Byggeprosjektet ble 2400 prosent dyrere - samtidig ansatte Stortinget husfotograf og brukte 1,6 mill. på gullvisittkort-maskin

Samtidig som deres eget byggeprosjekt kom ut av kontroll, har nasjonalforsamlingen ansatt egen fotograf, brukt 2,5 millioner på ny visuell profil og kjøpt en maskin som kan printe visittkort med gullfarger, skriver DN.

Stortingspresident Olemic Thommessen vinker til barnetoget fra Stortinget på 17. mai 2016, fra en stortingsbygning som kan by på visittkort i gull og et byggeprosjekt som eksplodert kostnadsmessig.

Aftenposten fortalte nylig historien om hvordan Stortingets byggeprosjekt har utviklet seg fra å koste 70 millioner til å kreve minst 1800 millioner kroner fra fellesskapet.

Nå avslører Dagens Næringsliv hvordan Stortingets driftsbudsjett de siste fire årene har økt fra 736 millioner til 905 millioner kroner.

I tillegg har det vært en kraftig vekst i antall administrativt ansatte og ledere, selv om antallet stortingsrepresentanter har vært det samme siden 2005.

Blant annet er det etablert en kommunikasjonsavdeling. Denne kommer i tillegg til partienes omfattende PR-apparat.

Makroner og visittkort med gullskrift

Avisen har også fått innsyn i noen konkrete formål som skattebetalernes penger har vært brukt til:

  • Stortinget har ansatt en egen baker/konditor.
  • Det er innkjøpt en trykkemaskin som blant annet kan skrive ut visittkort med gullskrift. Denne kostet 1,6 millioner kroner.
  • Det er brukt 2,5 millioner kroner på å lage en ny, visuell profil.

Pengebruken fører til sterke reaksjoner blant Stortingets egne representanter.

– Jeg tror ikke det er de folkevalgte som har krevd denne oppgraderingen, sier Marit Arnstad, som er parlamentarisk leder i Senterpartiet, til Dagens Næringsliv.

Hun reagerer også på at det er ansatt en egen husfotograf.

Senterpartiets Marit Arnstad er ikke imponert over stortingsledelsens pengebruk.

– Skaper avstand til folkevalgte

– Presidentskapet har sitt eget sekretariat og sin egen dagsorden utenom Stortingets alminnelige arbeid. Gulltrykte visittkort, egen husfotograf og konditor er uttrykk for at ledelsen skaper avstand til den jobben ansatte og folkevalgte gjør, sier Arnstad.

Kontroll- og konstitusjonskomiteens nestleder, Høyres Michael Tetzschner, mener at veksten i utgifter og ansatte «peker klart mot at en organisasjon som grunnleggende er til for å skape en god ramme for 169 folkevalgte, er i ferd med å miste sitt grunnleggende oppdrag av syne».

– Utgiftene til ny visuell profil og nye visittkort er i seg selv en liten sak pengemessig, men det er et tegn på noe større. Jeg har ikke merket noen etterspørsel av disse estetiske «nyvinningene» fra oss folkevalgte. Likevel ser vi at det brukes penger på å løse innbilte problemer, sier han til avisen.

Høyres Michael Tetzschner er nestleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, som også behandler Stortingets budsjett. Han mener det brukes skattepenger på at Stortingets ledelse skal løse det han omtaler som «innbilte problemer».

Stortingsledelsen: - Ikke representative eksempler

Stortingets ledelse viser til at det uansett var planlagt å bytte ut trykkeutstyr hos Stortinget, og at maskinen som kunne skrive gullskrift «bare» kostet 42.000 kroner mer enn en maskin uten denne muligheten.

De mener også at Stortinget vil spare penger på denne løsningen, fremfor å bruke eksterne leverandører.

Hverken stortingspresident Olemic Thommessen eller stortingsdirektør Ida Børresen ønsker å la seg intervjue av Dagens Næringsliv, men Børresen skriver blant annet dette i et skriftlig svar til avisen:

«Presidentskapet og administrasjonen er opptatt av å utvikle tjenestene til representantene, og effektivisere og profesjonalisere administrasjonen. Eksemplene som trekkes frem her, er ikke representative for den omstruktureringen som er skjedd de siste 6–8 årene, og utgjør en veldig liten del av Stortingets budsjett.»

Hun opplyser videre at Stortingets presidentskap for 2018 har pålagt administrasjonen å kutte 2,5 prosent i utgiftene og innføre stillingstopp.

Oppdatering 5.juli: Faktisk.no har gjennomgått DNs opprinnelige sak, som var utgangspunktet for denne sitatartikkelen, og ikke funnet beviser for at det er bakt makroner på Stortinget. Artikkelen er korrigert og denne opplysningen er tatt ut.