Politikk

Stortinget stiller krav til Palestina om innholdet i skolebøker

Et flertall på Stortinget ber regjeringen om å redusere eller kutte støtte til Palestina hvis ikke palestinsk skolemateriell utbedres.

Palestinas president Mahmoud Abbas og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) under førstnevntes norgesbesøk i september. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

 • NTB

Vedtaket kommer etter et oppslag i Aftenposten i begynnelsen av november om at tekster i nye palestinske skolebøker forherliger hellig krig og martyrdød. Norsk UD har senere opplyst at det allerede har skjedd endringer i pensumet etter kritikk fra både Norge, EU og FN.

Nå har flertallet i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget vedtatt at den økonomiske støtten til den palestinske selvstyremyndigheten skal holdes tilbake «dersom de ikke sørger for tilfredsstillende utbedringer i skolemateriellet», opplyser Frp i en pressemelding.

Flertallet består av regjeringspartiene pluss Senterpartiet.

– Vi kan ikke lenger sitte stille og se på at norske penger bidrar til et undervisningssystem som oppfordrer barn til vold og fremmer rasisme og antisemittisme. Nå er det nok, sier Hans Andreas Limi, medlem i Frps utenriks- og forsvarsfraksjon og parlamentarisk leder for Frps stortingsgruppe

I et brev til Stortinget 13. november skrev utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) at hun tok opp det palestinske skolepensumet med Palestinas president Mahmoud Abbas da han besøkte Norge i september. Abbas fortalte at det er blitt iverksatt en gjennomgang av det nye pensumet.

– I norske myndigheters kontakt med den palestinske selvstyremyndigheten i etterkant har det blitt bekreftet at komiteens arbeid pågår og at enkelte endringer i pensumet har skjedd og vil skje parallelt med dette, skrev Søreide.

 1. Les også

  Palestinske skolebarn lærer at martyrdøden er «det viktigste i livet»

 2. Les også

  Stortingstopper vil se nærmere på norsk støtte til palestinske skolebøker

 3. Les også

  Aftenposten mener: Palestinske skolebøker motarbeider fred

Flere artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Regjeringen holder tilbake palestinsk bistand

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene

 3. VERDEN
  Publisert:

  Hvor kraftig er en sprettert? Slik lærer palestinske skolebarn om fysikk.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Huitfeldt krever svar fra Søreide om palestinske skolebøker

 5. VERDEN
  Publisert:

  Jihad hylles i skolebøkene deres. – Husk at vi lever under okkupasjon, svarer myndighetene.

 6. VERDEN
  Publisert:

  USA skifter syn: Godtar Israels bosetninger på Vestbredden