Kilder: – Ryssdal ble varslet om Tonning Riise

Høyre har mottatt 15 varsler. Flere sier nå de har varslet tidligere generalsekretær i Høyre om den avgåtte Unge Høyre-lederen.

I en tidligere versjon av denne saken manglet en kommentar fra Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset. Aftenposten intervjuet Aarset om saken tirsdag ettermiddag, men svaret ble dessverre ikke publisert. Denne artikkelen ble oppdatert onsdag kl 13. Aftenposten beklager feilen.

– Det har nå kommet totalt 15 varsler. Ti av dem gjelder Kristian Tonning Riise, sier generalsekretær i Høyre, John-Ragnar Aarset.

Han sier det er forskjellige personer det er varslet om blant de fem siste varslene, og at det også er stor variasjon i type saker blant disse varslene.

– Det er til dels alvorlige saker, svarer Aarset på spørsmål om det kan være straffbare handlinger det er blitt varslet om.

– Varslet om trakasserende oppførsel i 2013

Flere kilder sa til Aftenposten i går at Lars Arne Ryssdal kjente til varslene mot tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

Tirsdag innrømmet tidligere generalsekretær i Unge Høyre, Christopher Wand, at han også har varslet om Riise til Ryssdal. Det er VG som først omtalte Wands uttalelse.

En tidligere ansatt i Høyres stortingsgruppe sier til Aftenposten at også han selv har varslet formelt om trakasserende oppførsel fra tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise og flere i Høyre.

Varselet ble gitt til tidligere generalsekretær i Høyre, Lars Arne Ryssdal, i 2013.

- Både Ryssdal og nåværende generalsekretær John-Ragnar Aarset har visst om dette hele tiden, sier den tidligere ansatte.

Aarset avviser opplysningene fra den tidligere Høyre-ansatte:

– Dette er nytt for meg og jeg mener bestemt at jeg ikke har mottatt noe varsel. Robert Gjerde i Aftenposten har opplyst meg om at jeg skulle ha mottatt dette varslet som generalsekretær tilbake i 2015. Vår samtale ble avbrutt, men jeg presiserte overfor Aftenposten at jeg ble ansatte som generalsekretær først i midten av desember 2015 og at jeg kun hadde noen få dager på Høyre Hus i desember. Jeg tiltrådte formelt i januar 2016.

- Når fikk du først høre om trakasserende oppførsel fra Riise? 

– Jeg ble først i november 2017 klar over at Riise drev med til dels aggressiv sjekking, drakk for mye på partiarrangement og ikke oppførte seg i tråd med hva vi forventer av en leder i Unge Høyre. På det tidspunktet hadde jeg ikke kjennskap til konkrete varsler om seksuell trakassering.

Wand: – Sikker på varsel

I en e-post til Aftenposten skriver Christopher Wand følgende:

«Jeg er helt sikker på at jeg varslet daværende generalsekretær i Høyre om varselet muntlig, ansikt til ansikt på hans kontor», skriver Wand.

«Dette gjorde jeg alltid når vanskelige saker kom på mitt bord. Det er dessuten også i henhold til varslingsrutinene i Unge Høyre som jeg var med på å lage. Av respekt for varsleren vil jeg ikke kommentere ytterligere i offentligheten. Det er hun som eier saken», skriver han.

Samtidig sier Ryssdal til at han ikke mottok noen varsler på Tonning Riise da han var generalsekretær i Høyre (2010–2016). Det var NRK som først brakte intervjuet med Ryssdal, et intervju som ble gjort mandag.

Ryssdal står fast ved tidligere svar

John-Ragnar Aarset har gjentatte ganger sagt at det først var torsdag i forrige uke at de fikk varsler på Riise. Før den tid var det kun snakk om bekymringsmeldinger.

Ryssdal fastholder overfor Aftenposten at han ikke fikk noe varsel om Riise mens han var generalsekretær.

– Men Wand sier det motsatte?

– Jeg tar Wands forståelse til etterretning. Mer vil jeg ikke si om det, sier Ryssdal.

Aftenposten skrev fredag om det alvorlige varslet i mars 2014 om at Riise hadde seksuell omgang med en svært beruset 16-åring på et fylkesårsmøte. Riise var da 25 år og sentralstyremedlem, og han var invitert som gjest og foredragsholder på fylkesårsmøtet.

Ryssdal var generalsekretær i Høyre på denne tiden, mellom 2010 og 2016. Wand var generalsekretær i Unge Høyre fra 2012 til 2015.

Ryssdal sier til Aftenposten at det er bra at den alvorlige hendelsen nå blir kjent.

– Jeg vil berømme Aftenposten for å ha brakt frem den alvorlige episoden.

– Det var grusomt å lese om den, med forbehold om at Kristians versjon ennå ikke er kommet frem. Nå er det viktigste at de berørte ivaretas. I denne saken har vi sviktet, sier Ryssdal.

Riise er sykmeldt.

Les mer om varslene i Unge Høyre her:


Har du tips om denne saken?

  • Send e-post: las@aftenposten.no (NB: Ikke en sikker kommunikasjonsform)
  • For sensitivt materiale, bruk: Securedrop
  • Vi kan også kommunisere via den krypterte meldingstjenesten Signal: 934 90 468 (reportasjeleder Lars Inge Stavland).

Aftenposten beskytter sine kilder.