Politikk

Varaordfører melder seg ut av Senterpartiet – misfornøyd med EØS-kampen

Varaordfører i Moss, Tor Petter Ekroll, er skuffet over at Senterpartiet ikke slåss mer for å skrote EØS-avtalen. Fredag meldte han seg ut av partiet.

– Senterpartiet har forspilt en gylden mulighet, mener lokalpolitikeren, som kunngjorde sin utmelding på Facebook.
  • Bjørn Egil Halvorsen
    Bjørn Egil Halvorsen
    Journalist

Bakgrunnen for utmeldingen er misnøye over partiets håndtering av EØS-spørsmålet. Han vil fortsette som varaordfører som uavhengig.

– Jeg melder meg ut fordi Senterpartiet over noe tid har vist at de hverken ønsker, har vilje eller evne til å motarbeide en EØS-avtale som ikke ivaretar norsk selvråderett, norske verdier og samtidig utfordrer vårt folkestyre, skriver Ekroll i en e-post til Aftenposten.

Ekroll kunngjorde sin exit fra partiet i et Facebook-innlegg sent fredag kveld.

Her hevder han at partiet gjennom valgkampen og regjeringsplattformen ikke «hverken ønsker, har vilje eller evne til å utfordre EØS-avtalen».

I mange år har Senterpartiet snakket om å skrote EØS-avtalen. Tidligere i høst sa partileder Trygve Slagsvold Vedum at han snarere vil endre avtalen enn å bryte ut.

Skal «utrede erfaringer»

Regjeringsplattformen, meislet ut i Hurdal, gjør det klart at avtalen ligger fast. Regjeringen ønsker imidlertid en «utredning om erfaringene» fra EØS-samarbeidet de siste ti årene.

– Var det realistisk å tro på noe klart EØS-nei nå?

– I ettertid kan man kanskje si at det ikke var realistisk. Men Senterpartiet fremsto som det klare alternativet for EØS-motstanderne. Det var også derfor jeg meldte meg inn i partiet for seks år siden, skriver han.

– Mister troverdighet

Han sier han har fått mange støttemeldinger etter at han kunngjorde sin exit. Enkelte mener han burde ha fortsatt kampen innad i partiet.

– Jeg mener Senterpartiet ved dette valget har forspilt en gyllen mulighet for å endre en politisk kurs som har vært fastlåst de siste 25–30 årene på grunn av EØS-avtalen. Den muligheten benyttet de ikke. Da faller også tilliten og troverdigheten.

Ekroll, som har bakgrunn fra Forsvaret, er en relativt fersk politiker. Han startet sin politiske karriere etter å ha saumfart de ulike partiprogrammene for seks år siden.

Det har ikke lykkes Aftenposten å få en kommentar fra ledelsen i partiet nasjonalt. Fylkesleder i Østfold Senterparti, Hilde Kraggerud, skriver i en SMS:

– Vi har ikke rent flertall og får derfor ikke ut all politikken vår. Men velgerne har gitt oss stor kraft for å få beslutninger og tjenester nært folk.

– Tor har et stort engasjement for folkestyret, og det ønsker jeg ham videre til lykke med, legger hun til.

Les mer om

  1. Senterpartiet (Sp)
  2. Trygve Slagsvold Vedum
  3. EØS