Hareide om Venstre-alenegang

BERGEN (Aftenposten.no): - Det ville være uansvarlig å binde oss til at Venstres resultat blir godt nok til å gå inn i en regjering, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Hvem skal med? Knut Arild Hareide (KrF), Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Trine Skei Grande (V) var sammen under Arendalsuka første uken i august.
  • Karen Tjernshaugen
  • Lars Molteberg Glomnes

— Jeg tror det er en fordel for sentrum at vi har tyngden av to partier i en regjering, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Aftenposten.

Venstre-leder Trine Skei Grande gikk i dag tilbake på det tidligere løftet hun har gitt, om at Venstre uansett ikke vil inn i regjering uten at KrF også er med.

- Er du redd for at Venstre skal svikte dere?

— Venstre skal få flagge sin strategi, så skal vi følge vår, sier Hareide og fortsetter:

— Jeg står for det vi har sagt om at det styrker oss å gå inn sammen, så skjønner jeg at Trine ikke vil garantere noe. Det kan ikke vi heller, og det ville være uansvarlig å binde oss til at Venstres resultat blir godt nok til å gå inn i en regjering.

- Men det var vel det Trine Skei Grande gjorde i april, før hun nå har snudd?

Les også

Venstre åpner for å dumpe KrF

— Jeg har fulgt samme retorikk hele veien, svarer Hareide.

Statsministerkandidat Erna Solberg sier partiene selv må avgjøre hvem de vil samarbeide med, og om de vil inn i regjering.

— Jeg vil ha alle fire partier med, men det er opp til hvert enkelt parti å vurdere om de vil inn, sier Høyre-leder Erna Solberg om saken.

Snudd

Når Grande i dag åpner for å gå i regjering uten KrF, er det stikk i strid med løftet hun ga i april.

Da slo hun fast at KrF måtte være med, skulle hun la seg friste av et regjeringssamarbeid med Høyre og Fremskrittspartiet.

— Vårt mål med å komme i regjering er å presse politikken mot sentrum. Da må vi ha med KrF, det er så enkelt, slo Venstre-lederen fast 9. april.

I en SMS-utveksling med Aftenposten i forbindelse med intervjuet bekreftet Venstre-lederen at dette betød at partiet ikke ville gå inn i regjering uten KrF.

Splid

Nå skaper tilbaketoget splid på borgerlig side, der det fortsatt er uklart hvilke partier som kan komme til å sitte i en borgerlig regjering.

Hareide er uansett klar på at han vil ha inn begge sentrumspartiene i en eventuell borgerlig regjering.

— Vi har erfaring fra tidligere, av at det var av stor betydning, sier Hareide.

Les også

Venstre går ikke i regjering uten KrF

Han viser da til hvordan KrF inviterte Venstre med i Bondevik II-regjeringen for å skape det de mente var en bedre balanse mot Høyre, som også satt i regjeringen.