Per Sandberg vil ikke samarbeide om annet enn innstramninger
Per Sandberg om flyktningforlik uten Frp: - Da har vi ikke noen grunn til å være i regjeringskvartalet lenger.
Selv om statsminister Erna Solberg (H) har stått i Stortinget og bedt partiene om å stille opp til dugnad om innvandrings— og integreringspolitikken, sliter Høyre med å overbevise samarbeidspartner nummer én: Frp.
Da de parlamentariske lederne møtte til en slags sondering rundt asylpakken mandag kveld, satt flere av de andre partiene igjen med følelsen av at Frp ikke er interessert i noe bredt forlik.
Hos sentrale Høyre-politikere er oppfatningen at Regjerings-Frp og Siv Jensen selv er positiv til et samarbeid, men Frp-nestleder Per Sandberg sa allerede fredag at et forlik ikke vil gagne Frp.
Også parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik har uttrykt seg svært lunkent.
Den første skikkelige pekepinnen om hva Frp i Stortinget faktisk mener, vil komme allerede onsdag ettermiddag. Da skal stortingsgruppen ta stilling til om partiet skal delta i nye fellesmøter med alle de andre partiene, slik de hadde mandag.
- Les også denne kommentaren fra Aftenpostens Thomas Boe Hornburg, han mener Erna Solbergs ettermæle vil bli avgjort av hvordan hun håndterer flyktningkrisen.
Sandberg: – Vi må få flertall for innstramninger
Partinestleder Per Sandberg sier tirsdag til Aftenposten at det er greit om de andre partiene vil være med på en enighet, men:
— Det er ikke nødvendig med noe bredere forlik enn at vi får flertall for våre innstramninger. Utgangspunktet vårt ligger i tilleggsnummeret (asylbudsjettet), det må bli like stramt som det, eller strammere.
- Strammere?
— Ja, jeg ser at det kan være rom for det. Jeg registrerer at de andre partiene flytter seg for hver dag som går, sier Sandberg.
- I denne saken fra mandag, forteller UDI-sjefen om de siste asyltallene. Nå vil de bygge brakkebyer.
Usannsynlig med en Syria-løsning
Da Høyre i vår ble enige med støttepartiene, Ap, Sp og MDG om å ta imot 8000 kvoteflyktninger fra Syria i løpet av tre år, stilte Frp seg utenfor.
Det er trolig ikke mulig denne gangen.
- Kan det igjen oppstå en situasjon der Høyre fortsetter å forhandle med de andre uten dere?
— Det tviler jeg sterkt på.
- Dersom det likevel skulle bli etablert et forlik om en asylpolitikk dere ikke er en del av..?
— Det tror jeg ikke kommer til å skje, men da har vi ikke noen grunn til å være i regjeringskvartalet lenger, konstaterer Sandberg.
I Høyre, ønsker parlamentarisk leder Trond Helleland fortsatt et bredt samarbeid med flere partier enn bare de borgerlige.
— Jeg tror det er viktig med en bred oppslutning om politikken som skal føres. Hvis dette vedvarer, har vi behov for for en enighet som strekker seg lengre enn neste valg, sier Helleland til Aftenposten.
Hvem det var som startet?
Usikkerheten kommer samtidig som de borgerlige partiene tirsdag gikk inn i forhandlinger om 2016-budsjettet.
Inn i samtalene tar Frp og KrF med seg et debattklima på frysepunktet, etter noen dager med svært harde ordvekslinger mellom «samarbeidspartiene».
Det tok av før helgen da Per Sandberg i Aftenposten sa at et bredt forlik er unødvendig, fortsatte da tidligere statsminister og KrF-leder Kjell Magne Bondevik gikk ut og sa at Frp burde overkjøres i asylpolitikken og ikke inkluderes i et forlik.
I løpet av tirsdagen hadde også landbruksminister Sylvi Listhaug slått til mot «godhetstyranniet», Carl I. Hagen hadde sagt at «nok er nok» og Frp-nestleder Per Sandberg kom på sine Facebook-sider med kraftig kritikk mot «støttepartiet» KrF.