SV: – Utelukker ikke mistillit mot Hauglie

Oppisjonspolitikere tar i bruk sterke ord for å beskrive justisskandalen som nå rulles opp i Nav og rettsvesenet. SVs Karin Andersen sier at hun ikke utelukker mistillit mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie etter at nyheten om trygdeskandalen.

Karin Andersen sier at det kan bli aktuelt med mistillits forslag mot Anniken Hauglie.

Mandag slo nyheten om det som trolig er en av de største justispolitiske skandalene i norsk historie ned i norsk offentligheten. Minst 48 personer er dømt for trygebedrageri og falsk forklaring på feil grunnlag, og enkelte har sittet i fengsel i opptil åtte måneder.

I tillegg er det gjort feil i over 2000 saker som er blitt behandlet i forvaltningen.

– Vi ber statsråden om å komme med en rask redegjørelse for Stortinget. Ut fra denne redegjørelsen vil vi se om det er grunn til å følge opp med en kontrollsak, sier Karin Andersen til NTB.

Hun er leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité.

Vurderer mistillit

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sa mandag til VG at partiet hans nå vurderer mistillit mot Anniken Hauglie. Andersen utelukker ikke at SV kan konkludere med mistillit.

– Nå må vi få en redegjørelse og eventuelt en kontrollsak først, men det kan komme et mistillitsforslag fra oss dersom vi mener det er nødvendig, sier Andersen, som presiserer at hun ikke har diskutert temaet med partileder Audun Lysbakken og resten av stortingsgruppa enda.

– Det er helt krise å bli dømt for trygdesvindel. Dette er noe som henger lenge ved enkeltmennesker, og som kan ødelegge livene deres, så dette må vi komme til bunns i, sier Andersen.

Audun Lysbakken kaller saken «en katastrofe».

Også partileder Lysbakken er kritisk det som har skjedd. Han er tydelig på at saken må få konsekvenser, men ønsker først klarhet i hva som har skjedd.

– Dette er en katastrofe, både for dem som urettmessig er rammet, men også politisk. Det handler om livene til folk, sier han.

«Skal ikke kunne skje»

Også Aps arbeidslivspolitiske talsperson reagerer sterkt.

«Dette er svært alvorlig. Vi står nå ovenfor en situasjon der folk urettmessig har blitt dømt og sittet i fengsel og blitt fratatt ytelser. Dette har hatt store konsekvenser for den som har blitt rammet og deres familier» skriver Rigmor Aasrud i en epost sendt til Aftenposten.

Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud.

«Dette skal ikke kunne skje. Her har det åpenbart svikta på flere fronter. I en rettsstat skal du være trygg på at du ikke blir dømt og havner i fengsel hvis du ikke har gjort noe galt», skriver hun videre.

Aasrud opplyser at de trenger alle fakta på bordet og «en skikkelig opprydning», og at de vil vurdere «nødvendig skritt» etter at statsråden har vært i Stortinget og informert om saken.