Valgstudio:
- Mone Celin SkredeDEL
Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme
Høyre i Ibestad har gjort tidenes valg i kommunen, der det aldri før har skjedd at et parti har fått over halvpartene av stemmene, og kuppet 51,4 prosent av stemmene, ifølge Nordlys. Dermed burde ordfører Dag Sigurd Brustind sitte trygt.
Men fordi kommunens velgere flittig har benyttet seg av muligheten til å gi personstemmer til kandidater på andre lister, såkalte slengere, endte Høyre med 9 av 19 mandater i kommunestyret.
– Dette er et helt utrolig eksempel på at ikke bare hver stemme teller, men hver slenger, sier valgekspert Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø.
Brustind sier Høyre er i samtaler med Sp, som nå har flertallet sammen med Ap.
– Man vet aldri før det er avgjort, sier den håpefulle ordføreren, som innrømmer han er litt overrasket.
©NTB
- NTBDEL
Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner
I hele 163 av landets kommuner var Arbeiderpartiet det partiet som gikk mest tilbake i valget.
Det viser en gjennomgang NRK har gjort av valgresultatet i alle landets 356 kommuner.
Høyre var partiet med størst tilbakegang i 58 av kommunene.
Arbeiderpartiet var også den største taperen i Oslo, Bergen, Tromsø og Trondheim. Unntaket av storbyene var Stavanger, der tapte Høyre mest.
– Arbeiderpartiet er den største taperen uansett hvordan du snur og vender på valgresultatet. Det bør særlig bekymre dem at de taper så voldsomt i tradisjonelt sterke Arbeiderparti-områder, sier valgforsker Johannes Bergh til NRK.
- NTBDEL
Frp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget
Partiveteran Carl I. Hagen ønsker seg et evalueringsutvalg ledet av Sylvi Listhaug for Fremskrittspartiet, mens Christian Tybring-Gjedde vil ha en ny politikk.
Etter valgnedturen i kommune- og fylkestingsvalget har to av Frps største profiler gått ut med sitt syn på hva som trengs for at partiet skal vinne velgere. Tidligere partiformann mener Frps politikk ikke synliggjøres godt nok.
– Når sentralstyret møtes på fredag bør det nedsettes et evalueringsutvalg, som for eksempel Sylvi Listhaug kan lede. Utvalget må finne en forklaring på det svake valgresultatet, men også se framover mot 2021, sier Hagen til Dagbladet.
Bør gå ut
Han mener Frp risikerer å få under 10 prosent og Høyre under 20 prosent ved neste valg om regjeringen fortsetter som før, og at KrF og Venstre kan falle under sperregrensen på 4 prosent.
– Hvis vi ikke får synliggjort vår politikk, da får vi heller vurdere å forlate regjeringen, sa Hagen til VG før helgen.
Frps stortingsrepresentant og sentralstyremedlem Christian Tybring-Gjedde går for å bytte partiets politikk i stedet.
Sterke meninger
Til TV 2 sier Tybring-Gjedde at han vil skifte ut partifargen, fjerne «liberalistisk» fra programmet, og gjøre Frp til et nasjonalkonservativt parti. Nøyaktig hvilken farge som passer Frp, er han usikker på, men resten har han sterke meninger om.
– Liberalismen i sin ekstreme form vil være åpne grenser, som ingen vil akseptere i dag, påpeker han.
Videre er står han sterkt på motstand mot globalisering med islamsk påvirkning på den norske kulturen som en av de store truslene.
– Den globaliseringen som foregår i dag, mener jeg er helt unaturlig, sier Tybring-Gjedde.
- Klaus BørringboDEL
Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk
Rødt-leder Bjørnar Moxnes er skeptisk til hva slags miljøpolitikk som kan bli resultatet av et samarbeid mellom Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne.
Allerede nå roper Moxnes varsku om den «elitistiske miljøpolitikken» en regjeringsallianse mellom Ap og MDG kan komme til å føre om de kommer i posisjon etter valget i 2021.
– Vi må stå for en rettferdig miljøpolitikk. Dersom de med dårligst råd får regningen for utslippskutt, kan man få brennende bildekk i retur, som i Frankrike, sier Moxnes til Klassekampen.
Flere Ap-topper har allerede åpent leflet med tanken om et samarbeid med MDG, men mange fra fagforeningssiden i partiet har problemer med MDGs ønske om å legge ned oljeindustrien og ensidige støtte til bomring.
Moxnes har i stedet en plan for å få klimaaktivister og industriarbeidere på samme lag i 2021 og samle rødt og grønt.
– Diskusjonen fram mot 2021 må inkludere hele den brede venstresiden og fagbevegelsen for å se hvordan Norge kan bygge ny, miljøvennlig industri, sier Moxnes.
Først basert på dette, skal spørsmålet vurderes hvorvidt MDG bør være en del av en rødgrønn allianse i 2021.
- NTBDEL
Historisk maktskifte i Modum etter valget
Sunni G. Aamodt (Sp) blir første kvinnelige ordfører i Modum. Samtidig er det slutt for Arbeiderpartiets 93 år lange rekke med ordførere i Buskerud-kommunen.
Fredag den 13. ble det klart at Aamodt fra Senterpartiet blir ordfører i Modum og skal lede sammen med Ole Johan Sandvand (KrF), Ole Martin Kristiansen (V), Jon Hovland (H) og Bjørn Erik Sørli (Frp), melder Bygdeposten. Aamodt blir kommunenes første kvinnelige ordfører.
De fem partiene fikk 19 av 35 plasser i det nye kommunestyret. Ap fikk 14 plasser.
Mens Ap gikk 1,2 prosentpoeng tilbake ved valget, til 39,7 prosent oppslutning ved valget i Modum, gikk Senterpartiet frem hele 5,8 prosentpoeng og fikk 21,5 prosent av de avlagte stemmene i kommune.
- Harald Stolt-NielsenDEL
Skuffet Søviknes: – I’ll be back
– Jeg er selvsagt skuffet på vegne av en tredjedel av bjørnafjordingene, som stemte på Frp, sier Terje Søviknes til Bergens Tidende.
Søndag ble det klart at opposisjonspartiene i nye Bjørnafjorden kommune hadde kommet til enighet om en samarbeidsavtale. Ny ordfører i Bjørnafjorden er Trine Lindborg (Ap) og varaordfører er Harald Lekven (Sp).
Til tross for skuffelsen, ser Søviknes allerede frem mot valget om fire år.
– Vi gir oss ikke så lett. På en kveld som denne er det fristende å si at nå skal vi bygge laget, og komme tilbake i 2023. Som Arnold Schwarzenegger ville sagt: I’ll be back.
- Harald Stolt-NielsenDEL
FNB-leder avviser at førstekandidat i Sandnes blir ekskludert
Frode Myrhol, nasjonal partileder i FNB, sier til Stavanger Aftenblad at FNBs førstekandidat i Sandnes ikke vil bli ekskludert fra partiet.
– Alexandra Lind blir ikke ekskludert. Det skjer ikke i det hele tatt. Hun har ikke gjort noe som helst. De som har kokt sammen dette derimot, henger i en tynn tråd, sier Myrhol.
Styret i FNB Sandnes anklager Lind for å ha bidratt til å skade partiet eller partimedlemmers omdømme, og for å ha hatt en ukollegial opptreden, sa Lind til Sandnesposten tidligere søndag.
- Harald Stolt-NielsenDEL
Går mot 100 år med Ap-styre i Stange
Arbeiderpartiet risikerte å miste ordførerkjedet i Stange til Senterpartiet etter 96 år ved roret. Men kan puste lettet ut etter at Nærmiljølista søndag sikret fortsatt Ap-ordfører i kommunen som ligger på østsiden av Mjøsa.
– Vi må bare glede oss over tidenes beste Sp-valg i Stange og konstatere at alle de som virkelig ønsket et politisk skifte, må vente i minst fire år til, sier Senterpartiets ordførerkandidat Aasa Gjestvang til NTB søndag kveld.
Nils A. Røhne (Ap) fortsetter dermed som ordfører. Om ikke noe helt spesielt skulle skje i løpet av perioden 2019-2023, betyr det at Arbeiderpartiet vil ha makten i kommunen i 100 år uavbrutt.
- Karen R. TjernshaugenDELFoto: Tuva Åserud
Terje Søviknes er ferdig som ordfører
Opposisjonspartiene i nye Bjørnafjorden kommune har sittet i samtaler siden klokken 17. I kveld ble de enige om en samarbeidsavtale.
Ny ordfører i Bjørnafjorden er Trine Lindborg (Ap) og varaordfører er Harald Lekven (Sp).
Valgresultatet i den nye storkommunen ble ikke som Søviknes hadde ønsket.
Etter 20 år som ordfører i Os glapp flertallet da kommunen ble slått sammen med Fusa til Bjørnafjorden kommune.
Det skriver Bergens Tidende.
I helgen har forhandlingene gått for fullt.
Frp og Høyre manglet ett mandat for å fortsatt ha flertall i nye Bjørnafjorden kommunen.
- Harald Stolt-NielsenDEL
Striden i FNB Sandnes: Slapp ikke inn styreleder på lokallagsmøte
Styreleder i Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger Morten Malmin (t.v) slapp ikke inn på det konstituerende møtet til FNB Sandnes søndag kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixSøndag kveld er det konstituerende møte i FNB Sandnes. Der ville slapp ikke styreleder Morten Malmin inn, skriver Stavanger Aftenblad.
– Morten Malmin, styreleder i hovedstyret dro på det konstituerende møtet i FNB Sandnes på Ganddal. Han slapp ikke inn. Det blir ikke akseptert, og vil føre til kraftige reaksjoner. Vi vil behandle dette så raskt som mulig, sier FNB-leder Frode Myrhol til Aftenbladet.
Søndag ble det klart at Alexandra Lind, som er førstekandidat i Sandnes for FNB, hadde blitt ekskludert fra partiet.
Styret i FNB Sandnes anklager Lind for å ha bidratt til å skade partiet eller partimedlemmers omdømme, og for å ha hatt en ukollegial opptreden, forteller Lind til Sandnesposten.
- Harald Stolt-NielsenDEL
Ber Grande rydde opp i Venstre
Venstre-profil Abid Raja anklager Frp for å komme med «brun propaganda» og fikk støtte av Venstre-leder Trine Skei Grande. Nå ber Frp-leder Siv Jensen Grande om å rydde opp.
– Det er helt klart at det er den interne uroen i Venstre som gjør at de nå vil skifte fokus fra egen politikk over på Frp. Men det er ikke akseptabelt at Trine Skei Grande går ut med støtte til Abid Raja. Hun er også blitt irettesatt av statsminister Erna Solberg (H), sier Jensen til NRK.
Fredag publiserte Aftenposten en lang kronikk av Venstres parlamentariske nestleder på Stortinget, Abid Q. Raja, hvor han presenterer sin visjon for Venstres fremtid og hvordan partiet skal forene by og land.
I etterkant av valget har mange i Venstre flagget forventninger til endringer i partiets ledelse. Mange har pekt på Raja som en potensiell ny partileder eller at han bør inn i partiets ledertrio.
Foto: Morten Uglum - Harald Stolt-NielsenDEL
FNBs førstekandidat i Sandes ekskludert
Alexandra Lind, som er førstekandidat i Sandnes for Folkeasjonen Nei til mer Bompenger (FNB), sier til Sandnesposten at hun søndag fikk beskjed om at hun er blitt ekskludert fra partiet.
Styret i FNB Sandnes anklager Lind for å ha bidratt til å skade partiet eller partimedlemmers omdømme, og for å ha hatt en ukollegial opptreden, forteller Lind.
Partileder Frode Myrhol reagerer kraftig på ekskluderingen.
– Det er vanskelig for meg å forstå hvordan de tenker i Sandnes, men for meg virker dette totalt grunnløst, sier Myrhol til Stavanger Aftenblad.
- Harald Stolt-NielsenDEL
Kjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner
I kun to av landets tolv mest folkerike kommuner ligger det an til at Høyre får makt og innflytelse.
– Det er leit, for vi har så mange flinke folk som ville gjort disse byene og stedene bedre. Vi skal drive aktiv utfordringspolitikk på viktige saker for å utvikle byer og kommuner, sier statsminister Erna Solberg til NTB.
Det smerter trolig mest at Stavanger glipper etter 24 år med Høyre-styre, skriver NTB.
- Steinar DyrnesDEL
Sp og Rødt ute av byrådsforhandlinger i Bergen
Bergens Tidende skriver at det nå blir samtaler mellom Høyre og Senterpartiet.
- Vår dør er åpen, sier Harald Victor Hove (H).
Ifølge NTB brøt Sp forhandlingene med Ap grunnet uenighet om Bybanen.
– Vi er enige om at de som ønsker å sitte i byrådet, er MDG, SV, KrF, Venstre og Ap. Vi går videre mandag, sier Arbeiderpartiets Roger Valhammer til Bergensavisen fredag ettermiddag.
- Kjetil Gillesvik/Bergens TidendeDEL
Varaordfører mister millionlønn
Gårsdagens nyhet om at Jenny Følling ville tjene 1,3 millioner kroner som varaordfører i Sunnfjord kommune skapte voldsomme reaksjoner både i og utenfor partiet. Nå har den politiske ledelsen endret mening.
I dag kalte ordfører Olve Grotle (H) inn til pressekonferanse. Der fortalte han at Følling går ned i lønn. Den nye årsinntekten blir på 945.000 kroner. NRK Sogn og Fjordane skriver at Følling ventelig vil tjene rundt 100.000 kroner fra verv i fylkestinget, og at dette vil bli trukket fra lønnen hun får fra Sunnfjord kommune.
- Christian SørgjerdDEL
Formelle forhandlinger ikke startet i Oslo
Ap ble valget store taper i Oslo. Men byrådsleder og førstekandidat Raymond Johansen (bildet) får fortsette, ikke minst takket være MDGs brakvalg. Foto: Ketil Blom HaugstulenVed valget i hovedstaden fikk byrådspartiene Ap, SV og MDG, med støtte fra Rødt, fortsatt flertall.
Mens forhandlinger andre steder i landet er godt igang - eller allerede unnagjort - forhaster de seg ikke i Oslo rådhus. Der har flere sentrale politikere tatt fri og langhelg fredag. «Prøv igjen på mandag», er svaret vi får.
Denne uken har de selvsagt snakket sammen, også på byrådslederens kontor, men de faktiske forhandlingene er ikke startet. Flere partier har ikke formelt satt ned forhandlingsutvalgene sine ennå, og kjøreplanen for forhandlinger er ikke lagt.
De har selv satt seg frist til 23. oktober for å komme i mål. Datoen er ikke tilfeldig valgt: Da skal det nye bystyret ha sitt første og konstituerende møte.
Noe er likevel klart: Byrådet blir antagelig utvidet. Før sommeren fjernet bystyret taket på antall byråder. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har bekreftet overfor Aftenposten at han åpner for utvide, og andre på rødgrønn side regner det som svært sannsynlig.
Da blir det mulig å gi MDG og eventuelt SV flere byrådsposter enn i dag, uten at Ap må gi fra seg for mange.
Det er også klart at Rødt ikke kommer til å gå inn i byrådet. På valgnatten utfordret SV-topp Marianne Borgen dem til nettopp det, men partiet har et årsmøtevedtak om at de ikke ønsker det - og Rødt-toppene har gjort det klart at det ikke en aktuelt å revurdere.
Les også kommentaren: «Det blir ikke noe lettere nå, Raymond»
- NTBDEL
Ap får tilbake ordførervervet i Drammen etter 16 år
Etter 16 år med blått styre får Ap ordføreren i den nye og sammenslåtte Drammen kommune (Drammen, Nedre Eiker og Svelvik). MDG får varaordføreren.
Monica Myrvold Berg blir ny (Ap) ordfører, mens Ståle Sørensen fra MDG blir varaordfører. Det kunngjorde Ap, MDG, Sp, SV og Venstre under en felles pressekonferanse fredag.
Sp var på vippen og var så sent som torsdag kveld i møter med Høyre, ifølge Dagsavisen Fremtiden. Nå er de imidlertid blitt enige om et samarbeid med de rødgrønne
Tilsammen har de fem partiene 29 av 57 plasser. Rødt, som fikk én plass i kommunestyret, er ikke med i samarbeidet. Verken Venstre, Sp eller MDG ville ha med Rødt.
- NTBDEL
Lan Marie Berg (MDG) overrasket over bom-reaksjoner
MDG-topp Lan Marie Berg fikk flengende kritikk da hun i seierstalen etter valget sa at «vi elsker bomringen» på direktesendt TV. Selv er hun overrasket over reaksjonene.
– Jeg er litt overrasket over at noen reagerer så sterkt nå, når vi i MDG i hele valgkampen har sagt at vi elsker bomringen fordi den gjør byene våre bedre å bo i, sier hun til Dagbladet.
Hun sier at utspillet ikke var av forakt eller manglende forståelse for dem som må betale i ringen, men av kjærlighet til en tryggere klode, til folk med månedskort, syklister, barn, eldre og syke.
– Ja, kanskje det er rart å si at man elsker et virkemiddel. Men for oss som elsker tanken på en grønnere, mer rettferdig og tryggere by, så er faktisk bomringen et av våre aller viktigste virkemidler, sier Berg.
- NTBDEL
Stenseng: - Ap er i en alvorlig situasjon
Kjersti Stenseng, partisekretær i Ap Foto: Terje Pedersen, NTB ScanpixAps partisekretær Kjersti Stenseng vil ikke bruke ordet krise om partiets situasjon, men erkjenner at partiets svake oppslutning er alvorlig.
– Jeg vil bruke ordet alvor. 24,8 prosent er altfor dårlig resultat for Ap, sier hun til Dagbladet.
Stenseng forklarer at Aps svake valg blant annet kan skyldes en valgkamp preget av enkeltsaker som mobiliserte ytterfløyene.
– I en slik situasjon fikk ikke Aps løsninger oppdrift. Det er en forklaring, men like fullt vårt ansvar å gjøre noe med, sier hun.
Distriktsopprøret og frustrasjonen mot regjeringens sentralisering utløste en protest, forteller partisekretæren. Ap viste imidlertid ikke godt nok at partiet har et tydelig alternativ til den politikken, legger hun til.
– Ap er opptatt av å finne brede løsninger, men vi betaler også en høy pris for forlikene med høyreregjeringen. Det gjør det vanskelig for oss å vise at vi har et klart alternativ, sier Stenseng.
Til NTB understreker hun at evalueringen av valget vil følge vanlige prosedyrer. Det settes ikke ned noen «havarikommisjon».
Ap fikk 24,8 prosent av stemmene i kommunestyrevalget, ned 8,2 prosentpoeng fra 2015. I fylkestingsvalget fikk partiet 24,3 prosent, en nedgang på 9,4 prosentpoeng.
- NTBDEL
Varaordfører får topplønn
Jenny Følling (Sp) Foto: Vidar Ruud, NTB ScanpixSISTE NYTT: Etter at saken først ble kjent, har politikerne i Sunnfjord snudd. I en pressekonferanse fredag formiddag informerte de om at lønnen til varaordføreren barberes fra 1,3 millioner til 900.000 kroner, skriver NRK.
...
En politisk hestehandel gjør at varaordføreren i nye Sunnfjord kommune sikres 1,3 millioner kroner i lønn.
Onsdag ble det klart at Høyres Olve Grotle blir ordfører i den nye vestlandskommunen, mens Senterpartiets Jenny Følling blir varaordfører. Men avtalen innebærer samtidig varaordføreren skal jobbe heltid.
Det vekker oppsikt i den nye kommunen, ettersom det i fjor ble vedtatt at varaordføreren skulle ha 30 prosents stilling.
Avtalen gjør at Følling kan få en årslønn på rundt 1,3 millioner kroner. Det er like mye som ordføreren i Sunnfjord og mer enn byrådslederen i Bergen, skriver NRK.
Opposisjonen reagerer kraftig på avtalen, og Arbeiderpartiets ordførerkandidat Helge Robert Midtbø antyder overfor Bergens Tidende at Senterpartiet bestemte seg for å samarbeide med Høyre i stedet for Arbeiderpartiet, fordi Arbeiderpartiet ikke kunne tilby Følling like mye i lønn.
Følling selv avviser derimot at penger har vært en drivkraft for henne og Senterpartiet.
– Dette handler ikke om meg, men om at en skal ha to politiske ledere som jobber for interessene for Sunnfjord. Dette handler om politisk kraft, sier hun.
Sunnfjord er sammensatt av Førde, Jølster, Gaular og Naustdal og vil ligge i nye Vestland fylke.