Politikk

Kjell Magne Bondevik kritiserer Aung San Suu Kyi for å gjøre for lite for å stoppe overgrep i Myanmar

Aung San Suu Kyi kjempet i årevis for frihet for sitt lands folk. Nå blir hun kritisert, blant andre av flere nobelprisvinnere, for ikke å bry seg nok om overgrepene mot rohingya-folket. Foto: Aung Shine Oo / TT / NTB Scanpix

– Det er grunn for kritikk. Hun burde sagt klarere fra, sier Kjell Magne Bondevik. Han etterlyser et større internasjonalt press både mot Suu Kyi og militæret i Myanmar.

 • Olga Stokke
  Journalist

– Overgrepene vi hører om at det militære begår er selvfølgelig helt uakseptable, sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. Han er nå leder for Oslosenteret, som jobber for å fremme menneskerettigheter og demokratiutvikling.

Bondevik, som sist møtte Suu Kyi i oktober, har jobbet svært tett med Myanmars berømte leder som i 1991 fikk Nobels fredspris. Bondevik har støttet henne i kampen for et demokratisk Myanmar.

 • Les mer: Kjell Magne Bondeviks kronikk om Suu Kyis tøffe jobb

Drap, bortføringer og voldtekter

I en fersk FN-rapport fremgår det at sikkerhetsstyrkene i Myanmar begår grove overgrep mot sin egen muslimske minoritet, rohingyaene. De blir utsatt for drap, bortføringer, vold mot spebarn og massevoldtekter av kvinner og barn.

Rohingya-flyktninger fra Myanmar fotografert den 2. desember 2016 i en uregistrert flyktningeleir i Bangladesh. Foto: A.M. Ahad, AP/NTB Scanpix

Myanmars leder Aung San Suu Kyi, blir nå beskyldt for å forholde seg taus om overgrepene mot rohingyaene.

– Rohingyaene er upopulære

– Hvorfor er hun ikke tøffere, og sier tydligere fra?

– Det er to ting vi må huske på og som vi i Vesten kanskje ikke tenker så mye på. Det ene er at rohingyaene stort sett er muslimer. De er generelt sett ganske upopulære i Myanmar, både av religiøse og andre grunner, sier Bondevik.

Derfor hadde han til en viss grad forståelse for at Suu Kui var forsiktig med å uttrykke for sterk støtte til rohingyaene i forbindelse med valget i 2015, av frykt for å miste støtte og tape valget.

– Men jeg hadde håpet at hun etter valget skulle stå klarere opp for deres rettigheter og i sin fordømmelse av overgrepene. Det har hun etter min mening gjort i for liten grad.

Han understreker at Suu Kyi har gjort en del for rohingyane.

– Hun leder selv en komité for å løse problemene, og hun har satt i gang en prosess for å registrere rohingyaene med sikte på statsborgerskap, noe de fleste av dem ikke har i dag, sier Bondevik.

– Og den andre tingen vi må huske på er?

– Jeg er redd for at hun ikke egentlig har makten over det militære. Dette er ikke noe demokrati ennå. Jeg sier ikke dette for å forsvare henne, men for å forklare hvorfor situasjonen er som den er, sier Bondevik.

Han etterlyser et større internasjonalt press både mot Suu Kyi og mot militæret, og påpeker at den ferske FN-rapporten er med på å skape et slikt press.

Vil ha press fra utenriksminister Brende

Stortingsrepresentant Abid Raja (V) er enig med Bondevik. Han mener utenriksminister Børge Brende (H) må ta opp overgrepene mot rohingyaene med landets myndigheter, og ikke minst Suu Kyi.

Stortingsrepresentant Abid Raja (V) mener Norge må gå foran i arbeidet for religionsfrihet i verden. Foto: Fredrik Varfjell, NTB Scanpix

– Det er en utfordring at utenrikspolitikken går mer ut på å fremme norsk næringsliv, og at vi lar være å ta opp menneskeskerettighetsspørsmål.

– Mener du at Brende unnlater å ta opp brudd på menneskerettigheter av hensyn til norske næringslivsinteresser i Myanmar?

– Det har vært en dreining i norsk utenrikspolitikk over tid der det å fremme norsk næringsliv begynner å gå foran menneskerettighetsspørsmål. Jeg frykter at vi av bekvemmelighetshensyn lar være å ta opp vanskelige spørsmål, sier Raja som legger til at han har store forhåpninger til Brende, som han omtaler som en lagspiller i arbeidet for religionsfrihet.

Utenriksminister Børge Brende. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB Scanpix

Brende svarer på tiltale

«Denne siste rapporten fra FNs høykommissær for menneskerettigheter er svært bekymringsfull. Jeg har selv tatt opp den alvorlige situasjonen for rohingyaene med Myanmars myndigheter ved flere anledninger», inkludert med Aung San Suu Kyi. Jeg vil fortsette å gjøre dette, skriver Brende til Aftenposten i en e-post via kommunikasjonsenheten i UD.

Brende gjør det klart at dette vil være et viktig tema under hans planlagte besøk i juni/juli. Han avviser at næringslivshensyn har gått foran menneskerettigheter.

– I et fattig land som Myanmar trenger de investeringer. Det er et oppkonstruert motsetningsforhold mellom å satse på næringsliv og menneskerettigheter i Myanmar. De går hånd i hånd. Uten jobb og utdanning har ikke de unge noen fremtid, uttaler Brende.

Les mer om

 1. Myanmar
 2. Nobels Fredspris
 3. Aung San Suu Kyi
 4. Abid Raja
 5. Børge Brende
 6. Menneskerettigheter
 7. Religionsfrihet