Slik endte kampen om de største byene

Her er endringene i de største byene etter kommunevalget.

Jubel for Fabian Stang og Stian Berger Røsland på Høyres valgvake i Oslo.

Når 99,5 prosent av stemmene er telt opp klokka 7.50 tirsdag morgen, får Arbeiderpartiet størst oppslutning med 31,6 prosent. Men det er Høyre som har den største økningen. Erna Solberg og de blå får 28 prosent oppslutning, og har med den en fremgang på 8,8 prosentpoeng.

Sosialistisk Venstreparti ender på 4,0 prosent, og partileder Kristin Halvorsen kunngjorde på SVs valgvake at hun nå vil gi seg som leder.

Heller ikke for Fremskrittspartiet er valgresultatene lystig lesing. Partiet må notere en oppslutning på 11,5 på landsbasis — en tilbakegang på 6,1 prosent.

Resultater for din kommune: Her finner du oppdaterte valgresultater

Oslo: Fortsatt borgerlig flertall

Høyre gjør et brakvalg i Oslo og blir største parti. Selv om Fremskrittspartiet går tilbake, blir det fortsatt borgerlig styre i hovedstaden.

— De må gjerne stanse opptellingen nå, for akkurat nå ser det veldig bra ut! sa Ordfører Fabian Stang til Aftenposten.no da de første tallene var kommet inn mandag kveld.

Da 97,9 prosent av stemmene var talt opp, hadde Høyre fått 36,3 prosent av stemmene. Det er en fremgang på 11 prosent og sikrer partiet 22 plasser i bystyret, seks flere enn i den foregående perioden.

Frp går tilbake 7,3 prosent, mister 5 mandater og sitter igjen med fire plasser. Selv om Venstre faller 0,9 prosentpoeng, er de nå større enn Frp med en oppslutning på 7,8 prosent.

Arbeiderpartiet er suverent størst i den røde fløyen, og går frem 3,4 prosentpoeng til 33,2 prosent. Det betyr 20 mandater, 2 flere enn de fikk ved valget for fire år siden. SV mister derimot to av sine seks plasser i bystyret, og faller 4,4 prosentpoeng til 6,1 prosent.

Rita Ottervik og Tore O. Sandvik ble valgets vinnere. FOTO: RUNE PETTER NESS

Trondheim: Fire nye år med Rita

I Trondheim, de rødgrønnes utstillingsvindu, var det duket for en spennende valgnatt etter at kommunen ble anmeldt for brudd på arbeidsmiljøloven.

Men Rita Ottervik og Arbeiderpartiet kunne juble til slutt, etter at det ble klart at Ottervik høyst sannsynlig kan ta fatt på sin tredje periode som ordfører.

Med 99,9 prosent av stemmene talt opp er oppslutningen rundt Ap på 39,7 prosent. Det er en nedgang på 4,2 prosentpoeng, men ikke nok til å vippe Ottervik av ordførerstolen. Oppslutningen gir 27 representanter i Bystyret.

— Valgresultatet for Trondheim gjør at vi nå kan fortsette vår politikk, sier Ottervik til Adressa.no.

Bergen: Høyre krever ordføreren

Høyre gikk kraftig frem i Bergen, og Frp tilbake.

— Det er bare naturlig at det gjenspeiler seg når posisjonene skal fordeles, sier Harald Victor Hove, kulturbyråd og leder i Bergen Høyre, til bt.no.

Ved forrige valg fikk Høyre byrådsleder og to byråder, Frp ordføreren og to byråder. Med Høyres valgresultat på 35,3 prosent (+8,6), vil de nå kreve både byrådsleder og ordførerposten.

Også Arbeiderpartiet gjorde det godt i Bergen, og endte på 28,8 (+4,9) prosent. De resterende partiene gikk tilbake fra 2007, bortsett fra Venstre, som også i Bergen gikk frem ved årets valg.

Prognosene tydet på at Høyre ville få over 30 prosent i Bergen, for første gang siden 80-tallet. Finansbyråd Harald Victor Hove (fra v.), byrådsleder Monica Mæland, ordførerkandidat Trude Drevland og helsebyråd Hilde Onarheim kunne triumfere. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN

Kristiansand: Borgerlig valgteknisk løsning

I Kristiansand ble det klart at Venstre, Frp, Krf og Høyre vil inngå i et såkalt valgteknisk samarbeid. Partiene jobber nå med en politisk plattform.

— Vi er glad for denne valgtekniske løsningen. Jeg blir ordfører, mens Jørgen Kristiansen (Krf) blir varaordfører. Det er alle fire partiene enige om, sier Høyres Arvid Grundekjøn til fvn.no.

Både Arbeiderpartiet og Høyre gikk frem i sørlandshovedstaden og er nå like store med henholdsvis 26,4 (+6,5) og 26,5 (+5,4) prosent av stemmene.

Tromsø: Høyre tredoblet

Etter tre perioder med Ap-ordfører i et rødgrønt samarbeid, overtar Høyre ordføreren i Tromsø etter at partiet tredoblet oppslutningen i Ishavsbyen.

Det hersker nesten ingen tvil om at Aps Arild Hausbergs etterfølger kommer fra Høyre. Spørsmålet er om Høyre både vil ha Jens Johan Hjort som ordfører og Øyvind Hilmarsen til å være den første til å bekle vervet som byrådsleder, skriver NTB.

Da bare fintellingen gjensto, hadde Høyre kapret 11 nye representanter fra dagens fem og fått en oppslutning på 36,3 prosent. Valgtaper Arbeiderpartiet må notere en tilbakegang på 10,4 prosentpoent i Tromsø, og mister seks av sine 17 bystyrerepresentanter.

— Dette gikk ikke som jeg hadde håpet eller forventet. Jeg er utrolig overrasket over Høyres oppslutning, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Kristin Røymo til itromso.no .

Mister ordføreren i Fredrikstad

I Fredrikstad snur valgresultatene opp-ned på den politiske ledelsen. Arbeiderpartiet går fra å sitte i posisjon til å nærme seg rent flerttall med hele 49, 2 prosent av stemmene. Frp får en oppslutning på 14 prosent, en tilbakegang på 7,2 proswent, og taper makten i plankebyen.

Dermed må byens første kvinnelige ordfører, Frps Eva Kristin Andersen, gi fra seg ordførerkjedet til Arbeiderpartiets Jon-Ivar Nygård.

- Dette er en trist, trist natt, sier Eva Kristin Andersen til Fredriksstad Blad.

I Fredrikstad må Frps Eva Kristin Andersen gi fra seg ordførerkjedet til Arbeiderpartiet. FOTO: SCANPIX

Tønsberg: Frp mister åtte i bystyret

Også på den andre siden av Oslofjorden var det en trist natt for Frp. I Fremskrittpartiets utstillingsvindu, hvor Frp-nestleder Per Arne Olsen tidligere har vært ordfører, viser den siste målingen at Tønsberg får en oppslutning på 10 prosent.

Dermed mister partiet hele åtte av sine representanter, og tilbake er en gruppe på fire.

— Vi har gått mer tilbake enn jeg trodde vi skulle gjøre. Det har vært en del uheldige omstendigheter i denne valgkampen, både lokalt og nasjonalt. Det gjør at folk mister tilliten til oss, sier Frps ordførerkandidat Bent Moldvær til tb.no.

Høyre og ordfører Petter Berg kunne derimot juble, med et valgresultat på hele 37 prosent. Det betyr 15 representanter inn i bystyret, hele 7 flere enn i dag.

Drammen: Halve byen stemte Høyre

Høyre gjorde et brakvalg i elvebyen som har vært i en rivende utvikling det siste tiåret.

Sittende ordfører Tore O. Hansen (H) kunne registrere historiens beste valgresultat i byen med 49,7 prosent av stemmene. Det gir et rent flertall i bystyret, med 25 av 49 mandater.

— Det er en fantastisk tillitserklæring som byens innbyggere har gitt Høyre i Drammen, og som de har gitt meg. Vi er veldig ydmyke i forhold til dette, sa ordføreren til dt.no da resultatet ble kjent.

Arbeiderpartiet, som i Drammen tradisjonelt har ligget over landsgjennomsnittet, falt under 30 prosent men beholder 15 mandater.

— Vi hadde håpet å gå frem, så dette er vi ikke fornøyd med. Men Ap har kommet tilbake før, sier tidligere drammensordfører Lise Christoffersen (Ap) til avisen.

Stavanger: Godt valg for Ap

I Stavanger gjorde Arbeiderpartiet ett av sine beste valg i Stavanger. Men Høyre holder stand og får mest sannsynlig ordføreren.

Da 99,9 prosent av stemmene i Stavanger var telt opp, ble det klart at Ap kaprer fem representanter i Siddis-byen, og får 20 av 47 representanter i bystyret. Dermed er Høyre og Arbeiderpartiet nesten jevnstore i Siddis-byen, som i denne valgperioden har hatt en spesiell samarbeidskonstellasjon med Høyre, KrF, Sp og Venstre der Ap har vært med i et budsjetteknisk samarbeid.

Valgresultatet skjerper Arbeiderpartiets appetitt på ordførervervet i Stavanger.

— Selvfølgelig er det gledelig at vi klarer å holde stand etter et brakvalg for Høyre i Stavanger forrige gang. Jeg er kjempefornøyd, sier Høyres Christine Sagen Helgø til Aftenbladet .