Politikk

Hareide er sikker på Lofoten-seier

 • Marie Melgård
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Krf-leder Knut Arild Hareide sier han er trygg på at Venstre og Krf klarer å hindre oljeboring i Lofoten - både i og utenfor regjering. Foto: Olav Olsen

 • Jeg er trygg på at vi greier å hindre oljeboring i Lofoten og Vesterålen, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Til tross for at Høyre-leder Erna Solberg gjentatte ganger understreker at oljekampen mellom de borgerlige partiene er tøff, og at Høyre står fast på at de vi konsekvensutrede områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, er Hareide sikker på gjennomslag:

— Er det en sak jeg kjenner meg trygg på, så er det at Venstre og KrF greier å hindre oljeboring i Lofoten, sier Hareide til Aftenposten.

- Gjelder dette selv om KrF ikke går inn i regjeringen?

— Ja, svarer KrF-lederen.

- Ren posisjonering

Solberg understreket i går at KrF og Venstre ikke kan regne med å vinne gjennom saker der de ikke har flertall i Stortinget om de ikke selv sitter i Regjeringen.

Les også

Venstre og KrF skal fristes med Lofoten-seier

To sentrale KrF-kilder mener dette ikke skal tolkes bokstavlig.

— Dette er ren posisjonering fra Høyre, sier begge de to kildene.

De mener KrF må ha gjennomslag også for saker der de ikke har stortingsflertallet i ryggen om det skal være interessant for partiet å love bort noen form for budsjettstøtte eller andre typer samarbeid til en regjering med Høyre og Frp.

— Hvis vi lar Frp og Høyre styre, er ikke det en vennetjeneste, understreker en KrF-kilde.

Nei til fjerning av fedrekvoten og karakterer fra femteklasse er eksempler på saker der KrF kan få flertall for sitt syn ved å stemme sammen med den rødgrønne siden. Når det gjelder oljeboring i nord har imidlertid ikke KrF flertall i ryggen om de ikke får med seg Høyre og Frp.

Kan gi bort Lofoten og Vesterålen

Som Aftenposten omtalte fredag, har stortingspolitikere i Høyre og Frp sag at «Lofoten og Vesterålen» er en sak sentrum kan vinne - hvis det er det som trengs for å få KrF og Venstre i regjering.

VG skrev onsdag at kilder nær Frp-ledelsen kan gi opp Lofoten og Vesterålen mot at Nord-Norge blir kompensert på andre måter.

Heller ikke nordnorske rikspolitikere fra Frp og Høyre står lenger på barrikadene for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Stortingsrepresentant fra Nordland og fylkesleder for Nordland Frp, Kenneth Svendsen, har tidligere gått høyt på banen og uttalt at det var et «forræderi mot den nordnorske befolkningen» at den rødgrønne regjeringen vernet områdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Nå er han langt fra like tydelig.

- Kan du akseptere en borgerlig regjering med Frp som ikke åpner opp for oljeboring i Lofoten og Vesterålen?

— Vi må se på et helhetlig resultat. Vi får ikke gjennomslag for alt i Frps program, man må gi og ta. Jeg har tiltro til at Siv Jensen forhandler frem et best mulig resultat, sier han.

Men lokalpolitikerne advarer mot «å gi bort» denne saken.

— I vår region har Høyre, Frp og Ap, som er for konsekvensutredning, gjort et godt valg. Skulle konsekvensutredning bli ofret, tør jeg påstå at mange velgere blir skuffet, sier Sture Pedersen, Høyre-ordfører i Bø.

Som Aftenposten skriver i dag, reageres det på i Høyre reageres at Frp har latt det skinne gjennom at de er villige til å gi etter for sentrum i spørsmålet om oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

 1. Les også

  - KrF må inn i regjering

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  6 spørsmål og svar om hvorfor oljeboring ved Lofoten likevel blir årets politiske verkebyll

 2. POLITIKK

  Ap kan ta en «Erna-vri» og utsette konsekvensutredning på ubestemt tid

 3. NORGE

  Ap og de blåblå kan åpne for konsekvensutredning utenfor Lofoten

 4. POLITIKK

  MDG kaller Aps oljekompromiss-forslag «hjelpeløst» - Høyre anklager partiet for å snu ryggen til bransjen

 5. POLITIKK

  Distriktsministeren advarer mot regjeringens oljepolitikk for havområdene utenfor Lofotoen.

 6. POLITIKK

  KrF bryter samtalene om regjeringssamarbeid