Politikk

Frp-kravene er ikke klare. Siv Jensen og Erna Solberg har avtalt at de skal møtes mandag

Siv Jensen skal ferdigstille Frps kravliste i helgen. Stans i bosetting av flyktninger i Oslo og strengere regler for familiegjenforening er blant kravene lederen for Oslo Frp vil stille for å bli i regjering.

Siv Jensen møtte pressen etter hun hadde presentert nye prognoser for norsk økonomi fredag morgen.
 • Solveig Ruud
  Journalist
 • NTB

En sentral Frp-kilde bekrefter overfor Aftenposten fredag ettermiddag at Frps krav ennå ikke er ferdigstilt. Frps partiledelse vil jobbe med listen gjennom helgen.

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) har avtalt et møte mandag for å gå gjennom Frps kravliste.

«Vi har avtalt et møte mandag der Siv Jensen vil gå gjennom de tiltakene Frp har varslet at de vil legge fram», heter det i en felles uttalelse fra Solberg og Jensen til NTB.

Jensen har truet med å forlate regjeringen etter at norske myndigheter mot Frps vilje nylig bidro til å hente hjem en IS-siktet kvinne og hennes antatt alvorlig syke sønn, fra Syria.

Saken har utløst voldsomme reaksjoner internt, og Frp-ledelsen jobber nå med en liste med krav til de tre øvrige partiene.

Jensen: – Krevende situasjon

Fremskrittspartiets ledelse jobber nå med å utarbeide sine svar på den krevende situasjonen regjeringen befinner seg i, ifølge partileder Siv Jensen.

– Vi har hele veien fra vår side vært opptatt av å legge til rette for å hjelpe barn hjem til Norge. Men vi har også vært helt overtydelige på at det å hjelpe IS-krigere tilbake ved hjelp av norske myndigheter, er uaktuelt for oss, sier Jensen fredag morgen.

– Det har vært vårt standpunkt hele tiden, og det er derfor vi nå står i en krevende situasjon. Frps ledelse jobber nå med å gi våre svar på dette. Jeg har ikke noe mer å si akkurat nå, og jeg kommer tilbake til dere når jeg har noe mer å si, legger hun til.

Frp har varslet en liste med krav til statsminister Erna Solberg (H).

– Jeg skjønner at alle dere er nysgjerrige og jakter på nyheter hele tiden, men jeg har ikke noe mer å si akkurat nå, sa en ordknapp finansminister.

Oslo vil kreve flyktningstopp

– Det må bli strengere justis- og innvandringspolitikk. Saken er altfor alvorlig til å begynne å diskutere andre tiltak som lavere skatter eller bomavgifter, sier Oslo-leder Tone Ims Larssen på NRKs Politisk kvarter fredag morgen.

Hun utdyper:

– Null bosetting av flyktninger i Oslo, jeg ser den eskaleringen som foregår i min by med kriminalitet. Det må være strengere sanksjoner mot foreldre som ikke ivaretar sine barn. Og vi må ha mye strengere regler for familiegjenforening.

Larssen mener det er de andre regjeringspartiene som brøt med regjeringsplattformen da de besluttet å bistå en norsk terrorsiktet kvinne fra Syria, ikke bare barna hennes. Hun sier Frp i forhandlingene var svært tydelig på at de ikke ville at myndighetene skulle hjelpe terrormistenkte hjem. Larssen deltok selv i forhandlingene på Granavolden.

Det er innkalt til ekstraordinært fylkesstyremøte i Oslo Frp mandag.

– Så har jeg et mandat med meg hvis det skulle bli et ekstraordinært landsstyremøte, sier Larssen. Det er landsstyret som i så fall vil avgjøre om partiet skal forbli i regjeringen, påpeker hun.

 • Aftenposten møtte den norske IS-enken som ikke vil reise hjem:
 1. Les også

  Frp-fylkesleder: Det må et under til hvis denne regjeringen skal overleve

 2. Les også

  Erna Solberg: – For flertallet av regjeringen var hensynet til barnet det viktigste

Les mer om

 1. Striden om retur av IS-tiltalt kvinne