Politikk

Hauglie: Fortsatt ikke fritt frem å motta trygd i utlandet

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie sier det fortsatt følger forpliktelser og vilkår med når man mottar sykepenger og arbeidsavklaringspenger fra Nav.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) sier det fortsatt ikke er fritt frem å ta med seg trygd ut av landet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • NTB

I en stortingsmelding fra 2017 slås det fast at «gjennom EØS-avtalen har mottagerne rett til å eksportere de aller fleste ytelsene, herunder sykepenger og arbeidsavklaringspenger, til land innen EØS».

Arbeids- og sosialministeren sier til VG at stortingsmeldingen har tatt for seg eksport i den forstand at folk bosetter seg i utlandet med norske trygder.

– Regjeringen ønsker å begrense trygdeeksport, men ikke ved å bryte forpliktelser i avtaler vi har inngått. Det som er kjernen i saken vi nå har gått ut med, er hvordan Nav har behandlet alle som ikke har vært bosatt, men som har vært på et midlertidig opphold i utlandet. Nav har nå konkludert med at lengden på oppholdet ikke er det sentrale, men i hvilken grad man fyller de øvrige vilkårene for å ha rett på ytelsen, sier Anniken Hauglie (H) og fortsetter:

– Det er fortsatt ikke fritt frem å motta sykepenger eller AAP i utlandet, det følger forpliktelser og vilkår med.

 • Les også: Nav jobbet med saken i to år

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen som var saksordfører for stortingsmeldingen fra 2017, sa til VG torsdag at Hauglie, regjeringen og Ap den gang gjorde hva de kunne for å tone ned at EØS-avtalen gjør at folk kunne ta med seg trygden til EØS-land.

Hauglie sier det er sterke påstander.

– Hvis han på den ene siden mener at stortingsmeldingen om trygdeeksport er krystallklar på at EU/EØS-reglene trumfer norsk lov, hvordan kan han samtidig påstå at regjeringen bevisst underslår retten til å ta med ytelser ut?

Hauglie sier stortingsmeldingen omtaler folketrygdloven som sier at det kun i visse tilfeller er lov til å ta med seg ytelsene ut, men at EU/EØS-reglene går foran.

Les mer om

 1. Nav
 2. EØS
 3. Anniken Hauglie

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Har du falt av hele trygdeskandalen? Vi guider deg gjennom årsakene til at det gikk galt

 2. POLITIKK

  Åpen strid mellom statsråd Hauglie og Nav

 3. POLITIKK

  SV vil ha svar på om regjeringen skrinla utredning om EØS-avtalens konsekvenser for NAV-ytelser

 4. POLITIKK

  Gransket trygdeskandalen: – Få som har grunn til å være stolte

 5. POLITIKK

  Ber Nav-ofrene om unnskyldning og varsler granskning av skandalen

 6. NORGE

  Dagpenger kan være en del av Nav-skandalen: Kvinne dømt i Stavanger