Politikk

Frp vil nærmere dansk asyl-nivå

SV protesterer: - Vi blir i hvert fall ikke mer humane og snille av å være rike.

Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari. Aas, Erlend

 • Lars Molteberg Glomnes

Se full oversikt over antallet innvilgidede asylsøknader per 100.000 innbyggere i graf nederst i denne saken.

— Det er for mange uten grunnlag for beskyttelse som kommer til Norge. Vi har derfor etter kun noen uker i regjering foreslått å øke antall tvangsreturer kraftig, samt satt i gang arbeidet med en raskere gjennomstrømming og saksbehandlingsprosess for asylsøkere som kommer til Norge, sier statssekretær Himanshu Gulati (Frp) i Justisdepartementet.

I fjor ga Norge opphold til 123 asylsøkere pr. 100.000 innbyggere.

Det er mer enn tre ganger så mange som Danmark tok imot. Finland havner et godt stykke ned på listen, med 34 innvilgede asylsøknader. For Island er tallet 3.

Gulati sier de umiddelbart begynte å se på innvandringspolitikken, da Anders Anundsen kom på plass som justisminister.

Dag to

Han vil ikke si rett ut at tallene bør ned på dansk nivå, eller tallfeste hva nivået bør være, men lover at det skal strammes inn.

— Vi har arvet et asylsystem fra den forrige regjeringen som ikke fungerer godt nok, og allerede på dag to i regjeringskontorene var vi i gang med konkrete tiltak for å endre politikken, sier statssekretær Himanshu Gulati.

- Men dette er jo snakk om de som faktisk får asyl - altså dem som har fått dokumentert behov for hjelp. Skal færre få asyl, fremover?

— Hvor mange som får opphold vil hvert år avhenge av hvor stor asylanttilstrømmingen er. Vi øker nå tvangsreturer kraftig som sender et sterkt signal. Vi vil også gå gjennom alle praksiser på feltet, også til UDI som behandler søknadene. Det er en ny regjering, og det vil på asylområdet også komme ny politikk. Men det er ikke alt vi har rukket å gå gjennom de første fem-seks ukene, sier Gulati.

- Over kapasiteten

Partifelle og innvandringspolitisk talsmann Mazyar Keshvari mener Norge allerede tar imot flere enn vi har kapasitet til.

Les også

Slik håndterer Europa strømmen av asylsøkere

— Jeg mener at vi på mange felter er over grensen for hva vi som land kan ta imot. Blant annet sitter det 5000 mennesker på mottak og venter. Fortsetter vi i samme takt, vil vi ha tusenvis på tusenvis som vil bo nærmest permanent på mottak, sier innvandringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Mazyar Keshvari til Aftenposten. - Norge er verdens rikeste land, hvorfor bør vi kke heller utvide kapasiteten så vi kan gjøre en innsats?

— Det er et godt spørsmål, men det er ikke enkelt. Jeg mener vi er over kapasiteten vi har allerede på flere områder.

Vil slippe inn færre

Han understreker at målet er å gi hjelp til de som trenger det, men håper og tror Norge vil ta imot færre i årene som kommer - med blåblå politikk.

— Jeg mener den politikken vi har ført, vil gi resultater, og på sikt redusere antall mennesker som kommer hit. Det er en grunn til at det kommer færre til Danmark, sier Keshvari.

Daværende innvandringspolitisk talsmann i Frp, Per-Willy Amundsen, slo i 2009 fast at de norske asyltallene burde ligge på nivå med de danske.

— Den eneste løsningen er å komme ned på dansk nivå. De har 2000 asylsøknader i året, sammenlignet med 18.000 asylsøknader her til lands ved årets slutt. Det er skremmende å tenke på at vi har noen lunde lik befolkningstall, sa Amundsen til VG den gang.

I dag vil ikke Keshvari tallfeste hvor mange som bør kunne få asyl i Norge hvert år, men sier tallet bør ned.

— Vi skal ta vår del av det.

- Men den delen skal være mindre enn den har vært?

— Vår del er mindre enn det har vært til nå, sier Frp-talsmannen.

Høyre-innstramning

Også i Høyre er de klare på at de forventer å gi opphold til færre i årene som kommer.

— Sist vi satt i regjering, fikk vi begrenset tilstrømningen, og det vil vi gjøre igjen, sier Ingjerd Schou, innvandringspolitisk talskvinne i Høyre.

- Er det mer naturlig å ligge på dansk nivå?

Les også

- Skjønner at folk vil reagere på asylpolitikken

— Når vi har sagt vi skal stramme inn, og lagt mer penger i UDI, og vil ha raskere retur, er det klart at vi ikke er fornøyd med dagens situasjon. Vi er nærmere tenkningen i Danmark, uten at jeg vil tallfeste det, sier Schou.

SV-motstand

Dette møter sterk motstand i SV, som mener vi allerede nå er godt under nivået Norge bør ligge på.

— Norge bør ta seg mål om å ta seg av flere kvoteflyktninger. Det er en enorm flyktningekatastrofe i Syria, og da bør Norge klare å ta imot flere enn det Norge sier ja til nå, sier innvandringspolitisk talskvinne til Aftenposten.

- Hvorfor har vi ikke tatt imot flere?

— Det er fordi det er et massivt flertall for en streng flyktningepolitikk her i landet.

- Og hvorfor er det så stor motstand?

- Det er vanskelig for meg å forklare, for jeg deler ikke det synet, men jeg opplever det kanskje er en refleks av at vi har blitt rike, og at man derfor vil beskytte seg. Vi blir i hvert fall ikke mer humane og snille av å være rike. Forståelsen for å være forfulgt og i en vanskelig situasjon har minsket.

Tøffe i klypa

SVs Karin Andersen SV

Andersen mener debatten i Norge har vært preget av et ønske om at også hennes egen rødgrønne regjering de siste årene har ønsket å fremstå som tøff.— Norge har hatt en mye hardere debatt om dette enn i Sverige, der det har vært stor enighet om at de har et ansvar. Her har det vært en kappestrid om å være hardest i klypa. Det ser vi særlig i debatten om asylbarna, sier den erfarne stortingsrepresentanten.

Arbeiderparti-nestleder Helga Pedersen sier Norge må ta sin del av ansvaret, men vil ikke sette mål for hvordan Norges asylanttall bør utvikle seg sammenlikned med de andre landene i Aftenpostens graf.

 1. Les også

  Ordfører: - Hvorfor snakker vi ikke om problemene?

 2. Les også

  Slik håndterer Europa asylstrømmen

 3. Les også

  Solberg: - Utviste asylsøkere til egne mottak

 4. Les også

  Vil øke avgift på sukkervarer og brus med 50 prosent

 5. Les også

  Justisministeren i lukket asylmottak for å lære

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Aps innvandringsutvalg: Vil sette av 5 milliarder kroner til hjelp i nærområder

 2. POLITIKK

  Hege Storhaug: – Islamnet, Profetens Ummah og Sylvi Listhaug er i dag på samme side

 3. VERDEN

  Listhaug ville ha Europas strengeste asylpolitikk. Her er tallenes tale.

 4. POLITIKK

  Fylkesleder mener at Sandbergs Iran-reise er skadelig for partiet

 5. POLITIKK

  Ap bytter ut ordet «streng», men Støre vil fortsatt bruke det

 6. POLITIKK

  Frp krever nye innstramminger