Politikk

Derfor vil Pensjonistforbundet fjerne rabatt på tomannsrom på sykehjem

Deler man mot sin vilje rom på sykehjem, kan man få 59 kroner dagen i rabatt. Pensjonistforbundet frykter rabatten blir en sovepute i arbeidet med å skaffe alle eget rom.

En plass på sykehjem i Polen koster halvparten av en sykehjemsplass i Tyskland. På dette sykehjemmet er alle beboerne tyske og pleierne polske. Men alt foregår på tysk. Til venstre Elisabeth Sauer, Anna L (i midten) og sykepleier Barbara Piprek.
 • Solveig Ruud
  Solveig Ruud
  Journalist

Deler man mot sin vilje rom på sykehjem, kan man få 59 kroner dagen i rabatt. Pensjonistforbundet vil ha vekk hele rabatten. De frykter den blir en sovepute i arbeidet med å skaffe alle eget rom.

— På sykehjem skal man ha verdighet, og ikke noen kroner i rabatt for å måtte dele rom med andre. Det er ingen som tenker over at de kan få 59 kroner i rabatt hvis de vil dele rom med andre, sier Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet.

Rabatten for dem som ufrivillig havner på dobbeltrom på landets sykehjem ble innført av den sittende regjering. Høyre og Frp mener det er urimelig at man skal betale like mye for et dobbeltrom som for et enerom, når man ikke har ønsket å bo sammen med noen.

Les også:

Les også

Eldre kan få lovfestet rett til sykehjemsplass

Andelen enerom synker

Listen over statsråder som har lovet enerom på sykehjem til alle som ønsker det, er svært lang. Løftet stammer fra 1990-tallet, likevel er det fortsatt noen kommuner som ikke kan innfri alles ønsker om enerom.

I 27 kommuner utgjør andel enerom under 80 prosent av sykehjemsplassene. På landsbasis utgjør enerommene i underkant av 98 prosent av plassene.

Prisreduksjon kan bli sovepute

Pensjonistforbundet frykter at prisreduksjon på tosengsrom kan bli en sovepute for kommunepolitikerne og dempe trykket på utbyggingen av enerom. Norman mener det er på tide å innfri løftet fra 90-tallet om enerom for alle.

— Man skal ikke ufrivillig kunne havne på dobbeltrom, sier han og mener rabatten ikke kan veie opp for ulempen det medfører å måtte dele rom når man ikke ønsker det. To som ufrivillig deler rom får begge en rabatt på 59 kroner dagen.

Aps helsepolitisk talsmann, Torgeir Micaelsen, tror ikke Ap kommer til å fjerne rabatten om de kommer til makten i 2017.

— Vi er ikke prinsipielle motstandere av en slik rabatt, men det er bare en symbolsk rabatt – et plaster på såret, sier han, og mener rabatten tildekker det egentlige problemet: mangel på enerom.

Ønsker betaling etter evne også i omsorgsbolig

Som Aftenposten også har omtalt, risikerer velstående sykehjemsbeboere å måtte betale svært mye for en sykehjemsplass, men hvor mye varierer mye fra kommune til kommune. Bortsett fra at noen kommuner har innført makspris, betaler man ut ifra hva man har i inntekt.

Pensjonistforbundet mener det ideelle ville vært om det var omtrent lik makspris i hele landet, men støtter ideen om at man betaler etter evne og skulle gjerne sett at en også ble praktisert i kommunale omsorgsboliger.

Interessert i eldreomsorg? Vet du at myndighetene har utarbeidet mer detaljerte regler om hunders behov for lufting enn om sykehjemsbeboeres tilsvarende behov?

Les også

 1. Hunder skal ha luft og mosjon daglig. Sykehjemsbeboere skal bare ha «adgang til å komme ut.»

 2. Krever rabatt på sykehjem på grunn av dårlig standard

 3. Politikerne er overrasket over prisforskjellene for sykehjemsplass

 4. SV-lederen om Aftenpostens sak om eldreomsorg: - Et kraftig varsko til politikerne

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Politikk
 2. Eldreomsorg
 3. Kommunevalg 2015