Politikk

KrF innkaller landsstyret mandag for å avgjøre mistillit til Listhaug

KrF har innkalt landsstyret mandag klokken 12.00 for å avgjøre spørsmålet om partiet vil stemme for mistillit mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp). Det kan utløse regjeringskrise.

KrF og Knut Arild Hareide kaller inn landsstyret for å avgjøre om partiet skal støtte mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug.
 • Harald Stolt-Nielsen
  Journalist
 • Solveig Ruud
  Journalist

Senterpartiet bekrefter fredag formiddag at de vil stemme for et mistillitsforslaget mot Frp-statsråden.

– Dagen i går viser at Listhaug har ikke den nødvendige ydmykheten og lydhørheten, sier han og påpeker at justisministeren har en helt spesiell rolle, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Dermed er det KrF som avgjør Listhaugs skjebne.

Ap, SV og MDG bekreftet allerede torsdag at de vil støtte mistillitsforslaget fra Rødt. Dersom KrF også stemmer for, har forslaget flertall.

KrF kaller inn landsstyret

KrF har vagt å kalle inn landsstyret til et møte mandag, for å avgjøre om partiet vil stemme for mistillit i kjølvannet av kontroversene rundt justisministerens Facebook-innlegg om Arbeiderpartiet.

Landsstyret består av tilsammen 37 medlemmer. Det består av representanter fra sentralstyret, lederne i fylkeslagene, representanter fra stortingsgruppen, ansatte og nestlederne i KrF Kvinner og KrFU.

– Vi freder ikke Sylvi Listhaug, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Senterpartiet bestemte seg fredag for å støtte mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug.

KrF i tenkeboksen

KrFs stortingsgruppe var samlet for å drøfte saken fredag morgen.

Etterpå ville ikke KrF-leder Knut Arild Hareide si om partiet har konkludert.

– Vi har naturlig nok diskutert forslaget, men jeg har ingen ting å melde på bakgrunn av det møtet, sa Hareide på vei ut fra møtet.

KrFs nestleder i stortingsgruppen, Hans Fredrik Grøvan, sier situasjonen er «alvorlig», og det kommer klart frem ved at fremtredende KrF-ere både i stortingsgruppen og partiet for øvrig har gitt uttrykk for at tilliten til Listhaug er borte, og at hun derfor bør trekke seg eller risikere å bli kastet av stortingsflertallet.

– Foreløpig har vi ikke konkludert. Vi konsentrerer oss om tillit eller ikke tillit til en bestemt statsråd, sier Grøvan.

Grøvan bekrefter at det i virkeligheten også dreier seg om muligheten for å bidra til regjeringskrise og at Solberg-regjeringen går.

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NTB at spørsmål om hvordan regjeringen håndterer mistillitsforslag, kun vil bli besvart i Stortinget.

Sylvi Listhaug måtte gå opp på talerstolen fire ganger i Stortinget torsdag.

KrF-toppene gikk videre til et ekstra møte

Ved 11.40-tiden gikk Hareide videre i møte med blant annet Grøvan, generalsekretær Hilde Frafjord Johnson og personer fra informasjonsapparatet i partiet.

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som er i permisjon, har også vært til stede på møter fredag formiddag.

Torsdag ettermiddag var signalene fra KrF at den sterke kritikken som ble vedtatt mot Listhaug i Stortinget torsdag, var en tilstrekkelig reaksjon. Justisministeren fikk «sterk kritikk», den kraftigste reaksjonen Stortinget kan gi en statsråd uten å erklære mistillit.

Provosert av Listhaugs uthaling

Men måten opposisjonen måtte hale «unnskyldningene» ut av Listhaug på, har provosert mange KrF-ere sterkere enn partiledelsen først fanget opp.

Det er et uhyre dramatisk valg partiet står overfor ettersom Regjeringens liv nå kan ligge i potten, hvis Erna Solberg velger å si at opposisjonen må felle hele Regjeringen dersom de presser gjennom Listhaugs avgang.

Med dette valget kan KrF komme til å knytte seg mye sterkere til Ap, SV og Sp.

Det er partiet Rødt som har fremmet mistillitsforslaget. Selv om Listhaug gikk opp på talerstolen fire ganger og uttrykte «unnskyld» i 17 varianter, beroliget det ikke på noen måte opposisjonen.

 • Kommentar fra Harald Stanghelle: «Listhaug undergraver sin egen statsminister».

Ber Listhaug gå av

– Vi har ingen ting å melde fra gruppemøtet, sier KrFs stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold fra Telemark.

I et Facebook-innlegg publisert torsdag kveld oppfordret han justisministeren om å trekke seg.

«Hvis Sylvi Listhaug ønsker sin egen regjering alt godt, så kunne hun kanskje gått til landets statsminister og sagt at hun trekker seg», skrev Bekkevold på Facebook torsdag kveld. Han synes det er «trist at landets justisminister tar så mye oppmerksomhet».

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Kristelig Folkeparti (KrF)
 2. Senterpartiet (Sp)
 3. Sylvi Listhaug
 4. Regjeringen