Politikk

Ordfører kan utfordre Giske om ledervervet i Trøndelag Ap

Ordfører Amund Hellesø (Ap) i Nærøysund i Trøndelag bekrefter at han stiller som kandidat til ledervervet i fylkespartiet.

Mange har spekulert rundt Giskes kandidatur som ny leder i Trøndelag Ap, men han er foreløpig innstilt som kandidat som vanlig styremedlem. Her er han fotografert på 1. mai 2018 i Verdal i Trøndelag, hvor han talte. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

 • NTB

Trond Giske er blitt foreslått av Trondheim Ap til å sitte i styret i Trøndelag Ap, men lokallaget har ikke rangert de fem kandidatene de har foreslått.

Etter at den sittende styrelederen Per Olav Skurdal Hopsø og nestleder May Britt Lagesen har takket nei til gjenvalg, har spekulasjonene vært mange om dette baner vei for at Giske kan komme tilbake etter at han ble tvunget til å trekke seg fra alle verv.

Trøndelag Ap er partiets største fylkeslag. Som fylkesleder har man også en plass i partiets landsstyre.

I et intervju med VG tirsdag sier nå ordfører Hellesø (43) at han kan stille som kandidat til ledervervet, men ikke for enhver pris. Han er ikke interessert i å gå inn en kampvotering om ledervervet og slik bidra til en splittelse av partiet.

Les også

Klart for bred lederjakt i Trøndelag Ap – Giske kan få motstand

Vil samle partiet

– Årsaken til at jeg har sagt ja til å være aktuell kandidat, går rett og slett på at hvis det kan samle partiet, så er det greit. Da stiller jeg som kandidat til å bli leder i Trøndelag Ap, sier Hellesø.

Som ordfører i den nylig sammenslåtte Nærøysund fikk Hellesø og Ap en oppslutning på 38 prosent under kommunevalget.

– Jeg tror, ut fra det valgresultatet jeg har fått og det jeg har gjort som ordfører, så opplever jeg meg selv og får tilbakemeldinger på at jeg er samlende person og en person som får gjort en del ting, sier Hellesø videre.

Les også

Trond Giske på mediekonferanse: – Det var definitivt pressen som fikk meg til å trekke meg

Omdiskutert

Trond Giske gikk av som Ap-nestleder i januar 2018 i kjølvannet av varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel. Ap konkluderte i etterkant med at Giske i flere av sakene hadde brutt partiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering.

Saken har gjort Giske til en omdiskutert person i partiet, og frykt for bråk kan svekke kandidaturet hans.

Lokallagene er nå i ferd med å sende inn sine innspill til valgkomiteen, som skal ha innstillingen klar 16. mars. Årsmøtet holdes fra 20. til 22. mars.

Les mer om

 1. Trond Giske
 2. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Giske kan bli utfordret som leder i Trøndelag Ap

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Trond Giske enstemmig innstilt som ny leder i Trøndelag Ap

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Marit Bjerkås innstilt som ny leder i Trøndelag Ap

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Trøndelag Ap: Sittende leder Hopsø tar ikke gjenvalg – det kan åpne for Giske-comeback

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Bjurstrøm om Giske-comeback: – Vi har et grunnleggende prinsipp om at folk får komme tilbake etter at de har gjort noe alvorlig.

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti varsler ny innstilling fredag ettermiddag