Politikk

Kunnskapsministeren: Norske lærere står fritt til å vise Muhammed-karikaturer

Norske lærere kan vise frem Muhammed-karikaturer i undervisningen dersom de mener det er relevant, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Læreren står fritt til å for eksempel vise Muhammed-karikaturer, dersom han eller hun mener det er relevant, sier kunnskapsminister Guri Melby (V). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

 • NTB

I Frankrike fredag ble den 47 år gamle historielæreren Samuel Paty drept etter å ha gjort nettopp det i undervisningen på skolen der han jobbet. Paty skal ha brukt tegningene når han underviste om ytringsfrihet, som ble en del av timeplanen etter terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i 2015.

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) mener det er skremmende at en lærer kan bli drept for å vise frem en karikatur i undervisningen.

– Denne læreren gjorde en viktig jobb med å ruste elevene til å ta del i demokratiet og bruke ytringsfriheten. Det at han blir drept fordi han gjør akkurat det, er skremmende og forferdelig. Ytringsfrihet og menneskerettigheter er overordnede verdier i den norske læreplanen. Det er opp til lærerne å avgjøre i hvilket fag og hvordan de vil lære elevene om dette, sa Melby på Dagsnytt 18 på NRK mandag kveld.

Læreren står fritt til å for eksempel vise Muhammed-karikaturer, dersom han eller hun mener det er relevant, sier Melby.

– Hva som er viktig å få vist frem og hvilke debatter som er viktige og relevante, kommer an på situasjonen. På ett tidspunkt er dette relevant, i en annen sammenheng er det ikke like relevant. Jeg har stor tillit det faglige skjønnet lærerne viser her, sier hun.

Les mer om

 1. Guri Melby
 2. Charlie Hebdo

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Jeg viser ikke lenger karikaturer i undervisningen

 2. SID

  Hvis vi muslimer mener det ikke er greit å vise karikaturer, bør det respekteres

 3. KRONIKK

  De viktige verdiene i skolen er under angrep

 4. DEBATT

  Jeg står sammen med lærere etter det grusomme drapet i Frankrike

 5. DEBATT

  Si ;D-innlegg om Muhammed-karikaturer skapte stor debatt. Her er noen av svarene.

 6. VERDEN

  Frankrike-terroren: Drapsmann kontaktet far som sto bak kampanje mot læreren