Kommune- og fylkestingsvalg 2023
• Landsmøtesesongen er nå over.
• Mandag 11. september er det kommune- og fylkestingsvalg i Norge.
- Festet innlegg
MDGs landsstyremøte sier ja til norsk EU-medlemskap
26. mars 10:59Jakob Semb AasmundsenMDGs leder Arild Hermstad er fornøyd med landsstyremøtets avgjørelse. Foto: Rodrigo Freitas, NTBSøndag har MDGs landsstyremøte innstilt på at Norge bør «gå inn for nye forhandlinger med EU med sikte på norsk EU-medlemskap, der avtalen må godkjennes av folkeavstemning».
Innstillingen fikk stort flertall. 26 stemte for, og 9 stemte mot.
Det skriver partiet i en pressemelding.
– Nå er det på høy tid med en reell EU-debatt i Norge, sier partileder Arild Hermstad.
Hermstad sier han synes det er rart at den norske EU-debatten har stått stille.
– Putins krig i Ukraina må være en kraftig vekke om at vi må tenke nytt når det kommer til sikkerhet og samarbeid, sier han og legger til:
– EU har stått samlet og snudd seg svært raskt og respondert med å kaste sine gamle fossile energiplaner i søpla og sette full fart på omstillingen til grønne næringer.
EU-spørsmålet blir endelig avgjort på MDGs landsmøte som er lagt til 12.–14. mai.
- Arnhild Aass Kristiansen26. mai12:34
Ekstraordinært møte i Oslos valgstyre etter klage
Torsdag besluttet valgstyret i Oslo å gi Frps tidligere ordførerkandidat, Lars Petter Solås, lov til å trekke seg fra Frps kommunevalgliste.
Nå har valgstyret i Oslo mottatt en klage, som gjør at saken må behandles på nytt.
Det bekrefter Karina Miller, valgansvarlig i Oslo kommune overfor Aftenposten.
Valgstyret i Oslo skal behandle klagen på et ekstraordinært møte i uke 23. Deretter skal Kommunaldepartementet, som er klageinstans, avgjøre om Lars Petter Solås får fritak, eller ikke.
Bak klagen står Magnus Forsberg. Forsberg er blant annet spaltist i Dagsavisen, der han omtales som jurist og samfunnsdebattant fra Oslo. Han har også delt klagen sin på Twitter.
I klagen viser Forsberg til et brev som Kommunaldepartementet sendte til Steinkjer kommune 16. mai. Her gjør departementet rede for adgangen til å trekke seg etter at den lokale fristen for dette var gått ut. Departementet skriver at det bare er mulig hvis det skyldes forhold vedkommende «ikke hadde herredømme over og heller ikke kunne forutse».
Klager mener det er åpenbart at det ikke er tilfelle i denne saken.
Solås er fratatt sitt medlemskap i Frp og har bedt om å få trekke seg fra partiets liste, etter «uønsket adferd» på et nachspiel på Frps landsmøte.
- NTB13. mai10:34
Vedum mener MDG vil flytte makt fra Norge til Brussel
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Arkivfoto: Fredrik Varfjell / NTBSp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum er skuffet over MDGs EU-vedtak.
Når MDG nå går inn for å søke EU-medlemskap, er ett av hovedargumentene at de mener EU har en bedre miljøpolitikk enn Norge.
Vedum mener dette er et dårlig argument.
– Det virker som de mener det de ikke får gjennomslag for, skal bli påtvunget fra Brussel, og da er vi grunnleggende uenige. Det som angår folk i Norge, er det Norge som skal bestemme, sier Vedum til NTB.
Dessuten er han uenig i at EUs forsvarspolitikk er en god grunn til å bli med i EU.
– Det siste året har vist at Nato er en trygg planke, sier Vedum.
- Arnhild Aass Kristiansen12. mai18:07
Ordførerkandidat (MDG) jubler over «historisk» vedtak
Rauan Ismail Foto: Javad ParsaMDG behandler nytt prinsipprogram på sitt landsmøte i helgen. I programmet, der partiet skal legge inn hvilke verdier det baserer seg på, vil de nå beskrive seg som et «interseksjonelt feministisk og antirasistisk parti.»
Det ble vedtatt med klart flertall, selv om enkelte under debatten advarte mot begrepet «interseksjonell feminisme», som de frykter kan være fremmedgjørende for enkelte.
MDGs ordførerkandidat i Oslo, Rauand Ismail, er derimot veldig fornøyd.
– For første gang i MDGs historie vedtar vi inkluderende feminisme og antirasisme som to sentrale prinsipper i vårt partis ideologi. Selv om vi i lang tid har jobbet for disse sakene, er dette en viktig del av jobben vi har startet med å gjøre vårt politiske prosjekt bredere, sier han til Aftenposten.
Begrepet interseksjonell feminisme» tar opp i seg at flere forhold, som kjønn, rase, seksuell orientering og funksjonsevne kan virke sammen og påvirke en persons leve- og livsvilkår.
- Arnhild Aass Kristiansen12. mai17:44
MDG hyller sosialdemokratiet i nytt program
MDGs partisekretær Torkil Vederhus Foto: Annika ByrdeMiljøpartiet de grønne behandler nytt prinsipprogram på sitt landsmøte denne helgen. En av endringene de gjør, er å legge inn en hyllest til sosialdemokratiet i programmet, der de beskriver hvilke prinsipper de bygger sin politikk på.
Sosialdemokratiet er et begrep som tradisjonelt har vært sterkt knyttet til Arbeiderpartiet.
«I løpet av 1800- og 1900-tallet har sosiale og liberale bevegelser, som arbeiderbevegelsen med sine sosialdemokratiske ideer, bidratt til å gjøre mange menneskers liv bedre.» heter det nå i det nye programmet.
Det er MDGs partisekretær Torkil Vederhus som først tok til orde for å hylle sosialdemokratiet.
Han ville riktignok hatt en litt sterkere formulering.
– Jeg er en grønn sosialdemokrat. Det bør alle være, har Vederhus tidligere sagt til Aftenposten.
- NTB12. mai16:30
Ap og Sp vil bøtelegge ulovlig markedsføring
Ulovlig markedsføring av kosmetiske inngrep bør møtes med sterkere reaksjoner, mener Ap og Sp.
De to partiene går inn for økt sanksjonering for ulovlig reklame fra skjønnhetsbransjen.
− Det opprører meg at så mange bryter loven, når vi vet at konsekvensen er økt kroppspress og at det kan være skadelig for barn og unge som eksponeres for slik reklame. Det er så ugreit. Advarsler i seg selv er åpenbart ikke nok for å få bukt med problemet, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Cecilie Myrseth.
Partiene vil bøtelegge skjønnhetsklinikker og influensere som ulovlig markedsfører blant annet Botox og fillers til barn og unge.
- NTB12. mai16:07
SV kritisk til å fjerne vernet areal i Lågendeltaet
Dette er knapt til å begripe, sier Lars Haltbrekken, miljøpolitisk talsperson i SV, om forslaget fra Statsforvalteren i Innlandet. Foto: Alf Simensen / NTBStatsforvalteren har fredag levert et forslag hvor de vil endre vernegrensen i Lågendeltaet naturreservat for å bygge nye E6 i Gudbrandsdalen. SV refser forslaget.
Totalt foreslår Statsforvalteren i Innlandet å ta ut cirka 27 dekar vernet areal fra det eksisterende naturreservatet. Dette er i området hvor broen er tenkt å krysse deltaet.
– Vi har fått inn over mange innspill etter høringsrunden og gjort en avgrensning som ikke er mer enn den må være, forklarer avdelingsdirektør i Statsforvalteren i Innlandet, Vebjørn Knarrum, til Gudbrandsdølen Dagningen.
Saken ble sendt på høring 1. mars, og det kom inn 100 høringsinnspill.
– Nå skal saken videre til Miljødirektoratet. De vurderer vår tilråding og alle innspillene, sier Knarrum.
Miljødirektoratet skal gå gjennom forslaget og sender så sin tilråding til Klima- og miljødepartementet. Fristen for deres tilråding er satt til 22. mai.
SV reagerer kraftig på forslaget og sier de vil kjempe for å få stanset veiutbyggingen.
– Dette er knapt til å begripe. Regjeringen endrer et verneområde for å gi seg selv lov til å bygge motorvei, da hjelper det absolutt ingenting å verne en liten flik. Første slag blir i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett, skriver Lars Haltbrekken, miljøpolitisk talsperson i SV, i en e-post til NTB.
- Birgitte Iversen12. mai12:33
– Støre bryr seg mer om oljefondet enn planeten
MDG-leder Arild Hermstad åpnet partiets landsmøte fredag. Foto: Annika ByrdeMDG-leder Arild Hermstad langet ut mot regjeringens oljepolitikk da han åpnet Miljøpartiet De Grønnes (MDG) landsmøte på Fornebu fredag.
Det er første gang Hermstad holder åpningstalen til landsmøtet etter at han tok over etter Une Bastholm i november i fjor. Den gangen vant han med knappest mulig margin – med én stemme over Kristoffer Robin Haug.
Hermstad kritiserte regjeringen og olje- og energiminister Terje Aaslands oppfordring til “dugnad” for å lete etter fossil energi i Barentshavet.
– Dugnad for meg er å stille opp i borettslaget med rake og ha det hyggelig med naboene. Regjeringen vår misbruker den norske dugnadsånden, sa Hermstad.
Han gjorde narr av regjeringens argumenter om at norsk olje er renere, mer demokratisk og bedre for klimaet.
– Alt dette er jo tøv. Jonas Gahr Støre kan like gjerne si det rett ut: Det er viktigere for dem med et svært oljefond enn en levelig planet, uttalte Hermstad.
- NTB12. mai12:23
Sammenligner miljøbevegelsen med fagbevegelsen
Leder Arild Hermstad under sin landsmøtetale. Foto: Annika Byrde / NTB– Miljøbevegelsen er for dette århundre det fagbevegelsen var for det forrige, sier MDG-leder Arild Hermstad i sin tale til landsmøtet.
– Arbeidernes kamp for levelønn, 8-timersdag og frihet fra undertrykking, er kamper som fortsatt pågår, og som vi støtter. Men kampen står nå også om en levelig klode, 1,5 gradersmålet og frihet fra miljøtrusler, sa Hermstad da han åpnet partiets landsmøte på Fornebu.
Han oppfordret også regjeringen til å slutte med leting etter olje- og gass.
- NTB12. mai12:20
MDG-lederen syklet inn på landsmøtet
MDG-leder Arild Hermstad ankom på sykkel under åpningen av MDGs landsmøte 2023 på Quality hotell Fornebu fredag. Foto: Annika Byrde / NTBPartileder Arild Hermstad kom syklende inn i salen, til jubel og stående applaus, da han skulle holde tale til MDG-landsmøtet på Fornebu.
– Kjære Landsmøte! Det er utrolig fint å se dere. Masse grønne folk. Kanskje flere grønne folk enn vi noen gang har vært, sa Hermstad da han åpnet landsmøtet med sin tale til landsmøtet på Fornebu.
I forkant av den spenstige ankomsten ble det vist en video av at Hermstad syklet av gårde fra Stortinget i Oslo sentrum, og sa han var på vei til landsmøtet.
MDG er samlet til landsmøte gjennom helgen. De skal blant annet vedta nytt prinsipprogram og bestemme seg for ja eller nei til EU.
- Kjetil Magne Sørenes11. mai09:48
Støre-regjeringen kutter i skattene
Etter det Aftenposten får opplyst, kutter regjeringen skattene med 275 millioner bokført og 1,49 milliarder påløpt. Skattelettene går særlig til pendlere og pensjonister.
Tallene blir bekreftet i budsjettdokumentene.
Når en avgift eller skatt blir endret, har det en anslått helårseffekt som omtales som påløpt. Endringen i budsjettåret omtales som bokført. Mange skatter betales inn året etterpå. Ved endringer blir det da forskjeller på påløpt og bokført i endringsåret.
- NTB11. mai09:42
Medier: Regjeringen anslår en prisvekst på 5,4 prosent
Regjeringen anslår en prisvekst på 5,4 prosent i 2023, ifølge budsjettdokumenter NRK har fått tilgang til.
Anslaget er en betydelig oppjustering fra tidligere prognoser, skriver rikskringkasteren. Dagbladet erfarer det samme.
Teknisk beregningsutvalg har tidligere i år anslått en prisvekst på 4,9 prosent i 2023. Utfallet av lønnsforhandlingene i frontfaget, var på 5,2 prosent.
Det betyr at dersom regjeringens anslag slår til, kan lønnsmottagere få mindre å rutte med i år.
- Sigrid Gausen11. mai09:36
LO er fornøyd med regjeringens oljepengebruk
Sjefsøkonom i LO, Roger Bjørnstad, er fornøyd med regjeringens oljepengebruk. Dette var noe LO etterlyste i forkant, som et virkemiddel for å holde sysselsettingen på dagens nivå.
- Jeg er fornøyd med at de ekstraordinære utgiftene ikke blir dekket inn igjen. Jeg mener den samlede økonomiske politikken har vært for stram.
- Kjetil Magne Sørenes11. mai09:09
Venstre: Regjeringen åpner alle sluser i oljefondet
Regjeringen øker oljepengebruken med rundt 56 milliarder kroner i det reviderte budsjettet for 2023, som legges frem i dag. Dermed bruker regjeringen hele handlingsrommet i handlingsregelen på 3 prosent. Oljepengebruken i det forrige budsjettet lå på 2,7 prosent av Oljefondets verdi.
– For fem måneder siden var regjeringen bekymret for at økt oljepengebruk skulle drive opp renten. Nå åpner de alle sluser i oljefondet og stanger hodet i taket på handlingsregelen, sier Venstres finanspolitiske talsperson Sveinung Rotevatn til Aftenposten.
Mens budsjettet i høst ble anslått å virke ganske nøytralt på økonomien, anslås budsjettet nå å trekke opp BNP for Fastlands-Norge med 0,3-0,4 prosent. Det betyr at budsjettet stimulerer økonomien. Samtidig er rentene rekordhøye. Det går frem av nøkkeltall som regjeringen har lagt frem.
Rotevatn omtaler oljepengebruken som urovekkende høy.
– Prisveksten er fortsatt høy, renten er på vei opp, arbeidsledigheten er lav, og regjeringen leverer et budsjett som vil sette ytterligere fart i norsk økonomi. Jeg er svært spørrende til ansvarligheten i dette, sier Rotevatn.
Regjeringen begrunner oljepengebruken blant annet med at prisveksten er sterke enn forutsatt, og at det har ført til at budsjettopplegget ville blitt mer innstrammende enn tiltenkt.
- NTB11. mai09:01
Høyre bekymret over oljepengebruk
Høyres finanspolitiske talsperson Helge Orten frykter at den kraftige oljepengebruken i revidert nasjonalbudsjett vil føre til høyere renter.
– Jeg er overrasket over nivået på oljepengebruken og bekymret for hva det vil bety for presset på renten. En del utgifter visste vi ville komme som en konsekvens av Putins angrepskrig i Ukraina og prisjustering, men det gjenstår å se om de også bruker oljepenger på politiske kjepphester og valgløfter, sier Orten til NTB.
Han peker på at statsministeren og finansministeren tidligere i år var bekymret for pengebruken.
– Jeg lurer på hva som har endret seg i norsk økonomi de siste månedene som gjør det mindre viktig å holde igjen nå, sier han.
- NTB06. mai10:53
Trond Giskes lokallag tapte nok et slag
Ap-medlemmer får ikke lov til å reservere seg mot å telles som medlemmer der de bor, og ikke der de er innmeldt, slik Nidaros Sosialdemokratisk Forum ønsker.
Forslaget ble fremmet av Trøndelag Ap, men ble stemt ned av Ap-landsmøtet lørdag morgen. Dermed er vedtektsendringen som ble vedtatt torsdag, den gjeldende regelen for representasjon.
Endringen ble vedtatt etter den enorme medlemstilstrømmingen til Nidaros de siste året. Lokallaget ledes av Trond Giske. Mange av medlemmene i lokallaget bor i andre steder i landet enn i Trondheim.
De nye reglene går ut på at medlemmenes bostedsadresse skal være avgjørende når delegater til blant annet landsmøtet fordeles. Det betyr at Nidaros får mindre innflytelse enn det størrelsen skulle tilsi.
Nidaros Sosialdemokratisk Forum er nå det største i landet med rundt 4100 medlemmer.
– Medlemmer som velger å være tilknyttet en partiavdeling i et annet kommuneparti enn der de er folkeregistrert, blir talt med i representasjonen til kommunepartiet og fylkespartiet der de er folkeregistrert, heter det i de nye vedtektene.
- NTB06. mai10:51
Ap-landsmøtet sier ja til gruvedrift på havbunnen
Miljøaktivister som krevde at Arbeiderpartiet ville si nei til gruvedrift på havbunnen, vant ikke frem.
Arbeiderpartiet vil utforske mulighetene for bærekraftig utvinning av havbunnsmineraler, heter det i en uttalelse som ble vedtatt lørdag morgen.
– En kunnskapsbasert tilnærming der hensyn til miljø veier tungt, skal være førende for norsk havbunnsmineralnæring. Forutsetningen for eventuell utvinning er at dette må baseres på føre var-prinsipper, en forsiktig tilnærming og tilstrekkelig kunnskap om det aktuelle området, står det videre.
Ungdomspartiet AUF har vært skeptisk, men endte med å støtte uttalelsen.
– Nå har vi flyttet Arbeiderpartiet langt i dette spørsmålet, og vi er stolte av det. Vedtaket sier tydelig at vi trenger tilstrekkelig kunnskap før vi går videre. Vi forventer at regjeringen følger opp vedtaket og prioriterer å skaffe et reelt kunnskapsgrunnlag om hvordan det vil påvirke miljøet og naturen vår. Vi kommer til å følge nøye med på at vedtaket blir fulgt opp, sier AUF-leder Astrid Hoem i en kommentar til NTB.
- Thomas Dinning Spence06. mai10:08
Varsler comback for Tajik som statsråd
Statsminister Jonas Gahr Støre signaliserer come-back som statsråd for Hadia Tajik.
Under landsmøtefesten lørdag kveld takket Støre av avtroppende medlemmer av sentralstyret.
Han berømmet Tajik som en av de mest handlekraftige statsråder Ap har hatt.
Tajik mislyktes i forsøket på comeback som nestleder. Hun fikk heller ikke tillit til plass i sentralstyret.
Men Støre varslet at han gjerne vil ha Hadia Tajik tilbake i regjeringen.
– It ain`t over yet, sa Støre, som ikke behøver å spørre valgkomiteen om hvem som skal bli statsråd.
Ordfører Arne-Christian Mohn i Haugesund var blant dem i Rogaland som gikk mot Tajik som nestleder.
- Plass i toppledelsen etter det som skjedde, mener jeg var for tidlig. Tilbake i regjering er ikke for tidlig. Hun kan ta hvilken post som helst. - Snarest mulig?
- Etter valget er mest realistisk, sier Mohn.
- Thomas Dinning Spence06. mai09:53
Miljøvernere ber Ap-landsmøtet si nei til gruvedrift
Natur og ungdom demonstrerte utenfor Folkets Hus da Ap-delegatene møttes på Youngstorget i Oslo lørdag morgen. De krever at landsmøtet sier nei til gruvedrift på havbunnen.
Natur og ungdom frykter at regjeringen vil åpne for å hente ut mineraler fra havbunnen uten at konsekvensene for miljøet er godt nok kjent.
– Forskerne verden over er krystallklare: Vi vet for lite om konsekvensene gruvedrift vil få for dyphavene, for fiskeribestandene, mulige medisiner og sårbare dyrearter, sier leder Gina Gylver i Natur og Ungdom.
Hun myndighetene nå går altfor fort frem.
– Statens egne fagmyndigheter mener prosessen går for fort og at konsekvensutredningen har så store kunnskapshull at det ikke engang er juridisk grunnlag for å åpne havområder, sier Gylver.
Konsekvensutredningen har vært på høring, og regjeringen har varslet en stortingsmelding i løpet av våren.
Landsmøtet skal lørdag behandle en uttalelse der det heter at «Arbeiderpartiet vil utforske mulighetene for bærekraftig utvinning av havbunnsmineraler.»
- NTB06. mai08:29
Ap strammer grepet rundt private helsetjenester
Arbeiderpartiet vedtar trolig at de vil ha en godkjenningsordning for private helsetjenester – og at det innføres avgift for privat helseforsikring.
– Vi trenger en nødbrems for privatisering der private tilbud truer vår felles helsetjeneste, sier stortingsrepresentant Cecilie Myrseth i Arbeiderpartiet.
I en uttalelse som skal vedtas på Arbeiderpartiets landsmøte lørdag, foreslås det innstramminger som kan få konsekvenser for tilbydere av private helsetjenester.
Dersom forslaget går gjennom, innebærer det at Arbeiderpartiet vil:
* Regulere det private helsemarkedet strengere gjennom en omsetningsavgift på helseforsikringer
* Få på plass en godkjenningsordning for etablering av privatfinansierte helsetjenester når slike etableringer svekker nødvendig tilgang på helsepersonell i den offentlige helsetjenesten.
- Sigrid Gausen05. mai17:00
Arbeiderpartiet har ny ledelse
Tonje Brenna og Jan Christian Vestre er valgt inn som nye nestledere i partiets ledelse. De ble trampeklappet da de ble valgt ved akklamasjon.
De er valgt sammen med Jonas Gahr Støre og Kjersti Stenseng. Også disse to ble klappet inn i ledelsen.
Frem mot møtet var det en del usikkerhet knyttet til partisekretærvervet. Helga Pedersen fra Tana ville også bli partisekretær. Hun trakk seg derimot i helgen og dermed sto bare valgkomiteens innstilling igjen.