Siv Jensens klimatvil går verden rundt

The Guardian, New York Times og Fox News har hevet seg på etter Aftenposten-intervjuet.

afp000873084-iqAoyDkoPz.jpg
  • Karen Tjernshaugen

Det stormer rundt Frps klimapolitikk, etter at Siv Jensen i et Aftenposten-intervju tirsdag svarte et klart «nei» på spørsmålet om hun er overbevist om at klimaproblemene er skapt av mennesker.

Se klimaintervjuet med Siv Jensen her:

New York Times og Fox News

Nyhetsbyrået AP, som er ett av verdens største, har laget en artikkel om klimauttalelsene Jensen kom med i Aftenposten-programmet.

«Norges finansminister tviler på at klimaendringene er menneskeskapt», står det i byeråets overskrift. Saken er blant annet publisert av storavisen New York Times og på den amerikanske TV-kanalen Fox News' nettsider.

Sterke reaksjoner i Norge

Også i Norge har intervjuet skapt storm.

— Det er alvorlig at dette er holdningen til Norges finansminister, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

— Synd og uansvarlig å så tvil om klimaendringene er menneskeskapte, sier lederen i miljøorganisasjonen WWF, Nina Jensen.

Hun tror uttalelsene fra søsteren Siv Jensen må skyldes en glipp.

Svarte er klart «nei»

Klimasvaret fra Siv Jensen kom da Frp-lederen var gjest i debattprogrammet "Stanghelle og Eilertsen - 2 mot 1"

— Du er den eneste partilederen her i landet som har aktive og høyrøstede klimaskeptikere i ditt eget parti. Er du selv overbevist om at de klimaendringene som er dokumentert de siste ti årene er menneskeskapte? spør kommentator Harald Stanghelle.

— Nei, svarer Jensen kontant.

- Du er i tvil om det?

— Ja.

- Betyr det at du ikke stiller deg bak FNs klimapanel, for eksempel?

— Jeg stiller meg bak det klimaforliket som Regjeringen er en del av. Vi skal sørge for at vårt næringsliv får gode og konkurransedyktige rammebetingelser. Derfor er det viktig med det EU-samarbeidet vi nå legger opp til i de klimapolitiske spørsmålene, svarer Jensen.

Jensen: Ønsker ikke starte en debatt

Siv Jensen ønsket tirsdag kveld hverken å korrigere eller utdype det hun sa i TV-opptaket, som ble gjort midt på dagen tirsdag.

— Så lenge dere trykker alt hun sa (om klima, red. anm), så er det ikke behov for å gi ytterligere kommentarer, sier hennes rådgiver.

Like før midnatt kom Siv Jensen tirsdag kom hun imidlertid med denne utdypningen:

— Jeg ble for unyansert i mitt svar og ønsker overhodet ikke å starte en debatt om dette. Frp har sluttet seg til å forsterke klimaforliket og har tenkt å følge opp det i vårt arbeid i regjering.

Onsdag har Aftenposten forsøkt å ta kontakt gjentatte ganger for et oppfølgingsintervju med Siv Jensen, men hun har ved 17-tiden fortsatt ikke svart.