Politikk

Venstre ønsker ikke Helge Solum Larsen tilbake

Dersom Helge Solum Larsen blir friskmeldt og dersom han selv ønsker det, får han tilbake flere viktige verv i lokal- og fylkespolitikken. Dette er ikke i samsvar med Venstres ønske.

Helge Solum Larsen ble i fjor siktet for voldtekt av en 17 år gammel jente. Saken ble senere henlagt etter bevisets stilling. Kyrre Lien, NTB Scanpix (arkivbilde)

Tidligere Venstre-nestleder Helge Solum Larsen er sykmeldt fram til 1. juli. Etter den tid kan han ikke lenger få sykepenger. Da må han ta stilling til om han skal tilbake i politikken eller ikke.

I Stavanger er det snakk om vervet som leder i kommunalstyret for bymiljø og utvikling, samt plass i bystyret og varamedlem i formannskapet. Per A. Thorbjørnsen er gruppeleder for Venstre i Stavanger.

I fylkespolitikken er det snakk om vervene som medlem i fylkestinget, fylkesutvalget og samferdselsutvalget.

— Dette er folkevalgte verv som hverken Venstre eller andre kan ta fra ham. Så sant han blir friskmeldt og ønsker det selv, kan ha gå tilbake i disse vervene, sier Gro Skartveit, som har overtatt vervet som gruppeleder i fylkespolitikken, til Stavanger Aftenblad.

Får ikke Venstre-verv tilbake

Men tillitsverv som Venstre tidligere har gitt ham, slik som gruppeleder for Venstre i fylkestinget og nestleder for Venstre sentralt, får han ikke tilbake. De ble han fratatt fordi Venstre mener det som har skjedd er et alvorlig tillitsbrudd, forklarer Gro Skartveit.

Helge Solum Larsen ble siktet for voldtekt av en 17 år gammel jente på Rogaland Venstres årsmøte i februar 2012. Han har siden vært sykmeldt.

Saken ble henlagt i oktober etter bevisets stilling, noe som betyr at bevisene ikke var sterke nok til domfellelse i retten. Jenta anket, riksadvokaten opprettholdt henleggelsen.

- Oppspinn

Skartveit er frustrert over at Klassekampen tirsdag skrev at «sterke krefter har arbeidet i kulissene for å få Larsen tilbake i lokalpolitikken», videre at «Venstre-toppene lokalt har vært i tett dialog med Larsen om en mulig retur siden henleggelsen ble opprettholdt i vinter».

Les også

Grande: Har ikke tillit til Solum-Larsen

— Det er galt, oppspinn. Det er heller ikke riktig som Klassekampen skriver at den unge jenta har vært involvert i møtene. Vi har ikke hatt møter med Helge med sikte på å få ham tilbake. Min tilråding til Helge er at han bør ta permisjon fra politikken. Det har jeg uttalt tidligere, og det står jeg fortsatt på, sier Skartveit. - Fordi?

— Fordi Venstre har sagt fra dag en at dette er et så alvorlig tillitsbrudd, derfor, svarer hun.

- Forholder meg til sykmeldingen

Martha Rødde i politisk sekretariat i Stavanger kommune sier til Aftenbladet at hun ikke har fått noen beskjed fra Venstre om at Solum Larsen skal tilbake i lokalpolitikken.

— Jeg forholder meg til sykmeldingen som går ut i juni, mer enn det, vet ikke jeg.

Iselin Nybø som er Venstres listetopp til stortingsvalget i høst, ønsker ikke å kommentere denne saken. Hun henviser til Per A. Thorbjørnsen, som Aftenbladet ikke har fått tak i tirsdag formiddag (han sitter i møte på Rådhuset i Oslo).

 1. Les også

  Henlegger saken mot Solum-Larsen

 2. Les også

  Terje Breivik ny nestleder i Venstre

 3. Les også

  Også profilerte personer har personvern

 4. Les også

  Venstre-topp anmeldt for voldtekt

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Det kan komme flere anmeldelser i Sps sex-meldingssak

 2. NORGE

  FNB-leder forventer at tidligere ekskludert partitopp får verv i Sandes

 3. POLITIKK

  306 har aktivt meldt seg ut av Venstre på grunn av Frp-samarbeid. Flere av dem forlater viktige lokale verv.

 4. NORGE

  Tina Jørgensens mor etter henleggelsen: – Jeg er fortvilet og lei meg

 5. POLITIKK

  Derfor ble 2018 politikkens «annus horribilis»: Sex, løgn og høyttalerbråk

 6. POLITIKK

  Én har vært fotomodell, én er advokat, og én har drevet bensinstasjon. Onsdag fikk de plass ved Kongens bord.