Politikk

Ingen regjeringsavklaring i dag heller

De fire sonderingspartiene tok pause i går kveld etter en lang og trolig svært hard møtedag. Mye tyder på at det kan gå mot avklaring mandag, siden alle da har innkalt til nye partimøter.

  • Solveig Ruud
    Journalist

Fredag møttes de fire sonderingsgruppene til de borgerlige partiene for nok en samtale om regjeringssamarbeid.

Partiene har nå "sondert" siden forrige mandag, men sier at de ennå ikke er ferdig med sonderingssamtalene.

I en pressemelding bekrefter Høyre at sonderingene er ferdige for i dag og at det ikke vil være sonderingsmøter i helgen. Partiene vil likevel arbeide videre.

Sonderingene vil fortsette på mandag, noe som betyr at det heller ikke er brudd i forhandlingene.

«Ingen kommentar»

Mandag ettermiddag vil også partiorgane igjen bli konsultert.

Meldingen om at sonderingene fortsetter kom like før klokken 18 fredag. Da satt partiene fremdeles og jobbet partvis på Stortinget.

afp000597238-F8t3yYmX2q.jpg

Kort tid etter forlot partiene Stortinget.

— Ingen ting er klart før alt er klart, sa påtroppende statsminister Erna Solberg.

— Det er litt arbeid som gjenstå. Vi skal nå jobbe hver for oss. Vi har fortsatt ting i arbeid, det er viktige saker, sa hun til Aftenposten.

Det var alt en svært ordknapp Siv Jensen ville si i det hun forlot sonderingene fredag kveld og forsvant ut av Stortingets garasjeanlegg.

Hun opplyste at partiene skulle jobbe litt hver for seg «med viktige politiske spørsmål» for deretter å møtes igjen på mandag.

Hun kom ikke med noen signaler om hvorvidt det de nå jobber med er et utgangspunkt for et samarbeid mellom fire partier, eller om de har gått over til å drøfte en samarbeidsform mellom en ny regjering og eventuelle opposisjonspartier.

Knut Arild Hareide varslet på vei inn i møtelokalene i gårformiddag at han trodde på avklaring enten i går eller i dag. Det skjedde altsåikke. Men på vei ut skal KrF-lederen ha lovet et klart ja eller nei tilregjeringsdeltagelse fra KrFs side på mandag.

- Håper å rask avklaring

Frp-leder Siv Jensen sa torsdag at hun håpet på en raskest mulig avklaring, og påpekte at partene har vært åpne om at de gjerne ville avslutte sonderingene i løpet av denne uken.

Jeg håper vi har en avklaring så snart som mulig, sier Siv Jensen.

I samtalene skal de finne ut hvem som kan gå i relle forhandlinger om å sitte i regjering sammen. Både Høyre og Fremskrittspartiet har sagt at de gjerne samarbeider i en bred borgerlig regjering der alle de fire partiene er med.

Både KrF og Venstre har på sin side sagt at de ser det som lite sannsynlig at de kan ende opp i en regjering med Frp.

- Viktigst med godt resultat

Les også

Hvem blir med Erna til Kongens bord?

Fredag morgen sa KrF-leder Knut Arild Hareide at han regnet med at sonderingene ville bli avsluttet med det aller første, kanskje allerede i løpet av dagen. Høyre-leder Solberg sluttet seg til håpet.

– Det hadde vært fint, men vi får se. Det viktigste er å skape et godt resultat, ikke hvilken tidstabell vi har, sa hun til NTB.

Like før klokken 18 fredag ble det imidlertid klart at partiene likevel ikke har noe resultatet å komme med.

Fredag var det ventet at Venstre og KrF ville få svar på kravene som partiorganene finslipte under onsdagens møter hver for seg.

Les også

  1. KrF-ere tror ikke forhandlingene nytter

  2. Jagland kan ta ny periode i Europarådet

  3. Hareide: Vil fortsette sonderingene

  4. - Jeg driver ikke med sannsynlighetsberegning

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk