Statsministerens ukjente fortid: Hadde gambisk kjæreste i to år

Da Erna Solberg som kommunalminister ble kalt «Jern-Erna» og beskyldt for rasisme, steilet vennene over hvordan hun ble fremstilt. For hun hadde jo hatt kjæreste fra Gambia.

afp000792532.jpg
  • Solveig Ruud

Aftenposten har fått tak i den uautoriserte biografien om Erna Solbergs vei til toppen i norsk politikk. Boken som slippes fredag, inneholder mye informasjon som er ukjent for folk flest om statsministerens fortid – blant annet at hun i to år hadde en kjæreste fra Gambia.

Det ble hvisket bak ryggen hennes

I biografien Renate Nedregård har skrevet om statsministeren, opplyses det at hun traff ham på et møte med internasjonale studenter. Solberg var da tidlig i 20-årene.

— Erna brydde seg ikke om hva andre mente om forholdet. Men hun kan ikke ha unngått å legge merke til at det ble hvisket bak ryggen til det umake paret. Kritikken hadde både rasistiske og sexistiske undertoner, skriver Nedregård.

Hun forteller at Solberg innlemmet kjæresten i familien i Bergen og reiste til hans hjemland. Der var hun i flere måneder og traff hun hele storfamilien hans. Men der merket hun også kulturforskjellene, og forholdet ble slutt da Solberg flyttet til Oslo.

Jern-Erna kunne tatt til motmæle

Senere da hun som kommunalminister fikk klengenavnet «Jern-Erna», på grunn av at hun sto for en restriktiv innvandringspolitikk, mente venner at hun kunne ha opplyst om Usman for å stoppe beskyldninger om rasisme.

Men hun ville ikke det. Hun fryktet det kunne bli en belastning – at bildet av henne og Usman kunne føre til kritikk fra folk som «sprer sine giftige holdninger i ly av anonymitet».

— Rasister og kvinnehatere ville ha fråtset i det, skriver forfatteren.

Forfalsket legitimasjon for å kjøpe alkohol

Da hun gikk nest siste år på ungdomsskolen, så hun mye eldre ut enn hun var, og hun beskrives som utålmodig etter å kunne gå på fester og drikke vin. Ved søsterens hjelp fikk hun fikset legitimasjonskortet fra Posten slik at hun plutselig ble fire år eldre. Dermed kunne hun kjøpe både øl og vin og skaffe drikkevarer til vennekretsen. Men etter en klassetur der alle fikk for mye å drikke på grunn av alkohol skaffet til veie av henne, ødela hun det falske postbeviset.

afp000792536.jpg

Erna Solberg på klassetur. Det var nest siste år på ungdomsskolen hun skaffet alkohol til hele klassen. Selv om den fremtidige toppolitikeren sluttet å kjøpe alkohol på ulovlig vis, skildres hun som en festglad dame som tåler store mengder rødvin.

— Det er få som kan drikke henne under bordet. Men noe alkoholproblem vil vel ikke mange påstå at hun har. Hun er bare veldig god til å drikke, sies det.

Mennesker – ikke milliarder

Ifølge biografien er ikke Norges statsminister en sparsom dame som er opptatt av nøysom pengebruk. Selv om hun aldri har vært opptatt av å bruke penger på klær og interiør, påpekes det at Erna som ung ble «kvitt pengene like rask som hun fikk dem.«

– Det bekymret henne ikke, skriver forfatteren og skildrer hvordan den kommende statsministeren som barn brukte store summer på å handle snop.

afp000792534.jpg

Erna Solberg som barn Ifølge boken har Erna Solberg en ubekymret holdning til penger, noe som bl.a. førte til at studielånet «forsvant fort på byens barer og restauranter og var brukt opp før semesteret var slutt.»

Den senere Høyre-lederen – som mange mener snudde Høyres nederlag til seier ved å ha mindre fokus på milliarder og mer på mennesker – beskrives som en raus person – men samtidig som en person som måtte be om forskudd på lønn fra Akvariet i Bergen der hun hadde sommerjobb.

Lyseblå feminist

Erna Solberg beskrives som alt annet enn en tradisjonell Høyredame.

Som ung var hun opptatt av kvinnesak, likestilling og bistandsarbeid og hadde ifølge venner «ikke sånne typiske høyrepolitiske meninger». Hun fikk brynet seg på politiske motstandere i Norges Gymnasiastsamband der hun ble leder for Operasjon Dagsverk. Hun ble betraktet som lyseblå, en som ikke gikk langt nok i å ønske skattelettelser og frihet for enkeltmennesker og som ikke var like opptatt av forsvarsbudsjettet som andre i Høyre.

— De mer infame kalte henne lyserød, sies det i boken.

Rotekopp

På hjemmebane så det heller ikke ut som det mange vil kalle «et typisk borgerlig hjem.» Alle husker «hjemme-hos-Erna-Solberg-bildene» i Dagbladet sommeren 2013. De viste et hjem så langt fra Oslo Vest som det var mulig å komme.

Da noen spekulerte i om bildene var arrangert, skal en av Erna Solbergs partifeller i Bergen ha fått seg en latter. De mente bildene måtte være retusjert

For sannheten var mye verre, ble det sagt

— Å holde orden og pynte og stelle hjemme – det var ingen prioritet, sies det i boken, som skildrer politiker som aldri har vært opptatt av å ha det ryddig rundt seg – hverken i boligen i Bergen eller i og utenfor dentidligere stortingsleiligheten i Oslo.

Naboene i Hoffsveien i Oslo ble ifølge boken «vant til at det fløt fritt utenfor Ernas dør» og kontoret henne på Stortinget ble omtalt som «et bombet horehus».

Ble kritisert for klær og ekstra kilo

Sitt eget utseende og hvordan hun gikk kledd, var heller ikke noe hun brydde seg om – før hun nærmest ble bedt om det. Da hun var kommunalminister kom det stadig signaler til fylkespartiet i Hordaland om alt fra klesstil, hår, briller og om noen kilo for mye. Enda verre ble det da hun opplevde motgang som partileder.

— Kritikken av utseendet hennes tok seg opp igjen samtidig med kritikken mot henne som partileder. Det var mumling og baksnakking i partiorganisasjonen, sies det i boken, der det røpes at Høyres fylkessekretær i Hordaland ringte partiets generalsekretær i Oslo med klar tale:

— Hvis ikke dere gjør noe, så gjør jeg noe, ble det sagt.

Kjøper klær på nettet

Hun foretok en øyeoperasjon for å bli kvitt briller og linser, og gikk med på frisørens forslag om ny frisyre. I løpet av vinteren og våren 2007 begynte Solberg å endre stil. På en reise i USA hadde hun funnet en butikk som solgte elegante klassiske klær for store kvinner. Butikken solgte også klær via nettet – og derfra kom til og med antrekket hun hadde på Slottsplassen den dagen hun ble statsminister.

— Flere som jobbet tett med Erna, sier at forandringen i klesstil og utseende kom fra henne selv. Men det hadde ikke skjedd om hun ikke var blitt gjort oppmerksom på at det var nødvendig, skriver Nedregård, som forteller at unge Solberg på 80-tallet kastet seg på grapefruktkuren i ett av mange forsøk på å gå ned i vekt.

Doserende grå mus

— Hon der, sa guttungen bakerst i klassen. - Hon kommer til å bli statsminister en dag.

Utsagnet kom i klasserommet på Nygård ungdomsskole i en O-fagstime. Erna hadde kommet med en av sine utlegninger og utsagnet fra gutten var ikke ment som et kompliment.

Selv om hun var flink til å snakke og kunne sine ting, var det ingen som på alvor spådde at hun ville bli Norges statsminister. En gjenganger i beskrivelsen av henne – både internt i Høyre og på regjeringskonferanser i Bondevik II-regjeringen, var at hun holder endeløse, argumenterende taler som beskrives som «utmattende å høre på.»

Mange har omtalt henne som en kjedelig grå mus. Samtidig tegner boken et bilde av en bestemt, uredd, hardtarbeidende, psykisk sterk kvinne med en utrolig evne til å tenke rasjonelt.

Hun har måttet kjempe for å bli renominert til Stortinget, og hun har opplevd valgnederlag som har ført til interne diskusjoner om å kaste henne som Høyre-leder. Intriger i politikken ble hun tidlig kjent med i Bergen Høyre, der ulike fløyer har stått mot hverandre i flere omganger. Noen ganger sto hun midt i stormen.

22 år gammel trodde hun at hun skulle overta ledervervet i Hordaland Unge Høyre – men ble overraskende vraket av de mørkeblå.

Kobler av med spill

Og både når det har stormet – og ellers – har hun funnet avkobling i ulike dataspill: Angry Birds, Wordfeud og Candy Crush.

Statsministeren selv har ikke villet kommentere boken.

Les også: