Politikk

Norsk forsker har bevist dramatisk klimaendring

En varmere verden har ført til at det regner mye mer når det først regner. - Jeg har funnet det avgjørende fingeravtrykket, sier Rasmus Benestad.

Seniorforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt mener han kan dokumentere at er mer intenst og ekstremt regn over store deler av kloden skyldes global oppvarming. Klikk deg videre for å se bilder av ekstremværet. Stein Bjørge

 • Ole Mathismoen

India, 12. oktober: En mann forsøker å søke ly mot ekstremregnet da syklonen Phailin rammet landsbyen Donkuru i Srikakulam dør i India. ADNAN ABIDI

Colorado 16. september: Et par har hentet eiendeler i bobilen som ble rammet av flom etter ekstremnedbør rammet området. Joshua Polson

Mexico, 13. september: Den tropiske stormen Ingrid har med ekstrem nedbør rammet Varacruz. Felix Marquez

Filippinene 23. september, innbyggerne måtte svømme i sikkerhet etter at ekstremnedbør rammet Maria Clara in Quezon City. ROMEO RANOCO

Kvam, 22. mai: Monica Tangen og Jon Arnstein Haugen i Leikveien 32 måtte som flere andre familier rømme huset da ekstremnedbør førte til voldsom flom og jordras. Dag W. Grundseth

Tyskland, 6. juni: En park i Altenburg ved Donau er totalt oversvømmet etter at ekstremregn i Alpene med påfølgende flom rammet store områder i Tyskland og Østerrike. HEINZ-PETER BADER

Canada, 24. juni: Bowness ved Calgary i Alberta ble rammet av ekstremt regnvær som påførte skader for mins en milliard dollar. Nathan Denette

India, 15. oktober: Kangsabatielven har gått over sine berdder etter ekstrem nedbør og river med seg hele landsbyer. Ap

— Bortsett fra oppvarmingen er endringer i nedbøren noe av det vi i klimaforskningen er mest sikre på, sier Rasmus Benestad.

Benestad er fysiker og klimaforsker ved Meteorologisk institutt og blant verdens fremste nedbørsforskere. Nå kommer han med bevisene som manglet da FNs klimapanel la frem sin rapport i september.

- Hvis klimaforskning var en kriminaletterforskning, har jeg funnet det avgjørende fingeravtrykket som bekrefter indisiene, sier Rasmus Benestad.

Ved å undersøke nedbørsstatistikk fra 7000 steder i verden over 55 år, dokumenterer han mer nedbør og større intensitet. Dette er så holdt sammen med økt global temperatur. Med kompliserte matematiske og statistiske analysemetoder konkluderer han med at den økte nedbøren skyldes oppvarmingen.

850 mm på et døgn

Da Japan nylig ble truffet av tyfonen Wipha, ble det sør for Tokyo målt 824 millimeter nedbør på et døgn. Det er ekstremt – tre ganger mer enn Norges-rekorden på 230 mm.

Da tyfonen Wipha feide over Japan ble det satt nedbørsrekord; 824 millimeter regn på ett døgn. Toru Hanai

Nye nedbørsrekorder settes stadig. Det regner mer når det regner, og antall ekstreme nedbørshendelser øker. Ekstrem nedbør vil koste Norge milliarder i årene fremover – i forebygging og reparasjon av skader fra flom og ras.

— Alt tyder på at vi bare har sett begynnelsen. Det vil bli verre fremover, sier Benestad.

Her kan du ser en oversikt over flommer i Europa i år (Wikipedia). Se bilder av ekstremværet i bildeserien øverst i artikkelen.

Usikkerhet til nå

Klimamodellene har i årevis varslet at global oppvarming vil føre til mer nedbør og mer ekstremnedbør i mange regioner. En viktig årsak er at høyere temperatur fører til økt fordampning over havet. Men til nå har det vært usikkerhet knyttet til dette.

Amerikanske Journal of Geophysical Research har publisert Rasmus Benestads oppsiktsvekkende forskning:

- Jeg påviser nå at det er en direkte sammenheng mellom oppvarmingen og større nedbørsmengder når det regner.

Påvist sammenheng

Det startet med et opphold ved USAs viktigste atmosfæriske forskningsinstitutt i Boulder. Sammen med en kollega påviste han en oppsiktsvekkende regelmessighet i nedbørsmengde og intensiteten i nedbøren de dagene det kom nedbør i Europa, USA og Russland.

Da den tropiske stormen Trami rammet Filippinene ble store området lagt under vann etter ekstre,mt regnvær. her fra hovedgaten i Kawit sør for Manila 19 august i år. ROMEO RANOCO

Benestad viser nå at regelmessigheten har holdt seg over mange tiår, og ved bruk av matematisk regresjonsanalyse og statistiske metoder kunne han med målt temperaturøkning og enorme datamengder om nedbør over 55 år fra 7000 steder rundt i verden konkludere: — Det er en klar og direkte sammenheng mellom mengde og intensitet i nedbøren og jordens temperatur. Det kommer mer nedbør, er mer intens og stadig oftere ekstrem. Det er like stor prosentvis økning av ekstremnedbør som av middelnedbør, sier Benestad.

Han har kun tatt med de dagene det har kommet nedbør.

— Ved å gjøre det ble bildet riktigere og tendensen overraskende klar. Neste prosjekt blir å se om også antall dager med nedbør har økt disse 7000 stedene og om årsaken er den samme.

De 7000 stedene er ikke jevnt fordelt på kloden fordi det ikke finnes lange nok og pålitelige nok målinger.

Våt, våtere, våtest

- Vil det bli verre de neste tiårene, eller vil økningen i fordampning avta og nedbørsveksten bremse etter hvert?

Dean Beacom jobber på spreng for å redde huset sitt i Boulder i Colorado etter ekstreme nedbørsmengder 15. september. Jeremy Papasso

— Jeg er ikke i tvil om at det vil fortsette. Det blir verre. Bortsett fra oppvarmingen er endringer i nedbøren noe av det vi i klimaforskningen er mest sikre på. Kanskje vil vi oppleve færre dager med nedbør, kanskje flere. Men når det regner eller snør vil det komme mer. - Er du helt sikker?

— Nei. Forskere er aldri helt sikre på noe som helst. Men jeg er overbevist.

Vil koste svært mye

Flere norske målestasjoner er med i studien.

— Det er målt økt nedbør i Norge de siste tiårene. Alt tyder på at det vil bli enda mer. Og våre ingeniører og planleggere må vite at det blir mer ekstremregn. I disse dager etableres «klimatjenester» både i Norge og internasjonalt som skal gi kunnskap og data om hvordan vi helt konkret skal tilpasses oss klimaendringene. Vi må bygge med tanke på det. Når ekstreme nedbørsmengder først kommer, er det for sent.

- Så paraply- og regntøybransjen blir en sikker vinner?

— Definitivt en vekstbransje.

Enda sikrere kunnskap

— Data over faktiske hendelser er mer solide enn modellene. Dataene er viktige for å få til nødvendige tilpasninger til en varmere verden, sier Eystein Jansen ved Bjerknesinstituttet i Bergen.

Jansen er en av landets mest toneavgivende klimaforskere og en av hovedforfatterne i siste rapport fra FNs klimapanel.

- Modellene har lenge vist mer intens nedbør og mer ekstremnedbør. Når det kan dokumenteres at det faktisk har skjedd, blir kunnskapen enda sikrere. I en varmere verden blir det fuktigere med mer nedbør, sier han.

Jansen sier det viktigste med at denne klimaendringen nå dokumenteres, er at det kan bli lettere å få aksept for nødvendige tilpasningstiltak.

— Risikoen for skred og flom etter ekstrem nedbør kan reduseres dersom det er politisk vilje til å gjøre det.

- Jeg har ikke lest Benestads publiserte artikkel, men kan si at funnene hans er en viktig brikke, sier Jansen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. VITEN

  Akkurat nå regner det på et mye mindre areal av kloden enn for 20 år siden. Det er dramatisk.

 2. VERDEN

  Mens den nordlige halvkule brenner, er temperaturene lavere enn vanlig i sør. Slik har ekstremværet preget verden.

 3. NORGE

  Klimaforskere: Dette vil skje når temperaturen fortsetter å stige. Vi har bare sett begynnelsen.

 4. POLITIKK

  Nå starter jakten på å finne den som kan ta over Giskes prestisjeverv

 5. POLITIKK

  Jakten på ny Stortingsdirektør er i gang

 6. POLITIKK

  Slik skal Ap stjele velgere i distriktene tilbake fra Sp