Politikk

Liv Signe Navarsete er sykmeldt som følge av sexmelding-saken

Det forteller den tidligere lederen i Senterpartiet til NRK.

Foto: Espedal, Jan Tomas

  • Tarjei Kramviken
  • Eirik Husøy
    Journalist

For to år siden sendte noen en sjikanerende sexmelding til Senterpartiets tidligere leder Liv Signe Navarsete.

Navarsete fikk psykologhjelp forrige gang det stormet rundt henne. Det var under lederstriden med Ola Borten Moe i 2014. Navarsete fikk diagnosen posttraumatisk stressyndrom.

– Jeg har fått tilbake en del symptomer som jeg hadde i 2014, med svimmelhet og det som følger med. Så jeg kommer nok til å ta en pause og bli sykmeldt en stund fremover, sa Navarsete til NRK. Hun var onsdag kveld gjest i debattprogrammet «Torp», ledet av programleder Ole Torp.

– Sånt skal en jente få slippe

Aftenposten møtte Navarsete på Marienlyst på vei ut etter sendingen.

– Kan du utdype litt mer hva som er grunnen til sykmeldingen?

– Rett og slett at jeg ble dårlig i går. Jeg var i Polen på et møte og satt og ventet på flyplassen. Så leser jeg rett og slett en kommentar av Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv, der han ramser opp alle sakene på alt det styret som var. Og da ble jeg svimmel og kvalm, jeg ble fysisk dårlig. Og det var jeg i hele går. Og så kom jeg hjem og la meg nedpå. Jeg har også i dag hatt svimmelhetsanfall. Grunnen til at jeg er sykmeldt, er at jeg ikke vil risikere å komme i den situasjonen som jeg var i sist.

– Hvordan synes du at håndteringen av saken har vært fra partiet sin side nå som det har ført til at du er blitt sykmeldt?

– Nei. Det har ført til mye ståhei, og det var vel som forventet.

– Har mediene noe skyld i at du er blitt sykmeldt?

– Nei. Helsen min skal hverken mediene eller partiet ta skylden for, så den får jeg ta selv.

– Fristen for å melde seg går ut i kveld kl. 00. Har dere hørt noe mer?

– Nei, ingenting.

– Hva mener du bør gjøres dersom ingen melder seg i løpet av kvelden?

– Partiledelsen og sentralstyret håndterer dette. De har bestemt seg for å politianmelde saken. Så du har det sporet. Hva partiet gjør ellers som sådan, det vet jeg ikke. Det må sentralstyret svare for.

– Tror du at politianmeldelsen kommer til å ha noen effekt?

– Det er ikke godt å si. Jeg så en statsadvokat som mente at det ikke var noe å bruke tid på, så det får politiet svare for.

– Du sier til NRK at saken er skammelig for partiet og at du ikke ville satt din fot i partiet dersom du var 16 år ...

– Nei, det hadde jeg ikke gjort. Hadde jeg fått en sånn melding da, tenk å møte de folkene igjen da, på en fest eller i et møte dersom jeg var 16–17 år, nei, vet du hva. Så jeg synes at sånt skal en jente få slippe.

– Er det en ukultur i partiet?

– Nei, ikke generelt sånn sett.

– I toppen?

– Nei, jeg tror ikke det. Det handler ikke om det. Men det handler om at man skal være litt mer obs på hvordan man oppfører seg mot hverandre, sier Navarsete.

– Tar en for laget

I forrige uke fortalte Navarsete Aftenposten at hun hadde blitt kontaktet av dem som behandlet henne i 2014.

– Jeg blir fortsatt fulgt opp av psykolog. Denne uken tok behandlende lege kontakt for å spørre hvordan jeg hadde det, og det synes jeg var veldig godt. Det er klart at når det blir så massivt, så er det fint å få en melding om at «jeg er her hvis du trenger en prat», sa Navarsete til Aftenposten.

– Jeg føler at jeg tar en for laget, og da tenker jeg for jentelaget. Jeg får ufattelig mye støtte, ikke bare fra damer, men også fra mange, mange menn. Men det har sin kostnad, sa Navarsete på spørsmål om hvordan hun opplever oppmerksomheten rundt og utviklingen i sexmelding-skandalen.

  • Du kan lese hele intervjuet med Navarsete her.

Krever svar om meldingen

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum har krevd at den som sendte meldingen, må melde seg senest i løpet av onsdag. Dersom ingen melder seg, vil saken bli politianmeldt.

Etter det Aftenposten kjenner til, vil Senterpartiet først tidlig torsdag formiddag informere om noen eventuelt har meldt seg og om prosessen videre.

Meldingen ble sendt av en eller flere av ti menn som var samlet på en hyttetur i februar 2016. Åtte av de ti har, eller har hatt, svært fremtredende verv i Sp. De har alle nektet for å ha sendt meldingen.

«Vi har lyst på fitta di», het det i meldingen som i tikket inn på Navarsetes Messenger-konto.

NB! Podkasten Aftenpodden kommer hver uke, og snakket sist uke om blant annet denne saken: Har du Spotify? Følg denne lenken. Ellers kan du gå inn i podkast-appen på telefonen din, søk på Aftenpodden, lytt og abonner. Bruker du Iphone? Følg denne lenken. Her trenger du ikke en egen app.

Les mer om

  1. Trakassering i Sp
  2. Liv Signe Navarsete