Her skal plattformen til den nye Solberg-regjeringen skapes – lover himmelske senger

Høyre, Frp, Venstre og KrF starter regjeringsforhandlingene 2. januar på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland i Oppland.

Regjeringsforhandlingene starter her onsdag 2. januar.

Det blir et pressetreff samme ettermiddag, opplyser Høyres stortingsgruppe i en pressemelding.

«Omgivelsene gir både inspirasjon og ro, og med himmelsk gode senger også god nattesøvn,» lover Granavolden regjeringsforhandlerne på sin hjemmeside.

Sterke kristne bånd

Stedet som er valgt for forhandlingene om å utvide regjeringen med KrF, har sterke kristne bånd. På sin hjemmeside skriver Granavolden Gjæstgiveri at landskapet i «seg selv bringer tankene til italienske Toscana.» De reklamerer med «vandring langs pilegrimsleden mot St. Petri kirke.»

Ikke langt fra gjestgiveriet finnes det også «en stein med skålgroper (offerstein) som viser at det bodde folk på Granavollen for mer enn 3000 år siden.»

Det er 45 gjesterom.

Nå starter forhandlingene. Dette bildet er fra det første møtet med KrFs delegasjon og regjeringspartiene da sonderingene startet.

Hvis samtalene lykkes, vil Norge for første gang siden 2013 få en flertallsregjering. Da hadde Ap, Sp og SV sammen styrt landet i åtte år.

Hadde samarbeidsavtale

I forrige stortingsperiode hadde Høyre og Frp en samarbeidsavtale med Venstre og KrF. Venstre gikk inn i regjeringen i januar i år, mens KrF besluttet å søke samarbeid med dagens regjering etter en opprivende intern strid og mot partileder Knut Arild Hareides råd under et ekstraordinært landsmøte 2. november.

Partileder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad etter at KrF sa ja til å gå i forhandlinger.

Like før jul sa et enstemmig fellesmøte mellom KrFs stortingsgruppe og sentralstyre ja til å innlede forhandlinger med de tre regjeringspartiene.

Men KrFs forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad understreket at KrF ikke går inn i en regjering for enhver pris, de må ha gjennomslag. Et spørsmål som blir vanskelig, er KrFs krav om endringer i abortloven.

Jensen holder på pengesekken

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen.

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen har varslet at skatte- og avgiftsøkninger er utelukket. Det innebærer også nei til økte bilavgifter.

Ropstad: Like sannsynlig at vi ikke lykkes

– Det finnes vel ikke eksempler på regjeringsforhandlinger som ikke har endte med enighet, men denne gangen er det en del som er annerledes. Partiene har ikke vunnet valg sammen, og vi går inn i dette med et parti som er delt. Jeg har tro på at vi skal klare å bli enige, men det er ikke like sannsynlig denne gangen at forhandlingene fører fram, sier KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad til NTB.

Solberg maner til måtehold

Statsministeren kommer med en klar advarsel før forhandlingene: Nye reformer og tiltak kan ikke betales med høyere skatt eller økt pengebruk.

– Skal vi gjøre store, nye reformer på mange områder, må vi skape rommet til det gjennom omprioriteringer, sier Solberg til NTB.

Hun understreker at omprioriteringene ikke må gå utover den overordnede politikken, nemlig jobbskaping og grønn omstilling.

Det er antatt at KrF og Frp blir motpolene i regjeringsforhandlingene. Fra før har både høyre- og venstresiden i KrF understreket at avstanden mellom de to partiene er stor. Samtidig vises det til at de har inngått budsjettforlik hvert år siden regjeringsskiftet i 2013.