Økende Libya-skepsis i SV

Flere SV-politikere tar nå til orde for at partiet må vurdere støtten til Libya-krigen på nytt.

Statslederne Barack Obama, Nicolas Sarkozy og David Cameron skrev i en felles kronikk fredag at det ville være «et samvittighetsløst svik» overfor det libyske folk å la Gadafi bli sittende med makten, og at landene aktet å fortsette bombingen så lenge Gadafi sitter ved makten, for å beskytte sivilbefolkningen.

Norge deltar i bombingen med seks jagerfly, og samtlige norske partier støtter operasjonen. På SVs landsmøte ble det vedtatt at partiet støtter FN-resolusjon 1973 og Norges deltakelse i militæropersasjonen i Libya.

Samtidig advares det:

«SV vil advare mot militære aksjoner i vestlig regi som har regimeendring som mål, fordi dette vil kunne svekke den libyske opposisjonen og dens kamp for demokrati».

Skal opp på landstyremøte

Nå fører uttalelsene om opptrapping og regimeendring til at flere SV-ere vil revurdere støtten til krigen. I forrige uke gikk SVs Internasjonale leder Petter Eide ut i Aftenposten.no og advarte uttalelser fra utenriksministrene i Frankrike og Storbritannia om en utvidelse av krigen.

Les også :

Les også

- Det var ikke dette Norge sa ja til

Flere fylkesledere Aftenposten.no har snakket med tar nå til orde for å vurdere partiets støtte til krigen på nytt.

— I vedtaket fra landsmøtet sier vi at hvis operasjonen går utover FN-mandatet som handler om å beskytte sivile, men ikke om regimeskifte, skal vi vurdere støtten til den norske deltakelsen. Jeg mener det er noe vi må diskutere nå, sier fylkesleder Lars Egeland i Vestfold SV.

Han støttet i utgangspunktet Norges deltakelse i Libya.

- Er i grenseland

- Er operasjonen i ferd med å gå utover FN-mandatet?

— Ja, det mener jeg nok, men det er en uoversiktlig situasjon. Jeg og Vestfold SV var litt tilbakeholdne med å konkludere da vi diskuterte dette torsdag, men vi skal snart ha landsstyremøte der jeg regner med at dette blir tema, sier han.

Forfatter og leder for Oppland SV, Hans Olav Lahlum, sier signalene fra statslederne om at Ghadafi må bort er urovekkende.

— Jeg har en stigende bekymring for en del av uttalelsene som kommer nå. Man ser på retorikken at man åpner for å gå videre. I så fall må vi se på dette på nytt, sier Lahlum.

Mer om situasjonen i Libya:

Dilemma

Han tror Libya også blir et tema for partiets neste landsstyremøte.

— SV er det eneste partiet som har hatt en levende debatt om Libya. Det vil i forlengelsen av landsmøtevedtaket være helt naturlig å følge opp om denne saken på neste landsstyremøte, sier Lahlum.

Samtidig sier han at Gadafis angivelige bruk av klasevåpen og angrep på sivile viser at det fortsatt er behov for tiltak for å beskytte sivile.

— Gadafi har mindre tillit og virker enda mer menneskefiendtlig enn noen gang før.

- Dilemma er at de uttalelsene og den linjen enkelte statsledere har lagt seg på, bidrar til å styrke min skepsis til hva som kan være av motiver, sier Lahlum .

Fra SVs landsmøte i slutten av mars:

SV endrer ikke krigen

Egeland sier han har inntrykk av at det er flere i partiet som mener at aksjonene i Libya er i ferd med å gå ut over FN-mandatet, og at SV bør revurdere støtten til den norske deltakelsen.

— Da resolusjonen kom var jeg i utgangspunktet enig i at vi skulle stå samlet bak den. Men nå begynner jeg å bli i tvil om vi er kommet i et grenseland der vi er i ferd med å gå ut over det man var enige om, sier fylkesleder Roy Eilertsen i Østfold SV. Han understreker at utgangspunktet var en flyforbudssone som skulle beskytte sivile.

Begge to er svært skeptiske til å sende inn noen form for bakkestyrker.

- SV tar inn over seg at det ikke er hva SV vedtar som endrer denne krigen, men for vår egen del skal vi ha en korrekt holdning til dette, sier Egeland.