Stortinget anmelder Ap-politiker
Stortinget politianmelder stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal etter reiseregningssaken.
Stortingets administrasjon har politianmeldt Hege Haukeland Liadal (Ap) for å få klarhet i hva som har skjedd. Det opplyser Stortingets administrasjon i en pressemelding torsdag kveld.
De skriver at de har levert en anmeldelse «om mulig misbruk av Stortingets ordning for reisegodtgjørelse». Beslutningen om å anmelde ble tatt av administrasjonen, opplyser Marianne Andreassen, Stortingets direktør.
– Men dette er selvsagt også forankret i Stortingets presidentskap, sier hun.
Liadal ble orientert om anmeldelsen i ettermiddag. Hun har reist hjem til Rogaland, og hun ønsker ikke å gi intervjuer eller gi kommentarer om saken, opplyser hun på Facebook.
Stortingets administrasjon hadde tidligere på dagen et møte med Liadal. Stortingsdirektøren ønsker ikke å gå i detalj om hva Liadal sa der.
– Hva forklarte Liadal i samtalene i dag?
– Jeg vil ikke gå inn i det som er skjedd i samtalene. Nå er det opp til politiet å gå inn i saken, sier Andreassen.
– Hva var utløsende for at dere valgte å anmelde?
– Det var en samlet vurdering av det vi har fått av informasjon fra mediene og våre egne prosesser.
– Er det gjort noen avtale om tilbakebetaling?
– Det er ikke det som er den aktuelle problemstillingen i dag. I dag har vi sett på sakens innhold, og det er det som har vært vurdert som grunnlag for at vi har gått til en anmeldelse, svarer stortingsdirektøren.
MISTET OVERSIKTEN? Dette er avsløringene om Stortingets pengebruk
Dette er Liadal-saken
Tirsdag avslørte Aftenposten at Liadal har levert fiktive reiseregninger til Stortinget. I reiseregninger for over 60.000 kroner har Aftenposten funnet at Liadal har vært et annet sted enn det hun har oppgitt, eller at hun har fått penger for å ha vært hjemme, på hytta eller på private reiser.
Liadal har erkjent at hun har levert reiseregninger for reiser hun aldri har vært på.
Hun forklarer delvis Aftenpostens funn med at planlagte reiser er blitt avlyst, men at hun da likevel har levert detaljerte reiseregninger fordi planene lå i kalenderen. I andre tilfeller forklarer hun at hun har levert regninger på feil datoer.
Liadal: - Jeg har gjort en feil
Advokat Erik Lea blir oppnevnt som advokat for Liadal nå som saken skal etterforskes av politiet.
– Jeg har påtatt meg å bistå henne. Jeg er ikke spesielt overrasket over at saken ble anmeldt til politiet. Det ville kanskje være overraskende hvis den ikke blir det, sier han til NRK.
Liadal selv kommenterer saken slik på Facebook:
«I denne vanskelige saken synes jeg det er ryddig at politiet har en gjennomgang. Jeg har gjort feil og er lei meg for det. Jeg beklager den belastningen dette har påført min familie, mine partifeller, kolleger og Stortinget».
Støre har forståelse for anmeldelsen
– Dette er en alvorlig sak, uansett om dette er gjort bevisst eller ikke. Jeg har forståelse for at Stortinget har bedt politiet etterforske saken videre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Han understreker at brudd på reiseregningsreglene ikke er akseptabelt.
- Vi folkevalgte er avhengige av tillit fra velgerne. Ordningen med reiseregninger bygger på tillit mellom representanter og Stortinget, og brudd på regelverket er uakseptabelt. Dette er nå en politisak, og vi må nå avvente politiets etterforskning, sier Støre.
KOMMENTAR: «Politikerne er for passive i møte med juks fra sine egne», skriver Trine Eilertsen
Strammer inn reglene ytterligere
Fra 1. januar 2019 ble dokumentasjonskravet knyttet til stortingsrepresentantenes reiseregninger innskjerpet. Da skjedde det som en direkte følge av stortingsrepresentant Mazyar Keshvaris (Frp) juks, som Aftenposten avslørte i fjor høst.
Stortingsdirektøren ønsker ikke å sammenlikne de to sakene.
– Det er nå fullt og helt opp til politiet å gjøre sine vurderinger, så det vil jeg ikke kommentere, sier hun.
Onsdag denne uken, etter Aftenpostens nye avsløring, vedtok Stortingets presidentskap ytterligere innstramminger.
– Vi er avhengig av tilliten fra våre velgere, og den må hver enkelt stortingsrepresentant gjøre seg fortjent til. Det der viktig at vi reagerer når det ser ut til at noen kan ha misbrukt ordningene, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H).
En av de nye reglene er at det skal være større offentlighet rundt delegasjons- og komitéreiser Stortinget foretar. Kostnader, reisemål, dato og tid, rammer og formål med reisen vil bli offentliggjort.