Politikk

Hagen avblåser ordførerduellen

Carl I. Hagen og Frp frykter at Hagens ordførerkandidatur kan få potensielle Frp-velgere til å stemme Høyre, og avblåser duellen med Fabian Stang.

- 22. juli endret på alt. Jens Stoltenberg og Fabian Stang gjorde en stor innsats, og styrket slik begge sine partier, sier Carl I Hagen, som gir opp ordførerkampen. Johannessen, Sara

 • Robert Gjerde

Carl I. Hagen innser at han ikke blir ordfører i Oslo. Høyre gjør etter alle solemerker et brakvalg i hovedstaden på mandag med parolen «Vil du ha Fabian som ordfører, må du stemme Høyre». Det er i en slik situasjon utenkelig for Høyre å «forhandle bort» Stang som ordfører. Det innser man nå også i Frp.

Skrinlagt

Før sommeren gikk leder i Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, ut i Klassekampen og forlangte at Hagen måtte bli ordfører. I bytte skulle Høyre få byrådslederen i fire nye år. Nå er ordfører-vetoet helt skrinlagt.

Hagen sier til Aftenposten at det har vært en svært spesiell valgkamp.

–22. juli endret på alt. Jens Stoltenberg og Fabian Stang gjorde en stor innsats, og styrket slik begge sine partier. Særlig Fabian har gjort en god og samlende jobb i Oslo, selv om det ikke endrer det faktum at alle partier fortsatt har sine ordførerkandidater.

I en måling i Aften i går vil hele 54 prosent av Oslo-velgerne ha Stang som ordfører. Bare tre prosent av vil ha Hagen. Han er nå også kraftig distansert av ordførerkandidatene fra «småpartiene» Venstre og SV. Over dobbelt så mange – seks prosent – foretrekker Odd Einar Dørum og Marianne Borgen som ordførere.

–Betyr dette at du trekker ditt ordførerkandidatur?

–Nei, jeg er fortsatt Frps ordførerkandidat, slik Aud Kvalbein er KrFs ordførerkandidat og Marianne Borgen og Rune Gerhardsen er det for SV og Ap. Men jeg ønsker å understreke at min person overhodet ikke skal stå i veien for et godt og konstruktivt byrådssamarbeid mellom Frp og Høyre.

Selv mange av Frps egne velgere foretrekker Stang fremfor Hagen. Det smerter naturlig nok den tidligere Frp-formannen, som av mange er blitt oppfattet som for lite samlende i flerkulturelle Oslo.

Vil ikke ødelegge

I Frps hovedkvarter frykter man nå at potensielle Frp-velgere i hopetall skal gi sin stemme til Høyre – for å sikre at populære Stang fortsetter som ordfører. I Aftens siste partibarometer for Oslo var Frp nede på 11,3 prosent. Hagen, som for all del ikke vil ødelegge for partiet, sier det slik:

–Hvis mitt ordførerkandidatur på noen måte kan ødelegge for partiet, vil jeg gjerne gjøre det helt klart at min posisjon er helt underordnet det å få politisk gjennomslag for Frps politikk, særlig når det gjelder eldreomsorg.

På partibarometeret for Oslo er det igjen klart borgerlig flertall, selv uten KrFs to mandater. Mens det sittende Høyre/Frp-byrådet i dag baserer seg på et flertall sammen med Venstre og KrF, har de på denne siste målingen også flertall uten KrFs hjelp.

–Den store og overordnede saken er å sikre fortsatt borgerlig flertall slik at vi kan videreføre den positive utviklingen i Oslo med valgfrihet for brukerne i eldreomsorgen, den gode skolen og den planlagte veiutbyggingen og effektiviseringen av kollektivtrafikken.

— Blir det borgerlig flertall er Frp innstilt på å forhandle med alle de fire partiene om en politisk plattform for et flertallsbyråd.

- Min posisjon lite viktig

Hagen sier at hvis Venstre og KrF fortsatt vil holde fast på at de ikke vil sitte i byråd, vil Frp forhandle med Høyre, først om en plattform, deretter om posisjoner.

–Men igjen: I slike forhandlinger er det helt overordnet å kjempe for mest mulig innflytelse i politikken. Posisjoner er bare virkemidler for å få gjennomført politikk. Og når det gjelder min egen posisjon vil den være av liten viktighet i forhold til målsettingen om å få gjennomført mest mulig av vår politikk med f.eks. 1000 nye sykehjemsplasser og en organisering av eldreomsorgen etter modell av skolene.

— Vi kan ikke lenger ha det slik at bydelene kan si nei til at fru Nilsen skal få en sykehjemsplass. Vi vil senke terskelen for å få tildelt eldreomsorgstjenester. Da må helse- og eldrebyråden også ha styringen, sier Hagen.

–Frykter du at mange Frp-sympatisører vil gi sin stemme til Høyre for å sikre at Stang fortsetter som ordfører?

–Jeg vil ikke spekulere, men vil selvsagt oppfordre de som ønsker gjennomslag for Frps politikk, til å stemme Frp. Og særlig når jeg så klart understreker at politisk gjennomslag går foran alt, også min posisjon.

–Betyr det at en stemme på Frp også kan sies å være en indirekte støtte til Stang som ordfører?

–For oss er politikkens innhold viktigere enn verv, sier Hagen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Hareide: - Større avstand mellom KrF og Venstre nå enn det var i 2013

 2. POLITIKK

  Landsstyret råd til Venstreledelsen: Finn løsning med KrF

 3. POLITIKK

  Dette er sakene som kan komme i spill etter at Frp har forlatt regjeringskontorene

 4. POLITIKK

  Ropstad i internt KrF-møte: Ingen må «feire» Frps regjeringsexit

 5. POLITIKK

  Fabian Stang vil inn på Stortinget

 6. POLITIKK

  – Dette må være spikeren i kisten for Frps deltagelse i regjering med KrF