Siste nytt om kommunevalget 2023

Kommune- og fylkestingsvalget i Norge gikk av stabelen 11. september.

 • Festet innlegg

  Måling: Halvparten mener Erna Solberg må gå

  Mandag 21:26
  Gunnar Kagge
  Høyre-leder Erna Solberg får fortsatt støtte fra flesteparten av velgerne sine, men hele 31 prosent mener hun bør gå. Foto: Emilie Holtet / NTB

  46 prosent av velgerne mener Erna Solberg bør trekke seg som Høyre-leder, ifølge en måling TV 2 har bestilt fra Kantar.

  Blant Høyres velgere er tallet 31,4 prosent.

  53,6 prosent av Høyres velgere mener Solberg ikke bør gå av.

  I en annen måling har VG spurt om Solberg bør stille som statsministerkandidat i 2025.

  Halvparten av de spurte svarer nei. 31 prosent svarer ja, resten vet ikke.

  1004 personer har svart på undersøkelsen for TV 2. VG har spurt 802 personer.

Har du tips eller spørsmål om valget? Vi vil gjerne høre fra deg!
 • Henrik Sande Giæver, Torgeir Strandberg, Tuva Hilton
  i går16:39

  Stor avstand etter første Oslo-sondering

  – Det har vært gode samtaler og god stemning, sier Eirik Lae Solberg, Oslo-topp i Høyre, til Aftenposten.

  Torsdag var første sonderingsmøte mellom Høyre, Venstre, KrF og Frp. Det er foreløpig stor avstand.

  – Det har vært konstruktive samtaler der vi har gått i dybden på mange temaer. Både på dem som forener oss, men også der det er avstand. Jeg er godt fornøyd med dagen, sier Lae Solberg.

  Han håper fortsatt at de aktuelle partiene skal begynne forhandlingene om en borgerlig byregjering neste uke. Solberg håper da at man kan se på mulige koalisjoner.

  En nøkkel i forhandlingene vil være avstanden mellom Venstre og Fremskrittspartiet. Hallstein Bjercke fra Venstre sier at avstanden til Frp er like stor som før valget etter første dag med sonderinger.

  Venstre har tidligere vært tydelige på at de ø

 • NTB
  Onsdag23:26

  Skien får ordfører fra Høyre

  Marius Roheim Aarvold (til venstre) blir ny ordfører i Skien. Her er han på båttur med Høyre-leder Erna Solberg og Anne Cathrine Syversen (midten). Foto: Rodrigo Freitas / NTB

  Marius Roheim Aarvold fra Høyre blir ordfører i Skien. Det er klart etter at Høyre, Frp, KrF og Venstre onsdag ble enige om en samarbeidsavtale.

  Jørn Inge Næss (Frp) blir varaordfører, skriver Varden og Telemarksavisa onsdag kveld.

  – Vi mener velgerne har gitt et tydelig signal om at de ønsket et skifte i byen, og det har vi tatt på alvor. Derfor har vi brukt god tid på å forhandle fram gode politiske løsninger for Skien, sier Aarvold i en pressemelding.

  Partiene har sikret et flertall sammen med INP under konstitueringen av bystyret.

 • NTB
  Onsdag13:38

  To ulike byrådsforhandlinger på gang i Bergen

  Byrådsleder Rune Bakervik (Ap) håper å beholde jobben.Foto: Tuva Åserud / NTB

  I flere dager har tre borgerlige partier drevet byrådsforhandlinger i Bergen. Nå har også byrådsleder Rune Bakervik (Ap) samlet partiene som peker på ham.

  Like etter klokken 13 kom SV for å møte Bakervik, skriver NRK.

  I tillegg skal Senterpartiet, Rødt og Bergenslisten inn til samtaler med Bakervik onsdag, mens MDG følger etter torsdag.

  Til sammen har Ap og de andre partiene som peker på Bakervik, 29 mandater i bystyret, mens partiene som peker på Høyres Christine Meyer, har 24. Det er 34 mandater som trengs for et flertall i bystyret.

 • NTB
  Onsdag08:37

  Valgforsker: Demokratiet blir et lottospill

  Valgforsker mener forhandlingene etter lokalvalget går på demokratiet løs.

  – Velgerne får noe annet enn det de tror de stemmer på, sier valgforsker.

  Svein Erik Tuastad, valgforsker og førsteamanuensis i statsvitenskap, sier det må en kulturendring til. Han mener både velgere, journalister og forskere har gått for langt i å godta spillet som foregår etter valget.

  – Det jeg reagerer på, er at velgerne får noe annet enn det de tror de stemmer på. En helt elementær bestanddel i demokratiet er at vi skal vite hvilke alternativer vi stemmer på. Hvis vi ikke vet det, blir demokratiet omgjort til et lottospill. Tilfeldighetene i forhandlingene etter valget avgjør hvem som blir ordfører, sier Tuastad i Kommunal Rapports podkast.

  Han nevner flere eksempler. I Flatanger fortsetter Senterpartiets Olav

 • NTB
  Tirsdag11:32

  Frp kan sette ordførerrekord

  Det ligger an til at Fremskrittspartiet får ordføreren i 13 av landets 357 kommuner. Det vil i så fall være rekord.

  Det skriver Kommunal Rapport.

  Fremskrittspartiet fikk en oppslutning på 11,3 prosent i valget i forrige uke. Det er en fremgang på 3,1 prosentpoeng. Hittil har forhandlingene sikret at partiet får ordførere i til sammen tolv kommuner. Den gamle rekorden var elleve.

  Nestleder Terje Søviknes ble gjenvalgt som ordfører i Bjørnafjorden. Den største kommunen som får Frp-ordfører er Ålesund, der Håkon Lykkebø Strand overtar ordførerkjedet.

 • Birgitte Iversen
  Tirsdag11:03

  Steenstrup gir seg som Oslo Høyre-leder

  Leder i Oslo Høyre Morten Steenstrup. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

  Leder av Oslo Høyre, Morten Steenstrup, tar ikke gjenvalg som leder.

  Det varsler han på Facebook tirsdag.

  – I kveld har jeg frist med å svare valgkomiteen i Oslo Høyre om jeg ønsker gjenvalg! Jeg ga meg selv to år. Dette har vært så gøy! Jeg er så stolt over resultatet, Oslo Høyre har gjennomført Prosjekt byrådsmakt. Derfor har jeg nå gitt beskjed om at jeg ikke ønsker gjenvalg. Jeg gir stafettpinnen videre til nye krefter, skriver han.

  Steenstrup fortsetter som leder frem til årsmøtet i slutten av januar neste år.

  Steenstrup overtok som leder etter Heidi Nordby Lunde i januar 2022. Valget av forretningsadvokaten og den tidligere stortingsrepresentanten kom etter lang tids bråk innad i Oslo Høyre. Det har også vært krevende interne runder de siste årene. I mars trakk sjefsekretær Anne Kristin Vie seg etter en betent arbeidskonflikt i Oslo Høyres sekretariat.

 • NTB
  Mandag22:21

  MDG-topp ber Solberg og Huitfeldt trekke seg

  Stortingspolitiker Rasmus Hansson (MDG) ber både Erna Solberg og Anniken Huitfeldt trekke seg.

  – Trekk dere. Nå. Vær så snill, skriver han i et Facebook-innlegg mandag kveld.

  Han mener at om de ikke trekker seg frivillig, så bør Høyre og Arbeiderpartiet fjerne dem fra posisjonene sine.

  – For hver time som går, svekker de store partiene tilliten til at makta skjønner sin plikt til å tenke forbi ubehaget ved å skifte ut en politikerm skriver han videre.

 • NTB
  Mandag21:02

  Carl I. Hagen vil invitere Finnes til høring

  Frps Carl I. Hagen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

  Siden Erna Solberg sier hun ikke visste om ektemannens aksjehandel, må også ektemannen inviteres til høring, mener Frps Carl I. Hagen.

  – Vi planlegger nå en høring, og jeg mener det er åpenbart at ektemennene til Erna Solberg og Anniken Huitfeldt må inviteres, sier Hagen til Dagbladet Børsen.

  Frps tidligere leder sitter i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Han sier han vil foreslå at både Høyre-lederen og utenriksministerens ektemenn inviteres til å svare på Stortingets spørsmål.

 • Gunnar Kagge
  Mandag20:43

  Høyre legger frem tidslinje

  Tirsdag vil Høyre legge frem en tidslinje med oversikt over Sindre Finnes aksjehandler, melder NRK.

  Ifølge nestleder Henrik Asheim vil tidslinjen vise at Høyre og Erna Solberg har gitt riktig informasjon i saken og at hele aksjelisten ikke kunne kommet ut før valget.

  Gjennomgangen vil også vise at Solberg ikke ble kjent med hele listen før onsdag , opplyser Asheim.

 • Torgeir Strandberg
  Mandag20:31

  Oslo Høyre holder fortsatt MDG ute i kulden

  – Vi står fast på at vi ønsker et samarbeid med Venstre, Frp og KrF. Det er ikke aktuelt for oss å snakke med andre partier om byrådssamarbeid.

  Det sier kommende byrådsleder Eirik Lae Solberg i Høyre til Aftenposten. De har torsdag invitert de tre partiene til sonderinger. Målet her å danne en plattform for byrådet å regjere på. Venstre er avgjørende for Høyres plan. Venstre ønsker helst at Miljøpartiet de grønne (MDG) blir en del av samarbeidet og at Fremskrittspartiet holdes utenfor.

  Selv om Venstre har takket ja til sonderingssamtalene, er målet til Venstre fortsatt at MDG tas med i forhandlingene. MDG har signalisert at de ønsker å delta, men Høyre sier altså at det ikke er aktuelt.

 • Torgeir Strandberg
  Mandag19:38

  Venstre takker ja til samtaler om borgerlig byråd i Oslo

  Hallstein Bjercke er gruppeleder for Oslo Venstre. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

  Venstres førstekandidat i Oslo, Hallstein Bjercke, sier at de etter kveldens møte i partiet takker ja til Høyres invitasjon til sonderinger på torsdag.

  Det betyr at Høyre møter Fremskrittspartiet og Venstre for å se om de klarer å stable på beina en koalisjon til byrådet.

  – Konklusjonen fra møtet er at vi fortsatt mener et blågrønt er det beste for Oslo, og vi vil fortsatt jobbe med det som mål, sier Bjercke.

  Et blågrønt alternativ vil være en koalisjon mellom Venstre, Miljøpartiet de grønne (MDG) og Høyre. MDG er ikke invitert inn i samtalene av Høyre.

  – Velgerne har vært tydelige på at de vil ha et skifte, med bakgrunn i det takker vi ja til samtalene som høyre har invitert til. Det skulle bare mangle, sier Bjercke.

  Avstanden mellom Venstre og Frp er på noen felt stor. Venstre-toppen sier at deres tre viktigste saker er klima, forbedre skolene og en reformering av ruspolitikken.

  Det er på det første avstanden til Frp er størst. To hovedsaker her handler om finansieringen av karbonfangstanlegget på Klemetsrud og bilkjøring i sentrum.

  En koalisjon mellom Høyre, Venstre og Frp gir 30 mandater, som akkurat gir dem flertall. Et blågrønt alternativ, har 32 mandater.

 • NTB
  Mandag18:24

  Høyre vant rent flertall i fire Oslo-bydeler

  Valgene til bydelsutvalg i Oslo ble også en triumf for Høyre. I fire av 15 bydeler har partiet nå rent flertall.

  Resultatene som ble sluppet mandag, viser en markant fremgang for Høyre og Venstre. Høyre er det klart største partiet i Oslos 15 bydelsutvalg, med 74 av til sammen 225 mandater.

  Partiet er også størst i ti av bydelene, mens Arbeiderpartiet er størst i de andre fem. Høyre er alene om å ha rent flertall, hvilket de har i fire bydeler: Frogner, Nordstrand, Ullern og Vestre Aker.

  De fire borgerlige partiene har flertall i fem bydeler, mens Ap, SV og Rødt har flertall i fem andre bydeler og MDG er på vippen i de siste fem.

 • NTB
  Mandag17:58

  Valgklage i Balsfjord havner hos departementet

  Valgstyret i Balsfjord har sendt klagen fra partiet Konservativt videre til Kommunal- og distriktsdepartementet.

  Det sier leder i valgstyret, ordfører i Balsfjord Gunda Johansen (Ap), til NRK.

  Konservativt i Balsfjord har krevd omvalg etter at deres valglister manglet gjennom deler av valgdagen i et valglokale i kommunen. Partiet mener selv det kan ha kostet dem en plass i kommunestyret, mens valgstyret mener det sannsynligvis ikke har hatt påvirkning på valgresultatet.

  Nå skal altså Kommunal- og distriktsdepartementet behandle saken.

 • Abdirahman Hassan
  Mandag15:29

  Rune Bakervik (Ap) kaller inn til egne byrådsforhandlinger

  Etter mandagens samtaler med fungerende ordfører Eira Martinsen Garrido (SV) har flest partier pekt på Rune Bakervik (Ap) som byrådsleder i Bergen.

  - Det jeg nå vil gjøre er å invitere til samtaler med de partiene som ønsker dette, for å finne ut om det er grunnlag for å starte forhandlinger om en utvidelse av det sittende byrådet, sier Bakervik til Bergens Tidende.

  Også Høyres Christine Meyer er i gang med byrådsforhandlinger.

 • Henrik Sande Giæver
  Mandag11:21

  Høyre har invitert til sonderinger i Oslo

  – Jeg har akkurat sendt en epost til Venstre, Frp og KrF, der jeg inviterer til sonderinger med sikte på å danne et borgerlig byråd, sier Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg til Aftenposten.

  Han har invitert de borgerlige partiene til Høyres hus på torsdag klokken 12.00.

  – Jeg vet at flere av partiene har konstituerende gruppemøter i dag. Da regner jeg med at jeg får et svar på henvendelsen etter gruppemøtet. Det vil være naturlig, sier Solberg.

  Han forteller at planen er å begynne forhandlingene om et nytt byråd neste uke.

  – Under sonderingene vil vi snakke mer overordnet om den politiske avstanden mellom partiene, og om det er grunnlag for å sitte i byråd sammen. I forhandlingene diskuterer vi om politiske grunnlaget for et nytt byråd.

  Høyres mål er å få til et bredest mulig borgerlig byråd i Oslo.

 • NTB
  15. september21:54

  Delte liste med alle i bystyrets personnummer og adresser

  Bergen kommune sendte fredag ut et nyhetsbrev der mottagere kunne lese personnummeret og adressen til representantene som skal sitte i det nye bystyret.

  Rundt 4100 mottagere fikk nyhetsbrevet, skriver Bergens Tidende.

  Ved å klikke seg videre inn på kommunens nettsider, kunne en «komplett liste med rangering av representantene som er valgt inn for hvert parti» lastes ned.

  Listen inneholdt navn, parti, personnummer og bostedsadresse, skriver avisen.

  – Det er fullstendig uakseptabelt å legge ut personopplysninger, som personnummer, på denne måten. Her må kommunen beklage, rette opp og gå grundig gjennom hva som gikk galt, skriver Høyres Charlotte Spurkeland i en tekstmelding til avisen.

  Kommunikasjonsdirektør Eva Hille i Bergen kommune forklarer hva som skjedde da listen ble publisert.

  – Det som skjedde var at seksjon kommunikasjon mottok en Excel-navneliste, der var det også en fane som viste fødselsnummer og adresse. Vi hadde mottatt flere lister som ble korrigert før dette. Det var travelt da vi satt og jobbet med det.

  Hun beklager det som har skjedd og forteller at listen lå ute i en halv time, før de sensitive personopplysningene ble fjernet.

 • NTB
  15. september18:47

  Senterpartiet får fylkesordføreren i Trøndelag

  Senterpartiet og de borgerlige partiene er enige om en avtale med INP. Nå er det bekreftet at Tomas Iver Hallem (Sp) blir ny fylkesordfører i Trøndelag.

  Det er klart etter flere dager med forhandlinger mellom Høyre, Venstre, INP, Pensjonistpartiet, Frp og Senterpartiet.

  – Vi har hatt gode samtaler om utfordringene og løsningene for Trøndelag fremover, sier Hallem til Adresseavisen.

  Pål Sæther Eiden (H) blir varaordfører.

 • Vilde Skorpen Wikan
  15. september16:33

  Aftenpodden ekstra: Hva betyr dramaet for Solberg?

 • NTB
  15. september15:16

  Sokndal-ordfører varsler flytting etter vrakingen

  Sokndal-ordfører Jonas Andersen Sayed (KrF) er på flyttefot. Foto: Carina Johansen, NTB

  Sokndal-ordfører Jonas Andersen Sayed (KrF) mister jobben til tross for at partiet gjorde et brakvalg i kommunen. Nå varsler 25-åringen at han vil flytte.

  – Jeg er i en fase av livet hvor jeg må komme i gang hvis jeg vil ta en utdannelse og begynne på en karriere. Det innebærer også at jeg må flytte ganske snart, men det er for tidlig å si når det blir, sier Sayed til Stavanger Aftenblad.

  Alt lå til rette for at han skulle fortsette som ordfører. Partiet hans ble størst med 28,9 prosent oppslutning. Men så inngikk V, H, Sp og Ap en intensjonsavtale med Rødt som støtteparti. Sps Bjørn-Inge Mydland stakk av med ordførervervet.