Politikk

Erna Solberg om Arbeiderpartiet: – De burde lære seg å være mer åpne for andres forslag

BERGEN (Aftenposten): Erna Solberg (H) holder døren åpen for asylmottak i andre land. Arbeiderpartiet vil nå vurdere tiltaket som de for én måned siden omtalte som «direkte useriøst».

Det ble en stopp i Fjell kommune den første dagen på statsminister Erna Solbergs vestlandsturné. Kommunen har lagt til rette for praksisplasser for flyktninger som er en del av introduksjonsprogrammet i kantinen på rådhuset. Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

 • Harald Stolt-Nielsen
  Harald Stolt-Nielsen

I juni varslet Fremskrittspartiet at hvis de havner i regjering etter stortingsvalget vil de opprette asylmottak i Libya. Den gang omtalte Aps innvandringspolitiske talsperson, Stein Eirik Lauvås, forslaget som «direkte useriøst». Til ABC Nyheter sier Lauvås at Ap vil vurdere «ethvert seriøst forslag» som kan løse krisen i Middelhavet.

Statsminister Erna Solberg, som i helgen startet en fire dager lang vestlandsturné, mener Arbeiderpartiet bør lytte bedre til andres forslag.

– Arbeiderpartiet må lære seg å være litt mer åpne for forslag fra andre enn å ha en ryggmargsrefleks, sier Solberg til Aftenposten.

Hun holder døren åpen for at det kan etableres mottak andre steder, men tror ikke det vil stoppe migrasjonsproblemene til de middelhavslandene.

– Den bølgen vi nå ser i Italia er i hovedsak folk som ikke vil få asyl i noen europeiske land. Den bølgen vil ikke bli stanset av denne typen mottak i for eksempel Libya. Man vil kanskje kunne returnere de til et slikt senter, men hva skal man gjøre med de da, sier statsministeren.

 • Ap og Høyre kjemper om velgerne på Vestlandet. Men det er ikke der valget avgjøres, mener ekspertene.

Naive franskmenn

Frankrikes president Emmanuel Macron kunngjorde torsdag at Frankrike kom til å sette opp asylsentre i Libya i sommer, men fredag ble planen utsatt på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet.

Tiltaket som ble foreslått av den franske presidenten vil dessverre ikke få en slutt på tilstrømmingen av migranter og asylsøkere, mener Solberg.

– Jeg tror franskmennene er litt naive i troen på at dette vil stanse tilstrømmingen til for eksempel Italia eller andre land, sier hun.

Dagen etter at Macron kunngjorde planen om asylsentre i Libya fulgte Arbeiderpartiet etter. Solberg advarer partiet om å være for kritiske neste gang noen andre kommer med nye forslag.

– Kanskje Arbeiderpartiet ikke skal ta så hardt i når noen kommer med noe nytt i fremtiden, sier Solberg.

Siden nyttår har over 90.000 personer krysset Middelhavet, flesteparten via Libya. Foto: Santi Palacios / TT / NTB scanpix

Foreslått av Frp-veteran i 2001

Et lignende forslag med asylmottak i andre land ble foreslått av tidligere Frp-leder Carl I. Hagen tilbake i 2001. Partiets bærekraftsutvalg kom i 2013 frem til at Norge bør opprette asylmottak i Afrika og Asia.

Foreløpig vil ikke Høyre gå inn for en slik løsning, sier Høyres innvandringspolitiske talskvinne Ingjerd Schou.

– Dette utspillet inneholder altfor mange ubesvarte spørsmål til at vi kan stille oss bak det nå, sier hun til NTB.

Foto: Edward Stenlund / Trønderbladet / NTB scanpix

Les mer om

 1. Stortingsvalg 2017
 2. Migrantkrisen i Europa
 3. Erna Solberg
 4. Arbeiderpartiet (Ap)
 5. Høyre (H)
 6. Fremskrittspartiet (Frp)
 7. Carl I. Hagen

Stortingsvalg 2017

 1. NORGE

  Stortingspresidenten åpnet Barnas valg på Eidsvoll

 2. DEBATT

  Hvordan kan Erna Solberg sørge for å bli valgt tredje gang?

 3. POLITIKK

  Ti grunner til at han slår opp med Solberg og Jensen

 4. POLITIKK

  Ap vil foreslå asylendringer snarest

 5. POLITIKK

  Slår opp med Erna Solberg og Siv Jensen på onsdag

 6. POLITIKK

  – It ain't over till the fat lady sings, sa Trine Skei Grande – på vei inn til møtet i statsministerboligen.