Politikk

Stortinget hastebehandler forslag som skal hindre at menneskerettsdomstolen vingeklippes i asylsaker

Torsdag møtes Europarådets justisministere i København. Da skal de vedta en erklæring om blant annet hva Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) kan og ikke kan legge seg opp i.

SVs Petter Eide.
 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

Det danske formannskapet har lenge jobbet for en erklæring som skal gjøre det vanskeligere for asylsøkere å få prøvet sakene sine ved domstolen i Strasbourg. Dette er en prosess som har foregått i det stille. Men tirsdag må justisminister Tor Mikkel Wara stå skolerett i Stortinget om hva som har skjedd.

Det danske formannskapet har møtt betydelig motstand i de andre medlemslandene i Europarådet, som er vaktbikkje for menneskerettigheter i Europa.

SVs Petter Eide fikk onsdag kveld presidentskapet med på at saken skal hastebehandles i Stortinget. Hans mål er å gjøre det klart at Norge ikke støtter at det skal bli vanskeligere for asylsøkere å få prøvd saken sin for menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Gått under radaren

Eide, som tidligere har vært generalsekretær i Amnesty International, sier at denne saken ikke er drøftet med Stortinget eller fagmiljøene. Noe han finner merkelig.

Nettstedet Rett24 har hatt en omfattende artikkel om det som nå er i ferd med å skje i Europarådet. Den kan du lese her.

Eide viser til at Norge ikke har aktivt gått imot formuleringene som kan begrense domstolens muligheter til å prøve asylsaker som er ferdigbehandlet i nasjonale domstoler. På den måte sikre at internasjonale konvensjoner overholdes.

Har Norge snudd?

Justisminister Tor Mikkel Wara skriver i et skriftlig svar til Eide at Norge ikke har uttrykt støtte til forslaget om å omtale prøving av asyl- og innvandrersaker særskilt.

Via sin informasjonsavdeling gir han beskjed om at brevet til SV tjener som svar på de spørsmålene Aftenposten har stilt - blant annet om hvorfor Stortinget ikke er involvert i denne saken.

 • Les også: Justisminister Tor Mikkel Wara var for fri innvandring

Ifølge Eide samsvarer det lite med det som har sivet ut fra forhandlingene tidligere. Hva Norge egentlig har ment om de kontroversielle forslagene har vært etterlyst. I tillegg er det utkastet til erklæring som skal behandlers i København torsdag ikke offentlig.

Eide mener at Norge og Danmark i denne saken har forsøkt å få til begrensninger i menneskerettighetsdomstolens praksis, men at de nå har snudd fordi motstanden er for stor.

Stortinget må ha eierskap

Men han viser til at saken har en annen og mer prinsipiell side.

Eide reagerer på at Regjeringen har innledet forhandlinger om en erklæring som påvirker Norges forhold til Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Selv om erklæringen som vedtas i København ikke er rettslige bindende, har den betydning for å behandling av menneskerettighetsbrudd.

– Dette handler om tilknytning til internasjonale konvensjoner. Selv om ikke konvensjon en endres vil erklæringen ha noe å si for hva slags kompetanse domstolen skal ha. Derfor vil det være viktig tirsdag å markere at dette er den type saker som Stortinget skal ha eierskap til, avslutter han.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5