Politikk

Frp gikk mest frem i skolevalget. Men festen er over, ifølge ny måling.

Frp havner under 10 prosent i en ny meningsmåling. Terje Søviknes er misfornøyd.

Frp-leder Sylvi Listhaug jublet på valgnatten. Men partiet har mindre grunn til å juble nå, ifølge en ny måling.
 • Magnus Kallelid
  Journalist
 • Jørgen Arnor G. Lom
  Redaksjonell utvikler

«Helt vilt!» var Sylvi Listhaugs kommentar til årets skolevalg. Frp var overraskende partiet som hadde gått mest frem siden 2017-valget.

Den nyeste meningsmålingen fremstår ikke like vill. Fremskrittspartiet får nå 9,8 prosents oppslutning. De har dermed gått tilbake 1,8 prosentpoeng siden stortingsvalget der de fikk 11,6 prosents oppslutning. Målingen er gjort av Norstat for Aftenposten og NRK.

– Målinger svinger, men negative tall er aldri bra, skriver Terje Søviknes, nestleder i Frp, i en SMS.

Partiet har også falt med 2,2 prosentpoeng siden forrige måling i oktober. Det er likevel innenfor feilmarginen på 2,7 prosentpoeng.

 • Slik er oppslutningen rundt de andre partiene nå:

I skyggen av nye statsråder

Valgforsker Johannes Bergh mener Frp har mislyktes med å posisjonere seg og komme på banen etter stortingsvalget.

– De har ikke klart å mobilisere noe mer enn de gjorde på valgdagen. De havner i skyggen. Det kan skyldes mye oppmerksomhet om den nye regjeringen og de nye statsrådene, sier Bergh. Han forsker ved Institutt for samfunnsforskning.

Frps kritikk av klima- og miljøtiltak har ikke nådd dagsordenen, mener han. Ved skolevalget var dette fremme i medienes bevissthet etter en dyster klimarapport fra FN. Bergh tror Frp ville tjent på en polarisert diskusjon om miljø og klima. Særlig når verdens øyne nå er rettet mot klimatoppmøtet i Glasgow.

Frp jobber målrettet

Frps Søviknes nevner selv nettopp miljøavgifter som en kamp partiet hans skal ta fremover. De vil ha reduserte avgifter for å bekjempe høye strømpriser og drivstoffpriser.

– I Frp jobber vi nå målrettet med å bli det ledende opposisjonspartiet frem mot valgene i 2023 og 2025, skriver Søviknes.

Frp mister rundt 24.000 velgere over til Høyre. De fire borgerlige partiene har alle tapt mandater siden valget, ifølge målingen.

– Opposisjonen har ikke klart å mobilisere ennå, sier valgforsker Bergh.

 • Slik ville fordelingen av mandater til Stortinget sett ut nå:

Få har ombestemt seg

Målingen viser ellers at få velgere har ombestemt seg siden de gikk til stemmeurnene i september.

Ap har gått frem med 0,5 prosentpoeng siden valget. Rødt går frem med 1,2 prosentpoeng siden valget. Begge har en liten økning siden forrige måling. KrF går tilbake med 0,8 prosentpoeng siden valget.

– Det er stor stabilitet i oppslutningen, og det er jo et resultat i seg selv. Det hender at det oppstår en viss dynamikk etter regjeringsskiftet, men det har ikke skjedd nå, sier valgforsker Bergh.

Les mer om

 1. Meningsmålinger
 2. Stortingsvalg
 3. Fremskrittspartiet (Frp)