Dette er det nye bystyret i Oslo
Velgernes personstemmer og slengere har gjort om på flere av partienes lister i Oslo. Disse 59 er valgt inn til å sitte i Oslo bystyre de neste fire årene.
Torsdag ettermiddag ble det kjent hvordan velgernes personstemmer og slengere påvirket partienes lister i Oslo.
Personstemmene kommer fra partiets egne velgere, mens slengerene kommer fra velgere som har stemt på andre partier, men som ønsker å gi en påskjønnelse til en bestemt politiker fra et annet parti.
Se hele oversikten over de som er valgt inn nederst i artikkelen.
Raymond Johansen mest populær
Oversikten gir byrådsleder Raymond Johansen en fattig trøst. Han tapte valget, men er samtidig Oslos mest populære politiker. Han fikk 22.222 personstemmer og 3.496 slengere.
Høyres toppkandidat Eirik Lae Solberg fikk imidlertid noen få flere personstemmer, totalt 22.299. Han er likevel ikke like populær blant dem som ikke stemte Høyre, og fikk bare 361 slengere.
Høyres ordførerkandidat Anne Lindboe fikk 9779 personstemmer og 234 slengere, mens Aps ordførerkandidat Rina Mariann Hansen fikk 2863 personstemmer og 283 slengere.
Frps ekskluderte toppkandidat Lars Petter Solås er også populær blant Frps velgere. Han får 3017 personstemmer, mer enn 1000 mer enn Frps nye frontfigur Magnus Birkelund.
I 2019 var det daværende MDG-topp i Oslo, Lan Marie Berg, som fikk flest personstemmer i Oslo. Berg fikk den gangen 17.044 personstemmer og 2.309 slengere.
Stang inn
I oversikten over Oslos nye bystyrerepresentanter finner man to gamle kjenninger.
Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (84) fra Arbeiderpartiet og tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang (68) fra Høyre ble begge løftet fra sisteplass, den såkalte honnørplassen, på hver sin liste.
Dermed er de begge innvalgt i bystyret de neste fire årene.
«Ja, slik kan det gå! Da stiller jeg opp for Oslo Arbeiderparti», uttaler Brundtland i en kort kommentar til Aftenposten.
Brundtland sto opprinnelig helt nederst på Arbeiderpartiets valgliste, men fikk altså nok personstemmer til å sikre seg en plass i bystyret de neste fire årene.
Velgerne ommøblerte listene
I flere partier har tellingen av personstemmene vært mer spennende i år enn tidligere.
De fleste av partiene gir et eget stemmetillegg til sine toppkandidater for å sikre dem plass på listen.
Men i år har både MDG, SV og Rødt gitt stemmetillegg til flere kandidater enn de fikk plasser i bystyret. Det betyr at partienes listetopper løp en reell risiko for å bli kastet ut av bystyret på bekostning av noen lenger ned på listen.
Dette skjedde med sittende finansbyråd Einar Wilhelmsen fra MDG. Han falt ned fra en 5. plass til en 8. plass. MDG har bare seks mandater i det nye bystyret. Det var fylkesleder Sigrid Z. Heiberg som kapret den siste plassen på bekostning av Wilhelmsen.
Samtidig ble Eivind Trædal løftet fra en 3. plass til en 2. plass, og skjøv dermed MDGs partileder Arild Hermstad ett hakk ned.
Ny listetopp i Rødt
I Rødt ble Jorunn Folkvord løftet fra 8. til 4. plass, og skjøv dermed Sareedo Adam Roble Ali ut av listen. Rødt har bare fire mandater i neste periode. Velgernes stemmegivning gjør også at det nå er den opprinnelige 2.-kandidaten Sofia Rana som topper listen på bekostning av Siavash Mobasheri.
I SV falt Luka Dyrnes ut til fordel for Sulaksana Sivapatham, som opprinnelig sto på 10. plass.
På Aps liste gjorde Eivor Evenrud et hopp fra 10. til 3. plass. Evenrud byttet parti fra Rødt til Ap under dramatiske omstendigheter forrige høst. Hun fikk 2369 personstemmer og 708 slengere. Den relativt nye helsebyråden Marthe Scharning Lund falt derimot tre plasser ned til en 7. plass etter at velgerne hadde sagt sitt.
På Høyres liste ble den tidligere TV-kjendisen og forleggeren Arve Juritzen løftet fra en 27. plass til en 12. plass, og dermed en sikker plass i bystyret.
Høyre kan også skilte med den yngste representanten i bystyret. Arina Aamir ble 18 år i juni. Hun er datter av Afshan Rafiq, som i 1995 var den første kvinnelige bystyrerepresentanten i Oslo med ikke-vestlig bakgrunn, og som senere ble den første faste stortingsrepresentanten med ikke-vestlig bakgrunn.
Borgerlig seier
Oslo går mot et byrådsskifte etter at det ble borgerlig flertall i valget på mandag. Høyre ble største parti med 20 mandater, etterfulgt av Arbeiderpartiet med 11 mandater.
Her er fordelingen av mandatene til alle partiene:
Aftenposten retter: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Raymond Johansen fikk 4496 slengere. Det riktige antallet er 3496 slengere. Versjon rettet klokken 14.54.