Politikk

Erna Solberg «bekymret for den spiralen» Trumps handelstiltak kan sette i gang

Quebec, Canada (Aftenposten): – Det er kortvarig glede i proteksjonisme, sier statsministeren, som mener president Donald Trump får kritikk som fortjent av allierte.

Erna Solberg ankom Canada i går ettermiddag norsk tid.
  • Solveig Ruud
    Journalist

Mens G7-toppene fortsatt satt sammen og bl.a. drøftet verdenshandel, møtte statsminister Erna Solberg norsk presse i Quebec. Det skjedde sent i går kveld norsk tid – men før det var klart hva slags slutterklæring de syv ville komme ut med.

– Det er et spennende møte, sa hun og siktet til en vanskelig og ustabil politisk situasjon «hvor ingen helt vet hvor retningene går.»

Solberg ga imidlertid uttrykk for små forhåpninger til sluttresultatet av første bolk av helgens toppmøte. Den andre skal hun selv delta i på lørdag.

– Jeg er glad for å få en plass ved bordet i G7, sa hun, om havsesjonen hun skal bli med på.

  • Solbergs havpanel vil gjøre mer enn å redde korallrev
Erna Solberg er den første norske statsministeren som deltar på et G7-møte. Sent fredag kveld norsk tid holdt hun en pressekonferanse for norske journalister.

Nei til Putin som land nummer åtte

Hun advarte imidlertid mot president Donald Trumps forslag om å la Russland og president Vladimir Putin få tilbake plassen sin som det åttende landet i G7-gruppen.

Landet ble utestengt etter invasjonen av Ukraina og anneksjonen av Krim i 2014. Dagens G7-land er USA, vertslandet Canada, Tyskland, Frankrike, Italia, Storbritannia og Japan.

Selv om Erna Solberg understreket at det er viktig å ha dialog med russerne, poengterte hun at Russland ikke er verdens 8. rikeste land og at det burde være bevegelse i saken som førte til utestengelse dersom man skulle omgjøre beslutningen.

Men størst vekt la hun på at russerne ville kunne tenke at «vesten gir seg alltid,» at det «bare er å ta seg til rette. De har ikke stamina».

Statsminister Erna Solberg i Qubec, her sammen med den utvidede delen av G7-toppmøtet. Fra.v: Kenyas president Uhuru Kenyatta,Vietnams statsminister Nguyên Xuân Phúc, Statsminister Erna Solberg, Rwandas president Paul Kagame og Senegals president Macky Sall.

Møter neppe Trump

Siden Trump har varslet at han drar fra toppmøtet før de begynner å drøfte hav og miljø lørdag formiddag lokal tid, får Norges statsminister neppe møte ham denne gang.

Hvis hun hadde fått møte ham, ville hun – som hun sier – nok ha understreket sin skepsis mot å bruke sikkerhetshensyn som argument for å innføre handelsbarrièrer mot allierte.

– Alle politikere har sitt hjemlige publikum, sa hun og antydet at man kunne bli helt av å snakke høyt og «tvitre» tilbake på Twitter.

Ifølge Solberg er det imidlertid ikke det som i det lange løp skaper løsninger.

Bekymret for økende proteksjonisme

Den norske statsministeren mener president Trumps innføring av «straffetoll» mot andre land er et stort tilbakeslag for internasjonal handel. Etter hennes mening har verdenshandelen utviklet seg i riktig retning siden annen verdenskrig.

Solberg understreker at internasjonal handel er utrolig viktig for små land som Norge, fordi vi kan dra fordel av å være veldige gode på noen områder og hente inn til landet andre varer og tjenester som andre produserer mer effektivt.

Selv om hun mente det forut for helgens måte har «vært et høyt toneleie» fra både EU, Frankrike og Tyskland mot Trumps handelspolitikk, mener Solberg at han har fortjent det.

Det tradisjonelle «familiebildet» ble tatt fredag. EU-president Donald Tusk, britenesk statsminister Theresa May, Tysklands kansler Angela Merkel, USAs president Donald Trump, Canadas statsminister Justis Trudeau, Frankrikes president Emmanuel Macron, Japans statsminister Shinzo Abe, Italias statsminister Giuseppe Conte og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Har stor forståelse for EU og andres protester

– Hvis du møter dine nærmeste allierte med sikkerhetsbegrunnelser for å innføre straffetoll, så blir det jo et stort spørsmålstegn: Hva er sikkerhetsutfordringen i dette? Det er en mekanisme med et førkrigsperspektiv over seg, sier hun.

Selv om hun mener det ville vært bedre med samtaler og dialog, gir hun uttrykk for forståelse for at land som rammes av økt toll, har behov for å sette ned foten og si at dette er uakseptabelt.

– Også for å skape press mot amerikanerne for å finne løsninger, sier hun. Hun sier det er mulig at Trumps linje om å være tøff har gehør på hjemmebane, men det er ikke bærekraftig.

– Det blir ikke flere arbeidsplasser og mer velferd av dette, sier hun.

Vil kjempe mot proteksjonisme

Erna Solberg uttalte at hun motsetter seg å bygge opp handelsbarrier og proteksjonisme og viste til at frihandel har bidratt til bl.a. å løfte kineserne ut av fattigdom.

– Det har tjent alle land godt, sa hun.

– Det jeg er mest bekymret for, er den spiralen de amerikanske tiltakene kan sette i gang, sa statsministeren og la til at den hverken tjener arbeidsplasser i USA eller i andre deler av verden.

– Det er kortvarig glede i proteksjonisme og det er lite velferd som kommer ut av det, sa hun.

På direkte spørsmål om hun mister nattesøvnen av den pågående handelskrigen, svarte hun: – Det er ingenting som blir bedre av at jeg ikke sover.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.