Lysbakken etter Støre-møte: – En god start

SV-leder Audun Lysbakken beskriver torsdagens møte med Ap-leder Jonas Gahr Støre som godt og konstruktivt.

Ap-leder Jonas Gahr Støre (til høyre) og SV-leder Audun Lysbakken møtes hjemme hos Støre.

Lysbakken ble invitert på kaffe og hjemmelaget syltetøy da Støre ønsket ham velkommen inn i sitt hjem på Ris i Oslo ved 10-tiden torsdag formiddag.

Ved 12.30-tiden var møtet over, og SV-lederen varslet umiddelbart til pressekorpset som hadde stått utenfor og ventet, at de ikke kom til å få noen kioskveltere fra ham.

– Det er ikke særlig med nyheter å komme med i dag. Men det var et trivelig og veldig konstruktivt møte, vi snakker åpent og godt sammen, sa Lysbakken.

– Lave skuldre

Han la til at han og Støre diskuterte politikk, men at de ikke forhandlet.

– Vi finner ikke løsninger nå, men vi snakker sammen og finner ut hva slags utgangspunkt vi har. Det er en god begynnelse.

Lysbakken kjemper for at SV skal få bli en del av de kommende regjeringsforhandlingene, men sier han går inn i prosessen med lave skuldre. Han er beredt på å gå i opposisjon dersom forhandlingsresultatet blir for slapt.

– Vi har greit med tid. Vi tar det som det kommer og lar også Sp få tid til å tenke seg om. Målet i dag var å komme i gang, sier han.

Støre var like hemmelighetsfull da han tok en snartur ut døren for å snakke med pressen etter Lysbakken.

– Det var en fin prat, som det høver seg. Vi har god tid. Nå har vi hatt to og en halv time i går med Sp og to og en halv i dag med SV. Det var vel anvendt tid, sa Støre.

Vedum-møte

Møtet skjer dagen etter et tilsvarende møte mellom Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, der også nestlederne Marit Arnstad (Sp) og Hadia Tajik (Ap) var med.

De fire har holdt kortene tett til brystet om hva som ble diskutert på det rundt tre timer lange møtet.

Senterpartiet stritter imot å ta SV med i regjeringsforhandlingene, mens Støre har en rødgrønn trepartiregjering med flertall i Stortinget som sitt foretrukne alternativ.

Etter å ha møtt både Vedum og Lysbakken vil Støre ennå ikke konkludere rundt hvorvidt drømmeregjeringen er realistisk eller ikke.

– Jeg konkluderer ikke på det nå. Det er viktig overfor de to at dette skjer grundig, og at vi prater sammen i riktig rekkefølge. Når jeg beskriver dette som vel anvendt tid betyr det at vi tar det store mandatet velgerne har gitt på alvor, så skal vi snakke oss igjennom hva det skal bety av politikk, sier Støre.

Sp-strid

Senterpartiet skal torsdag diskutere saken og strategien videre på et sentralstyremøte.

Men også innad i Sp er det strid om spørsmålet. Flere topper i partiet, blant dem parlamentarisk nestleder Kjersti Toppe, har tatt til orde for å åpne døren for SV.

En rundspørring blant Sp-ordførere viser også at langt flere sier ja enn nei til å ta med SV i regjering.

Nestleder Ola Borten Moe vil derimot helst ha en mindretallsregjering av Ap og Sp – med SV som støttehjul.

Møter Moxnes og Bastholm

Møtevirksomheten er hektisk for Støre om dagen. Torsdag klokken 15 skal Støre møte Rødts Bjørnar Moxnes på Stortinget. Fredag klokken 10 skal han møte MDG-leder Une Bastholm hjemme på Ris.

Også i SV er møtevirksomheten hektisk. Torsdag kveld skal landsstyret informeres om prosessen, får NTB opplyst.

Etter planen skal det holdes et ordinært landsstyremøte tirsdag 28. september, der blant annet et mandat for eventuelle regjeringsforhandlinger skal vedtas, men dette kan bli fremskyndet.

Støre har tidligere uttalt at regjeringsforhandlingene kan starte i slutten av neste uke.