andre enn å ha en ryggmargsrefleks, sier Solberg til Aftenposten.

Hun holder døren åpen for at det kan etableres mottak andre steder, men tror ikke det vil stoppe migrasjonsproblemene til de middelhavslandene.

– Den bølgen vi nå ser i Italia er i hovedsak folk som ikke vil få asyl i noen europeiske land. Den bølgen vil ikke bli stanset av denne typen mottak i for eksempel Libya. Man vil kanskje kunne returnere de til et slikt senter, men hva skal man gjøre med de da, sier statsministeren.

 • Ap og Høyre kjemper om velgerne på Vestlandet. Men det er ikke der valget avgjøres, mener ekspertene.

Naive franskmenn

Frankrikes president Emmanuel Macron kunngjorde torsdag at Frankrike kom til å sette opp asylsentre i Libya i sommer, men fredag ble planen utsatt på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet.

Tiltaket som ble foreslått av den franske presidenten vil dessverre ikke få en slutt på tilstrømmingen av migranter og asylsøkere, mener Solberg.

– Jeg tror franskmennene er litt naive i troen på at dette vil stanse tilstrømmingen til for eksempel Italia eller andre land, sier hun.

Dagen etter at Macron kunngjorde planen om asylsentre i Libya fulgte Arbeiderpartiet etter. Solberg advarer partiet om å være for kritiske neste gang noen andre kommer med nye forslag.

– Kanskje Arbeiderpartiet ikke skal ta så hardt i når noen kommer med noe nytt i fremtiden, sier Solberg.

Siden nyttår har over 90.000 personer krysset Middelhavet, flesteparten via Libya. Foto: Santi Palacios / TT / NTB scanpix

Foreslått av Frp-veteran i 2001

Et lignende forslag med asylmottak i andre land ble foreslått av tidligere Frp-leder Carl I. Hagen tilbake i 2001. Partiets bærekraftsutvalg kom i 2013 frem til at Norge bør opprette asylmottak i Afrika og Asia.

Foreløpig vil ikke Høyre gå inn for en slik løsning, sier Høyres innvandringspolitiske talskvinne Ingjerd Schou.

– Dette utspillet inneholder altfor mange ubesvarte spørsmål til at vi kan stille oss bak det nå, sier hun til NTB.

Foto: Edward Stenlund / Trønderbladet / NTB scanpix

Les mer om

 1. Stortingsvalg 2017
 2. Migrantkrisen i Europa
 3. Erna Solberg
 4. Arbeiderpartiet (Ap)
 5. Høyre (H)
 6. Fremskrittspartiet (Frp)
 7. Carl I. Hagen