Politikk

Erna Solberg: Jeg har fortsatt tillit til Kallmyr

– Jeg har fortsatt tillit til Jøran Kallmyr som justisminister, sier statsminister Erna Solberg til Aftenposten.

Justisminister Jøran Kallmyr og statsminister Erna Solberg var på plass for å feire finansminister Siv Jensens 50 årsdag onsdag.
 • Solveig Ruud
  Journalist
 • Thomas Spence
  Journalist
 • Alf Ole Ask
  Journalist

– Jøran Kallmyr varslet Statsministerens kontor (SMK) i mai etter at han fikk vite at familiens au pair måtte forlate Norge, skriver Erna Solberg i en e-post til Aftenposten.

Aftenposten avslører onsdag at au pairen til justisminister Jøran Kallmyr fikk én dags frist på å forlate landet 10. mai. UDI mener hun har jobbet ulovlig for familien siden august i fjor.

– Jøran Kallmyr tar kritikk for at han baserte seg på opplysninger fra au pair-byrået, for hvordan regelverket er for de seks ukene det her er snakk om, skriver statsministeren videre.

– Viktig at reglene følges

Hun understreker at hun fortsatt har tillit til justisministeren.

Allerede da han tiltrådte som statsråd orienterte Kallmyr statsministeren om at familien hadde au pair, bekrefter Solberg:

– Jøran Kallmyr informerte meg om at han hadde au pair. Jeg har forståelse for at det kan være en løsning for en familie med fire barn mellom 4 og 7 år og der begge foreldrene jobber. Det er selvfølgelig viktig at reglene i au pair-ordningen følges, skriver hun.

Jensen informert tirsdag

Frp-leder Siv Jensen bekrefter Kallmyrs utsagn om at hun ble orientert tirsdag – samme dag som Aftenposten først kontaktet justisministeren om saken. I en SMS til Aftenposten sier hun følgende:

– Jøran Kallmyr informerte meg om denne saken i går, og det tar jeg til orientering. Jeg har stor forståelse for at det er krevende å få hverdagen til å gå opp med fire små barn og to foreldre i full jobb. Men det er selvfølgelig viktig at reglene følges.

Syvende justisminister

Da Erna Solberg 29. mars i år presenterte Jøran Kallmyr som ny justisminister, var bakteppet svært problematisk for henne, regjeringen og ikke minst Frp.

Kallmyr er den syvende Frp-statsråden som en lang eller en kort periode hadde bestyrt departementet: Anders Anundsen, Per-Willy Amundsen, Sylvi Listhaug, Per Sandberg (konstituert), Tor Mikkel Wara og Jon Georg Dale (konstituert).

Statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen.

Flere av Solberg-regjeringens justisministre har vært ute i hardt vær. Alt fra et forsøk på å flytte Krekar til Kyrksæterøra og terrorberedskaps-kritikk fra Riksrevisjonen til håndtering av asylbarn og en skrytevideo har bidratt til det.

To ble felt. Sylvi Listhaug måtte gå av etter et Facebook-innlegg om Ap og terror i mars 2018.

Etterfølgeren Tor Mikkel Wara fikk permisjon 15. mars etter at daværende PST-sjef Benedicte Bjørnland kunngjorde at PST hadde siktet justisministerens samboer i forbindelse med brannstiftelsen på familiens bil natt til 10. mars.

 • Les også: Da Tor Mikkel Wara våknet torsdag, var truslene mot familiens hjem «et angrep mot demokratiet». Da han la seg, var hans egen samboer siktet.

Les mer om

 1. Politikk
 2. PST
 3. Demokrati
 4. Regjeringen
 5. Tor Mikkel Wara