Politikk

Ap sier ja til Acer – men varsler omkamp dersom EU truer selvråderetten i kraftsektoren

LO og over halvparten av partiets ordførere sa nei, likevel går Ap inn for å si ja til EUs tredje energimarkedspakke og energibyrået Acer. Det vedtok Aps landsstyre onsdag.

Aps energipolitiske talsperson Espen Barth Eide og partileder Jonas Gahr Støre etter vedtaket i Aps landsstyre.
 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

Med 31 mot 16 stemmer ga landsstyret i Arbeiderpartiet onsdag morgen en fullmakt til stortingsgruppen som åpner for norsk tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke og energibyrået Acer. Onsdag ettermiddag behandlet partiets stortingsgruppe saken. Den fattet ikke noe vedtak, fordi gruppen først vil si ja eller nei når forhandlingene i med regjeringspartiene i energi- og miljøkomiteen er avsluttet.

Aps landsstyre satte flere strenge og ufravikelige vilkår for å støtte tilslutningen til EU-pakken.

– Vi har fått en orientering fra våre forhandlere om at våre krav ligger an til å bli innfridd. Nå skal denne saken behandles på fylkesårsmøter i Ap også til helgen. Denne saken skal vi ta endelig stilling til til uken, sa Støre etter behandlingen i stortingsgruppen onsdag kveld.

Han begrunner denne ekstra tiden med at selv om Ap ligger an til gjennomslag, er ikke forhandlingene avsluttet. Og stortingsgruppen må sikre at landsstyrets vedtak følges opp.

Forutsetningen Aps landsstyre setter er at videre utvikling i EUs regelverk på energiområdet ikke kommer i strid med åtte konkrete og «ufravikelige» krav.

– Dersom dette skulle inntreffe, må det medføre at Norge umiddelbart sier nei til dette avtaleverket. Denne forutsetningen må vedtas i Stortinget, heter det i vedtaket fra Aps landsstyre.

Dette er krav som at staten skal eie og drifte kabler til utlandet, noe som er en innskjerpelse av dagens regler. I tillegg skal to-tredjedeler av vannkraften eies av det offentlige.

Dermed legger Ap opp til at Norge på et senere tidspunkt kan reservere seg mot energisamarbeidet med EU. Det har aldri tidligere skjedd at Stortinget har signalisert at Norge kan bruke vetoretten i EØS mot regelverk i EU som ennå ikke er vedtatt.

– Men det er ikke uvanlig at man sender klare politiske signaler til EU i slike prosesser, forklarer Støre.

 • Les Harald Stanghelle: Vanskelig å se Aps vei videre

Men mye tyder på at Ap får gjennomslag for dette i Stortinget.

Ap får det som det vil

Venstres Ketil Kjenseth, som leder Stortingets energi- og miljøkomité, går langt i å garantere Arbeiderpartiet gjennomslag for Acer-kravene som partiet stiller.

– Jeg er trygg på at vi skal komme Ap i møte på betingelsene, sier Kjenseth til NTB.

Han bekrefter dermed signalene fra Aps energipolitiske talsperson, Espen Barth Eide, som sier at man er nesten i mål med en avtale mellom Ap og regjeringspartiene. Den endelige versjonen blir etter planen klar torsdag, men det er først i neste uke at Stortinget behandler denne saken. Fristen for endelig avgivelse er 20. mars.

Ifølge Støre vil ikke det at Ap ikke fattet vedtak på onsdagens gruppemøte føre til noen utsettelse av saken.

Beinhard kamp i arbeiderbevegelsen

Mer enn 100 Ap-ordførere har skrevet under et opprop mot Acer. AUF er imot. Motstanden er også sterk i en rekke fylkeslag. Tunge LO-forbund har også protestert, og mandag ba LO-sekretariatet om at hele saken utsettes. Sterke talspersoner i Aps landsstyre og i stortingsgruppen ønsket også dette. de oppnådde bare at gruppen formelt ikke sier ja før forhandlingene er avsluttet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk spørsmål om hva han tror kan bli kostnaden for egen del ved å trosse intern motstand.

– Stort engasjement opphever ikke vårt ansvar for å ta beslutninger. Jeg har lyttet til uroen. Vi har nitid forsøkt å gjenspeile uroen i forutsetningene som vedtaket lister opp, sa han på en pressekonferanse onsdag.

I LO er man ikke fornøyd med vedtaket fra Aps landsstyre, selv om LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener det er bedre enn Regjeringens opprinnelige forslag.

– Det er fortsatt mye usikkerhet, noe som tilsier at man bør ta seg mer tid. Blant annet for å få bedre kunnskap om innholdet i den fjerde energipakken, som ennå ikke er vedtatt, sier Gabrielsen til NTB.

Støre sier at han forstår Gabrielsens uro, men er fornøyd med at han sier at Aps vedtak er bedre enn Regjeringens forslag.

Gabrielsen sitter også i Aps sentralstyre og er med i Aps landsstyre. LO-lederen, som er opptatt med lønnsforhandlinger, deltok ikke på landsstyremøte.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Energi
 2. EU
 3. Politikk
 4. Norge
 5. EØS