- Støre vil merke ripen i lakken etter Tschudi-saken

Politisk kommentator Håvard Narum tror Jonas Gahr Støre sitter trygt, men vil merke ripen i lakken han har fått etter den såkalte Tschudi-saken.

I dag måtte utenriksminister Jonas Gahr Støre møte i Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité.

Støre har møtt kritikk for mulig inhabilitet da han i 2008 bevilget seks millioner kroner til opprettelsen av stiftelsen Senter for nordområdelogistikk, hvor barndomsvennen Felix Tschudi var initiativtaker.

Vennskap

Under høringen ble Støre presset hardt på sitt vennskap med Tschudi, men også på hvem som faktisk tok initiativet til stiftelsen. – Var det Rederiforbundet eller var det Felix Tschudi?

Både Støre og Tschudi bedyret at deres vennskap ikke er preget av nærhet eller spesiell fortrolighet., men de er såpass gode venner at de feirer 17. mai sammen.

Aftenpostens politiske kommentator, Håvard Narum, fulgte i dag høringen. Han mener det var en viktig gjennomgang av fakta.

— Det ble avslørt at utenriksministeren gjerne skulle vært forutseende nok i 2008 til å få sin habilitet vurdert. Da hadde han sluppet mye trøbbel, og kunne renvasket seg for beskyldninger som har kommet. Det gjenstår nok en del spørsmål som jeg tror opposisjonen vil interessere seg for - spesielt forhold mellom Rederiforbundet og Tschudi. Selv om de faktiske forhold er greie nok, så er det klart at Tschudi var en viktig initiativtaker, selv om det var Rederiforbundet som søkte om midlene.

- Merke en stund

— Vil dette få konsekvenser?

— Det vil ikke få helt de store konsekvensene. Opposisjonen kommer til å skrive sammen en kritikk av utenriksministeren for at han ikke så at han burde ha fått sin habilitet vurdert. Kanskje kommer de til å kritisere han litt for alt han har sagt i ettertid som ikke har vært helt i samsvar med hverandre i alle stadier av saken. Arbeiderpartiet og temmelig sikkert de to andre partiene, vil slå ring om han. Men det kan bli en spennende debatt på senvåren på Stortinget om dette her. Men Støre sitter trygt og Regjeringen vil gå videre uten de store banesår.

— Men er det en ripe i lakken for Støre?

- Han har så få fra før, men denne kommer han til å merke en stund.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre måtte svare for seg i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.