Fosen-aktivistene preget da politiet gikk til pågripelser: – Sorgen og traumene går gjennom generasjoner

Torsdag ble Fosen-demonstrantenes aksjoner mot regjeringsbyggene utvidet. Politiet svarte med å trappe opp reaksjonene. Så langt har de pågrepet 12 demonstranter.

Mens demonstrantene ropte «la fjella leve» og joiket, klippet politiet av kjettingene aksjonistene hadde låst seg sammen med foran inngangen til Finansdepartementet. Så begynte politiet å bære dem inn i de ventende politibilene. En etter en. Da bilen var full, ble de kjørt til arresten.

Torsdag ettermiddag meldte Oslo-politiet i en pressemelding at de hadde pågrepet 12 demonstranter.

– Sorgen og traumene går gjennom generasjoner. Vi følte at våre forfedre var med oss i joiken. Det er veldig sterkt å stå her og se vår eget folk bli båret bort, sier Aina-Sööfe Gaebpien-Njaita fra Majavatn i Nordland.

Fosen-aksjonistene demonstrerer mot at staten ikke har foretatt seg noe etter at Høyesterett for over 500 dager siden slo fast at vindturbiner satt opp i reinbeiteområdet på Fosen er ulovlige.

– Det er en tragedie at vi ungdommer må stå her i 2023 for å kjempe for å få tilbake områder vi har mistet. Vi kommer for å få rettighetene, vi må jo ha en fremtid for reindriften, sier hun.

Venninne Elle Vesterfjell (16) er også med. Hun jobber ofte med reindrift for familien til Aina-Sööfe Gaebpien-Njaita.

Se bilder fra pågripelsene og demonstrasjonene her:

Utvider aksjonene

Tidligere denne uken sperret aksjonistene inngangen utenfor Olje- og energidepartementet. Så satte de seg foran Finansdepartementet også. Torsdag utvidet de til også å sperre Kultur- og likestillingsdepartementet.

Også ved flere andre departementer, blant annet Klima- og miljødepartementet, satt det torsdag morgen aktivister foran inngangene. Natur og ungdom opplyser at de nå aksjonerer ved ti departementer.

Talsperson fra Norske Samers Riksforbund, Niillas Beaska, sier til NTB at de ville sperre inngangene til flere.

– Vi kommer til å komme opp i tosifret antall departementer som vi stenger ned. Dette blir bare verre og verre for staten, sier Beaska.

Aksjonene fører blant annet til at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) forhindres å holde en planlagt pressekonferanse i departementsbygget. Den er nå flyttet til en annen bygning.

Politiet gikk til pågripelser

Kort tid etter at aksjonene ble utvidet, ba Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) politiet om å fjerne Fosen-demonstrantene flere steder.

«DSS har bedt politiet om å fjerne demonstranter som er til hinder for at departementene kan utføre sin funksjon. Dette er viktig for å ivareta samfunnskritiske funksjoner», skriver seniorrådgiver Espen Evensen i en e-post sendt til mediene torsdag morgen.

Han påpeker at de så langt det er mulig har lagt til rette for at demonstrantene skal få ytre sitt budskap. Demonstrantene har fått tydelig informasjon om at de er velkomne til å ytre seg, men at demonstrasjonen ikke kan gå på bekostning av departementenes arbeid eller sikkerheten i og rundt departementene», heter det videre.

Politiet pågriper demonstranter ved Kultur- og likestillingsdepartementet.

I formiddag fjernet politiet aksjonistene ved Finansdepartementet og bar de inn i minibusser. Og nå går de hardere til verks. Men demonstrantene de siste dagene kun er løftet noen meter bort før de er blitt sluppet, blir de nå kjørt til sentralarresten ved politihuset på Grønland i Oslo. Der vil de bli anmeldt.

Politiet sier til Aftenposten rundt klokken 12 at de der vil bli anmeldt og at de vil gjøre en individuell vurdering i hver enkelt sak om personen som er innbrakt vil bli værende i arresten eller sluppet ut igjen.

Senere ble det altså klart at 12 demonstranter var pågrepet så langt. De blir anmeldt for å ikke ha etterkommet pålegg fra politiet og tatt seg over sperringer.

«Politiets vurdering er at dagens inngripen har vært nødvendig for at departementene skal kunne opprettholde nødvendig drift, samt at dette kun representerer et mindre inngrep i ytringsfriheten så lenge demonstrantene kan ytre seg fritt på andre sentrale steder i regjeringskvartalet», skriver Oslo-politiet i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Etter at politiet hadde pågrepet demonstranter ved Finansdepartementet, fortsatte de med å fjernde demonstranterved Kultur- og likestillingsdepartementet.

Greta Thunberg er blant aksjonistene som torsdag morgen sitter foran inngangen til Nærings- og fiskeridepartementet.

– Det er hardt å oppleve at regjeringen heller vil fjerne fredelige demonstranter med makt, enn å etterfølge våre krav om å stanse menneskerettighetsbruddet på Fosen, sier Elle Nystad, leder i NSR-Nuorat.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg, som onsdag ble fjernet av politiet to ganger, sitter utenfor Nærings- og fiskeridepartementet. Hun er forberedt på at hun blir båret vekk av politiet for tredje gang.

Klatret opp i regjeringsbygg

Aksjonistene har torsdag morgen også klatret opp i et stillas på Olje- og energidepartementets bygning R5.

I 10.30-tiden befant det seg to personer omtrent 15 meter over bakken. De har profesjonelt klatre- og sikringsutstyr.

Her har de hengt opp et banner med påskriften «Land back. Stop Human Rights Violation in Sápmi».

Fra vinduene fulgte nysgjerrige ansatte i regjeringsbygget med på det som skjedde.

«Det er klatrere fra Greenpeace som har tatt seg opp langs OEDs bygning og festet det lange banneret som synes fra den godt blokkerte garasjen. I samarbeid med NSR-Nuorat og Natur og Ungdom, viser klatrerne med sin banneraksjon støtte til Fosen-aksjonen og urfolksrettigheter», skriver Natur og ungdom i en pressemelding.

Les også

Slik beslutter regjeringsapparatet at de samiske demonstrantene skal fjernes


Vil du forstå Fosen-saken bedre?

Slik påvirker turbinene reindriften:

– Det var det beste vinterbeitet vi hadde. Nå har vi ingen uberørte beiteområder igjen.