Politikk

Strasbourg ba Norge om flere svar om oppfølging av barnevernsdom

Norge ble i 2018 dømt i Strasbourg etter at en mor ble nektet kontakt med barnet sitt. Oppfølgingen og svaret fra norske myndigheter ble ikke godkjent.

Menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Foto: Foto: Violetta Kuhn / DPA / NTB scanpix

 • NTB

– Det er oppsiktsvekkende at myndighetene har vurdert at dette er tilstrekkelig, sier kvinnens advokat Nora Hallén til Dagbladet.

Romkvinnen ble fratatt omsorg for datteren som er født i 2011, men vant da saken ble fremmet for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Etter dommen fulgte norske myndigheter opp med erstatning til kvinnen, samt informerte offentlige organer som domstolene og barnevernet. Men kvinnen er fortsatt nektet kontakt med datteren, noe domstolen i Strasbourg slår ned på, skriver avisen.

Bedt om å vurdere på nytt

I juni i fjor sendte Barne- og familiedepartementet sin handlingsplan for hvordan Norge vil innrette seg etter dommen i romkvinnens sak. Bare to uker etterpå fikk Norge tilbakemelding der det går fram at Strasbourg ikke er enig i at Norge har oppfylt forpliktelsene.

Blant annet blir Norge bedt om å svare på hvorvidt det er gjort eller vil bli gjort en ny vurdering av å gjenopprette samværet mellom mor og barn.

Barne- og familiedepartementet leverte en utvidet handlingsplan i slutten av oktober. Strasbourg har deretter seks måneders frist på å vurdere om svaret er godt nok eller om man skal be om ytterligere svar. Romkvinnens advokat er ikke enig i at Norge har besvart det Strasbourg etterspør.

Les mer om

 1. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen
 2. Norge
 3. Barn
 4. Norsk Telegrambyrå (NTB)
 5. Dagbladet

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Norge dømt i to barnevernssaker i Strasbourg

 2. NORGE

  Mor (26) vant i Menneskerettsdomstolen: – Jeg skal gjøre mitt beste for å få samvær med sønnen min igjen

 3. NORGE

  Fikk nylig vite at hun ble dømt til åtte års fengsel i Hellas i 2014. Nå krever grekerne henne utlevert.

 4. VERDEN

  Bærum-søstrene må be om hjelp før Norge vil gjøre noe for dem og barna deres

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Fedre kan få styrkede rettigheter likevel

 6. NORGE

  Han avgjør om norsk kvinne skal utleveres til Hellas