Rødt snur. Åpner for våpenstøtte til Ukraina.
Stavanger (Aftenposten): Bjørnar Moxnes fikk det som han ville. Rødt åpner for å støtte Ukraina med våpen.
Med 107 mot 74 stemmer vedtok Rødts landsmøte søndag å åpne for våpenstøtte til Ukraina.
Det var et overraskende stort flertall for forslaget, som Rødt-leder Bjørnar Moxnes har lagt mye prestisje i å få gjennom.
Rødt har frem til nå vært det eneste partiet på Stortinget som har vært mot å sende våpenstøtte til Ukraina. Saken om våpenstøtte har vært det store stridstemaet på Rødt landsmøte i Stavanger denne helgen.
Lang debatt
Våpendebatten har rullet i partiet siden i vinter. Da gikk flere partiveteran ut i Klassekampen og ba partiet åpne for å sende våpen til det krigsherjede landet.
De fikk støtte fra et klart flertall i sentralstyret og åtte av ni stortingsrepresentanter.
Men i partiet er det også mange som er mot. Det ble høy temperatur da spørsmålet var oppe til debatt lørdag. Aftenposten telte 38 våpenmotstandere og 36 som ville si ja på talerstolen.
Da Bjørnar Moxnes møtte pressen etter avstemningen, sa han likevel at han ikke var redd for at saken har splittet partiet.
– Det grunnleggende synet på krigen har ligget fast fra dag én, og det er både vi som er mot og for våpenstøtte helt enige om. Jeg er ikke redd for splittelse i det hele tatt. Jeg mener det var en grunnleggende, respektfull og lang debatt i går, sa han.
– Hadde blitt overkjørt
«Uten våpenstøtte hadde Ukraina blitt overkjørt og underlagt et sjåvinistisk, høyrenasjonalistisk russisk regime med erklærte imperialistiske ambisjoner. Derfor er det riktig med våpenstøtte til Ukraina i kampen for selvstendighet og fred, når ukrainerne har bedt om det,» heter det i uttalelsen som er vedtatt.
Det presiseres at man ikke vil sende kampfly eller soldater. Stortinget skal konsulteres om alle militære bidrag.
– Trist dag for fredsbevegelsen
Marielle Leraand, tidligere nestleder i Rødt, har vært blant dem som er klart imot å sende våpen.
– Dette er en veldig trist dag for fredsbevegelsen, sier hun til Aftenposten.
Da Aftenposten spør henne søndag hva Rødts våpenstøtte har å si for hennes engasjement i partiet nå, svarer hun først at hun må «vurdere hva hun skal gjøre».
– Jeg kan ikke forsvare å være medlem av et parti som står på feil side av historien i denne saken, sier hun.
Litt senere kommer hun tilbake til Aftenposten og sier at hun kommer til å melde seg ut:
– Vedtaket innebærer å støtte Natos direkte krigføring i Ukraina. Rødt er dermed ikke lenger et parti på venstresiden, og ikke lengre et parti venstreorienterte bør føle seg hjemme i.
– Jeg kommer derfor selvsagt til å melde meg ut.
Også Sentralstyremedlem Joakim Møllersen har vært en av de tydeligste stemmene mot våpenhjelp. Han tar nederlaget med fatning.
– Rødt skal fremdeles jobbe «så fort som mulig, en omfattende, rettferdig og varig fred i Ukraina i overensstemmelse med FN-pakten», sier han.
– Så Rødt er fortsatt ditt parti?
– Jepp.
Utenriksministeren: – Virkelighetsfjern dømmekraft
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) mener debatten har avdekket «i beste fall virkelighetsfjerne holdninger».
– Det er direkte skadelig når Rødt bruker samme beskrivelse om norsk utenrikspolitikk og Russlands angrepskrig.
– Det er noe virkelighetsfjernt med den politiske dømmekraften i partiet Rødt. Moxnes og hele hans stortingsgruppe stemte også mot at Sverige og Finland skulle få bli med i Nato etter demokratiske beslutninger om å søke medlemskap.
Hun påpeker at angrepskrigen mot Ukraina startet for 14 måneder siden.
– Jeg er glad for at våre allierte ikke venter 14 måneder om Norge skulle bli angrepet.