Politikk

LO mot flytting av statlige arbeidsplasser fra Oslo: – Det går ikke an å behandle folk sånn

Egil André Aas, leder i LO Stat, tordner mot regjeringens utflytting av statlige arbeidsplasser. Landbruksdirektoratet, NVE, Fredskorpset og Kulturrådet er blant etatene som kan bli berørt.

Ansatte i Landbruksdirektoratet, NVE, Fredskorpset og Kulturrådet kan måtte flytte fra Oslo om de vil fortsette i jobben sin. Egil André Aas, leder i LO Stat, forteller at mange er bekymret.
  • Stein Erik Kirkebøen
  • Alf Ole Ask
    Journalist
Nyhetsbrev Få Kjetil B. Alstadheims perspektiv rett i innboksen hver uke.

– Det har gått en kule varmt her, sier Egil André Aas, som er leder i LO Stat.

Etter at Aftenposten avslørte regjeringens planer om å flytte hundrevis av statlige arbeidsplasser ut av Oslo, har telefonen ringt jevnt og trutt på kontoret hos Aas.

Det som foreløpig er kjent er at Landbruksdirektoratet, Norges vassdrag- og energidirektorat, Fredskorpset og Kulturrådet trolig blir berørt.

  • Opp mot 1000 arbeidsplasser flyttes ut fra Oslo: Regjeringen flytter hundrevis av statlige arbeidsplasser

– Folk er bekymret

Det er stor spenning knyttet til hvilke andre etater som blir berørt og hvor mange arbeidsplasser som flyttes ut fra hovedstaden.

Etter det Aftenposten erfarer skal kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner ha jobbet med en plan om utflytting av 600 arbeidsplasser, mens Venstre skal ha hatt 1000 som mål.

– De som ønsker utflytting, kommer til å bli positivt overrasket, sier en sentral kilde til Aftenposten.

Men for dem som ønsker å beholde jobben og fortsatt bo i Oslo, er det ingen god nyhet.

– Folk er bekymret. Å få beskjed om at arbeidsplassen kan bli flyttet er jo ingen spøk for noen, spesielt ikke for familiefolk med partner og barn som er etablerte på et sted. De lurer på hva som skal skje og hvilke rettigheter de har, sier Aas i LO Stat.

Etter det Aftenposten får opplyst fra en kilde, vil listen som kommer fredag ikke inneholde eksakt antall ansatte som skal flyttes i alle etatene. Heller ikke det nøyaktige stedet de skal flytte til i de enkelte regionene. Grunnen til det er at i flere av tilfellene skal det gjennomføres prosesser før det er helt klart hvor mange som skal flyttes ut.

I tillegg til utflytting av eksisterende statlig virksomhet, kan det også være snakk om nyetableringer som flyttes ut.

– Går ikke an å behandle folk sånn

Selv vet Aas ikke hvilket omfang denne utflyttingen skal få og hvem den rammer.

– Nei, vi skulle få beskjed på mandag, men har ennå ikke hørt noe. Nå er det mange av våre medlemmer som får høre at det på pressekonferanser er opplyst at arbeidsplassene deres kan forsvinne. Det går ikke an å behandle folk sånn, mener Aas.

– Mister verdifull kompetanse

Han sier de i LO Stat synes det er helt greit at statlige instanser og arbeidsplasser etableres utover landet.

– Men vi er knallhardt imot at etablerte arbeidsplasser flyttes. I tillegg til at det er en stor belastning på ansatte og deres familier, så viser erfaringene fra forrige runde med slike utflyttinger, i 2003, at det ikke er penger å spare på å flytte og at man mister mye verdifull kompetanse. Da flytter man kun for å flytte. Det synes vi er en dyr og dårlig løsning, sier Aas.

Ser ett lyspunkt

Lyspunktet, slik han ser det, er at ingenting ennå skal være endelig avgjort.

– Det som nå blir dryppvis kjent, er så vidt vi har forstått regjeringens ambisjon og utgangspunkt for en prosess som nå skal gjennomføres med ansatte og deres organisasjoner før endelig vedtak fattes, sier han.

Han forutsetter at det skal gjennomføres en reell prosess før vedtak om flytting blir endelig fattet.

Les mer om

  1. Landsorganisasjonen (LO)
  2. Landbruksdirektoratet
  3. Regjeringen
  4. Arbeidsliv