Politikk

Fagmiljø mener Høie trekker råd om tannregulering for langt

Tannlegeforeningen mener helseminister Bent Høie (H) ikke har rett i at 7800 barn årlig vil miste støtte til tannregulering basert på deres faglige råd.

Færre norske barn skal få tannregulering fremover. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

 • NTB-Birgitte Iversen

Tannlegeforeningen har sittet i arbeidsgruppen som har utarbeidet forslag til hvilke tilstander som bør få statlige støtte til tannregulering og kjeveortopedisk behandling fremover.

Utvalgets anbefalinger ble lagt frem mandag. Samtidig ble det lagt frem et estimat fra Helsedirektoratet på at forslagene vil føre til at rundt 7800 færre barn årlig vil få offentlig støtte. I en pressemelding skriver Høie at det vil føre til at besparelsene på 50 millioner kroner som ble foreslått i statsbudsjettet tidligere i høst, blir oppnådd.

– Fellesskapet bør ikke sponse forbedringer av barns utseende, skriver Høie.

Mener Høie dobbeltkommuniserer

President i Den norske tannlegeforening Camilla Hansen Steinum reagerer sterkt på disse anslagene.

– Hverken reduksjonen i antall barn eller de økonomiske besparelsene vil bli så store dersom de baserer seg på de faglige anbefalingene, sier Steinum til NTB.

Hun mener Høie dobbeltkommuniserer i saken.

– Han kan ikke både si at han vil følge de faglige rådene og så late som de er de samme som han foreslo i statsbudsjettet, sier Steinum.

– For pasientenes skyld ber vi stortingspartiene merke seg dette når de stemmer over statsbudsjettet, sier Steinum.

– Et estimat med usikkerhet

Steinum sier arbeidsgruppens faglige råd skiller seg vesentlig fra forslaget i statsbudsjettet. Der la Høie opp til å kutte støtten til så godt som alle barn som i dag faller inn under gruppe C, som rommer de minst alvorlige tannstillingsfeilene. Høie anslo da at 10.000 færre barn årlig ville få støtte.

Arbeidsgruppen går derimot inn for at ingen av gruppene i gruppe C i regelverket fjernes, men at det innføres strengere kriterier innad i de seks undergruppene. I tillegg åpnes det for mer individuell vurdering av behov.

Steinum sier det vil føre til at langt færre barn enn 7800 årlig vil miste offentlig støtte.

Bent Høie sier til NTB at anslaget er basert på en beregning som Helsedirektoratet har gjort ut fra de faglige rådene, og at han mener dette tallet ikke skiller seg vesentlig fra anslaget på 10.000 barn som ble gjort i statsbudsjettet.

Helsedirektoratets medlem i arbeidsgruppen, Per Lüdemann, understreker at tallet på 7800 barn er et estimat med en del usikkerhet.

– Vi har bedt om å få andre tall fra fagmiljøet, men det har de ikke gitt oss. Vi har prøvd å gjøre det beste anslaget vi kan gjøre ut fra tilgjengelig informasjon, sier Lüdemann.

Diskusjon om individuell vurdering

Høie vil ikke være med på at han dobbeltkommuniserer i saken.

– Jeg forholder meg til direktoratets anslag over hva de faglige rådene betyr. Så skal det gjøres et regelverksarbeid i etterkant som vil sørge for at de økonomiske anslagene fra statsbudsjettet vil holde, sier han.

– Den store usikkerheten ligger i hvor stort rom det ligger i den individuelle vurderingen, og der kan det hende det blir mindre enn det Tannlegeforeningen ønsker seg, legger han til.

Norge på reggis-toppen

I dag starter årlig rundt 31.000 barn med kjeveortopedisk behandling med støtte fra folketrygden. Høie ønsker å få antall barn med tannregulering ned på dansk og svensk nivå som er langt lavere.

Per Lüdemann sier det trolig ikke er noe annet enn ulike finansieringssystemer og ulike regelverk som kan forklare forskjellene mellom de skandinaviske landene.

– Vi har et såkalt «fee for service»-system, der tannlegene får penger ut fra det de gjør. Det kan være et insitament til å gjøre ting, sier Lüdemann til NTB.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Bent Høie
 2. Statsbudsjettet
 3. Tannhelse

Relevante artikler

 1. NORGE

  Halvparten av barn og unge får tannregulering

 2. NORGE

  Nytt forslag fra Bent Høie: Rydder opp i venteliste

 3. NORGE

  Høie sa sykehusene kunne skaffe 1400 intensivplasser. En ny kartlegging viser at tallet var altfor høyt.

 4. NORGE

  Fikk råd om at større private fester bør bli ulovlige i hele Norge. Men regjeringen sier nei.

 5. SPORT

  Full forvirring om oppstartsdato for barneidretten: – Går en smule fort i svingene

 6. POLITIKK

  Høie lover ikke eggdonasjon og tidlig ultralyd til alle fra årsskiftet