Politikk

Jagland hyldet i Høyres Hus

  • Forf>
  • <forf>thomas Spence<
  • Jagland er den eneste tunge politikeren i Norge som systematisk informerer om hvorfor vi bør bli medlem av EU. Det bør også Høyre gjøre, mener EU-ekspert Eivinn Berg.

Fullsatt i Høyres Hus. 150 interesserte møtte opp på Høyres første store EU-debatt i Oslo i går, og etter stemning og uttalelser å dømme kan møtet innevarsle et temposkifte i den hjemlige EU-debatten.— EU er viktigere enn regjeringssamarbeid, sa statssekretær i UD, Vidar Helgesen, etter gjentatte krav om at Høyre må profilere seg sterkere i EU-saken.Det ble sagt at selv statsminister Kjell Magne Bondevik og Kr.F.-statsråd Einar Steensnes, begge nei-menn, gjør en bedre jobb enn Høyres statsråder.Sterkest av alle kritikerne var Oslo Høyres leder Heidi Larssen og tidligere EU-ambassadør Eivinn Berg.

Piskeslag

Bergs uttalelse om Jagland vil antagelig føles som et piskeslag av Høyre-leder og utenriksminister Jan Petersen, som var på Island i går.- Jeg har stor sans for Jaglands engasjement. Han bidrar veldig effektivt til forståelse av EU. Han alene er en veldig viktig brikke, sier Berg.- Hva vil du si om utenriksminister Petersens engasjement?- Jeg vil ikke s noe om ham. Jeg synes Høyres ledelse har hatt for lav profil. Men nå har vi fått forsikringer om at det skal endre seg. Høyre må på banen. Dette er en god begynnelse, sier Berg.- Som utenrikspolitisk ledelse må vi snakke på basis av regjeringsgrunnlaget, og basere oss på folkevstemningen i 1994 og EØS-avtalen, svarer Vidar Helgesen i Petersens fravær.- Men, legger Helgesen til, fremover vil vi ikke nøle med å problematisere problemene Norge møter ved å stå utenfor.

Avventende

Knapt noen tok til orde for å gjøre EU til den dominerende saken i neste års valgkamp. Frykten for å pumpe opp Nei-partiene til nye høyder stikker dypt. Og de spesielle følelsen knyttet til unionsoppløsningen i 1905 tas det også hensyn til.

Les også

  1. Høyres EU-eksperter refser Petersen

  2. Petersen går, Foss seiler opp

Les mer om

  1. Politikk