Trine Skei Grande vil samle Venstre

Venstre-leder Trine Skei Grande manet til lagarbeid for å vinne regjeringsmakt til høsten. - Det nytter ikke at dere vinner debatten i lunsjen, hvis jeg dummer meg ut på TV, påpeker hun.

Venstre-leder Trine Skei Grande på talerstolen sammen med alle partiets førstekandidater til stortingsvalget i høst.
  • Lars Molteberg Glomnes
  • Solveig Ruud

— Det er viktig for oss å få en stor gruppe, for å få trykk bak Venstres standpunkter i forhandlinger, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

I dag har hun bare selskap av Borghild Tenden fra Akershus på Stortinget. Skal Venstre få gjennomslag forprogrammet de har vedtatt i helgen, der de har gått svært langt i å kreve både vern av Lofoten og Vesterålen og en utdanningsministerpost, må partiet trolig komme seg over sperregrensen på fire prosent.

Grande vil ikke si om det er uaktuelt å gå inn i en regjering dersom partiet ikke vokser seg større ved valget.

— Jeg kommer ikke til å sette en grense, sier Grande.

Lagarbeid

Hun var imidlertid svært tydelig om hva som trengtes da hun talte til delegatene under avslutningen av landsmøtet søndag ettermiddag.

— Da vi gjorde vårt beste valg ,var det ikke på grunn av én person, eller ti, eller noen veldig gode strateger. Vi må være et lag, sa Trine Skei Grande før hun presenterte partiets førstekandidater for landsmøtet.

Hun oppfordret hver og en til å gjøre en innsats. — Det hjelper ikke om jeg vinner debatten på TV, hvis dere ikke vinner debatten i lunsjen dagen etter. Og det nytter ikke at dere vinner debatten i lunsjen, hvis jeg dummer meg ut på TV, sa Grande fra talerstolen.

Venstre har brukt helgen til å finpusse sin egen politikk, og tydeliggjøre egne standpunkter før valgkampen.

Fire hovedpunkter

Venstre-lederen sier partiet har meislet ut fire hovedsatsinger for partiet de neste fire årene:

  • Kunnskap og skole:
  • Nøkkelen til en bedre skole er bedre og mer motiverte lærere. Økt satsing på kunnskap vil være Venstres førsteprioritet i neste stortingsperiode, skriver de i en uttalelse om sine hovedprioriteringer.
  • Miljø og kollektivtransport:
  • Med Venstres politikk vil det lønne seg å ta miljøvennlige valg, skriver partiet som vil innføre en rekke avgifter for forurensere.
  • Gründere og småbedrifter:
  • Vi skal gjøre det lettere for småbedriftene, lover Trine Skei Grande.
  • Sosialpolitikk for de fattigste:
  • Venstre førsteprioritet vil være å bekjempe fattigdom og helseproblemer hos barn og barnefamilier, slo Venstre fast, og fortsetter:

— Venstre vil derfor differensiere universelle ordninger som barnetrygd, oppholdsbetaling i barnehage og SFO og kombinere dette med målrettede tiltak for å nå dem som trenger hjelpen mest.

- Ungt parti

Venstre-lederen sa seg, ikke overraskende, svært fornøyd med programmet som ble vedtatt.

— Vi er et veldig ungt parti, og det er en enorm styrke for oss i valgkampen. Potensialet er enda større, og vi har ikke sett de store skillene på dette landsmøtet. Men vi har fått et klarere ideologisk forankret partiprogram, sier Grande.

Det til tross for at også partilederen måtte erkjenne noen nederlag underveis.

— Jeg skulle ønsket en sterkere formulering for bemanningsnorm i barnehager, så der gikk jeg på trynet.

Heller ikke landsmøtets vedtak om å åpne for salg av øl og vin i butikk, kunne hun stille seg 100 prosent bak.— Jeg var ute av salen da den saken ble vedtatt, men det sto også i det programmet vi hadde før det forrige, så det lever jeg godt med. Jeg ville nok ikke stemt for formuleringen slik den kom på trykk, sier Grande.

Ønskeregjering

Regjeringssamarbeid har nesten ikke vært et tema på landsmøtet. Venstres kursendring om å garantere støtte til borgerlig regjering så sant det blir borgerlig flertall, ble banket gjennom i fjor.

- Vi ønsker en regjering av Venstre, Høyre og KrF. Det anser jeg som avklart, sier Trine Skei Grande til Aftenposten.

Da hun og resten av partiets landsmøtedelegater banket gjennom en uttalelse om sin ønskeregjering på landsmøtet søndag ettermiddag, var ikke Fremskrittspartiet nevnt med et ord.

Hun understreker likevel at Venstre er en garantist for at de rødgrønne må ut av regjeringskontorene dersom de mister flertallet sitt ved valget 9. september.

Les også

Er du gründer, spiser økologisk mat og har stor formue, vil du tjene kraftig på Venstres politikk

I uttalelsen Venstre vedtok, står regjeringsplanen tegnet ut slik: "For Venstre er det derfor avgjørende at den rødgrønne regjeringen blir byttet ut.

Dersom det blir et flertall mot den sittende regjering i 2013, mener Venstres landsmøte at det må føre til et regjeringsskifte, med utgangspunkt i dagens opposisjonspartier. Ved et nytt flertall vil Venstre etter valget samtale med de andre opposisjonspartiene for å få etablert en ny grønn, borgerlig regjering.

Venstre går til slike samtaler med det mål å få mest mulig gjennomslag for egen politikk. Graden av gjennomslag og styrkeforholdet mellom de ulike partiene vil være avgjørende for Venstres deltakelse i en ny regjering.

Venstres landsmøte mener at det ikke er et selvstendig mål å danne en flertallsregjering.Venstre ønsker derfor en regjering bestående av Venstre, Høyre og Kristelig Folkeparti.

Det vil være det beste for Norge og det vil være en styringsdyktig regjering som kan søke vekslende flertall i Stortinget for de saker hvor det er viktig for Venstre å få en ny og offensiv kurs."

— Det er mer eller mindre helt likt som det vi vedtok i fjor, så dette regner jeg som veldig lite kontroversielt, sier Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn.