Mange samlet til ulvedemonstrasjon ved Stortinget - Frp kommer med nytt forslag om ulvejakt

– Vidar må gå, lød det taktfast utenfor Stortinget mandag kveld, der flere tusen ulvemotstandere markerte sin misnøye med regjeringens ulvepolitikk. Samtidig kommer Frp med nytt forslag til løsning på den betente striden.

Fakkeltoget mot regjeringens ulvepolitikk foran Stortinget mandag kveld.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) har skapt ramaskrik i Bygde-Norge ved å nekte felling av ulv i ulvesonen.

Væpnet med fakler og kubjeller og til lyden av langhorn samlet demonstranter fra Agder i sør til Nord-Trøndelag i nord seg på Eidsvolls plass. Ifølge politiet var de rundt 2.500.

Budskapene på de mange plakatene var ikke til å misforstå: «Slettåsflokken skal vekk», «JA til ulv, men bare i BYEN» var blant påskriftene.

– Grensen nådd

Ulvedemonstrasjonen er den andre på drøyt tre uker.

– Dette er veldig spesielt og har aldri skjedd før, sa Aps Terje Aasland i sin appell. I likhet med de andre appellantene understreket han at regjeringen ikke kan gå på tvers av Stortingets vedtak og stortingsflertallet.

– Grensen er nådd, ropte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til vill jubel fra tilhørerne.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum var blant dem som holdt appell mandag kveld.

– Regjeringen har oversett både stortingsflertallet og folkeviljen. Men dette går ikke over, fastslo han.

Frykter flere ulv

I rovdyrforliket som ble vedtatt i fjor, bestemte Stortinget et bestandsmål på mellom fire og seks ulvekull. I fjor økte bestanden med sju kull i ulvesonen.

– Det kan bety at bestanden øker med 50 ulv til våren. Det vil få konsekvenser for hele beitenæringen i Sør-Norge, sa Ståle Støen fra Hedmark Bonde- og småbrukerlag.

Fakkeltoget ble avsluttet foran Statsministerens kontor med overrekkelse av et klart ulvebudskap fra skogene til statssekretær Tom Erlend Skaug (H).

Langs veien måtte demonstrantene imidlertid tåle fyord fra ulveforkjempere og dyrevernere.

– Skam dere! Pass på sauen deres sjøl, var budskapet.

Statssekretær Tom Erlend Skaug mottok budstikka fra skogene på vegne av regjeringen ved Grev Wedels plass mandag kveld.

Fakkeltoget blir holdt dagen før Stortinget igjen skal diskutere ulvesaken. En lignende demonstrasjon mot regjeringens ulvevedtak 4. januar samlet mellom 1.500 og 2.000 deltakere.

Samtidig er det klart at Fremskrittspartiet har lagt fram et nytt forslag om å iverksette lisensfelling av ulv i ulvesonen.

Det opplyser en av partiets stortingsrepresentanter, Morten Ørsal Johansen, til NTB.

Forslaget ble mandag kveld diskutert i de andre partiene som står bak Stortingets rovdyrforlik – Høyre, Ap og KrF. Tirsdag vil det eventuelt bli lagt fram for Stortinget.

– Vi vet ikke hva de andre partiene kommer fram til, men det blir lagt fram et forslag i morgen. Det er det ingen tvil om, sier Johansen.

De fire partiene samlet seg mandag for å finne en løsning på den betente ulvestriden.

– Vi må se på hvordan vi skal få løst denne ulvefloken, og hvordan man kan sørge for at det gis mulighet for ytterligere felling, sier parlamentarisk leder i Frp Harald T. Nesvik til NTB.