Politikk

Valghøsten har gitt flere «merkelige samarbeid»: – Kan skape mistillit i det politiske systemet

Hva gjør det med velgernes tillit til demokratiet når det politiske landskapet blir snudd på hodet?

Her innledes årets trolig mest elleville bystyremøte, i Flekkefjord 24. oktober. Forventningen var at møtet skulle bli plankekjøring for Høyres sittende ordfører, Jan Sigbjørnsen (t.h.).
  • Morten Schwencke
    Journalist
  • NTB
Han hadde på forhånd inngått en samarbeidsavtale med KrF, Sp, og Venstre, og skulle etter alle solemerker beholde ordførerkjedet. Men da formannskapet skulle velges, ble alt snudd på hodet.
Ettersom to av opposisjonens medlemmer stemte på KrF, endte Høyre opp med å miste en representant til KrF. På grunn av regler om kjønnsbalanse måtte Høyres mannlige gruppeleder vike for en Høyre-kvinne. Dette aksepterte ikke Sigbjørnsen som dermed trakk sitt kandidatur som ordfører.
Bare noen minutter før i møtet hadde Frps Torbjørn Klungland blitt fremmet som ordførerkanditat av SVs Steinar Dyrli. Ja, du leste riktig. Begrunnelsen var at Klungland fikk flest slengere og personstemmer i valget.
Dermed ble Klungland, som eneste kandidat, valgt med simpelt flertall. Bare 9 av 35 mandater stemte på ham.
– Ja, da var ordfører valgt. Men vi må ha en varaordfører da, sa Klungland fra sjefsstolen.
Straks var KrFs Stian Birkeland (t.v.) valgt som varaordfører. Han foreslo seg selv, og fikk ikke støtte fra sitt eget parti. I stedet ble han valgt med støtte fra Frp, SV og Rødt.

I kommunevalgets etterspill har man kunne lese om alt fra politikere som svikter sitt eget parti til meningsmotstandere som har begynt å samarbeide. I Lurøy kommune i Nordland har man enda ikke blitt enige, og valget av ordfører kan bli avgjort med loddtrekning, melder NRK.

– I små kommuner er det vanlig at det blir en del rare konstellasjoner. Man må gjerne gjøre det sånn for å danne et flertall. Det uvanlige med valget i år er at partilandskapet er blitt mye mer fragmentert. Dermed har vi fått vanskelige samarbeidsforhold også i byene, sier Johannes Bergh.

Les hele saken med abonnement