Valgstudio

• Mandag 11. september er det kommune- og fylkestingsvalg i Norge.
• Landsmøtesesongen er i gang. De politiske partiene har landsmøter i perioden mars-mai.
• Denne helgen står Høyres landsmøte for tur.

Festet innlegg
Senterpartiet sier nei til elektrifisering av Melkøya
18. mars kl 17:37Odd Inge Aas/Thonas Dinning Spence
DEL

Senterpartiets landsmøte sa lørdag nei til elektrifisering av gassanlegget på Melkøya.

Det skjedde mot innstillingen fra resolusjonskomiteen, som ble ledet av nestleder Ola Borten Moe.

Det var et forslag fremmet av Buskerud og Finnmark Sp.

I punktet de fikk inn i resolusjonen, heter det:

«Senterpartiet vil ikke gå inn for løsninger som svekker forsyningssikkerheten i det landbaserte kraftsystemet eller løsninger som direkte eller indirekte driver opp prisene i det norske strømmarkedet. Planene om å elektrifisere Melkøya med strøm fra dagens nett må derfor stanses da dette setter en effektiv stopper for annen industrietablering og opprettelse av arbeidsplasser i hele Troms og Finnmark».

Sp vedtok også at Equinor sin søknad om konsesjon for å elektrifisere LNG-fabrikken på Melkøya må avvises.

  • Robert Gjerde
    DEL
    Høyres landsmøte – kort forklart

    Grunnrente. Høyres landsmøte sa nei til regjeringens forslag til om grunnrenteskatt på havbruk. Partiet vil i stedet ha en produksjonsavgift.

    Nato. Høyre krever at regjeringen legger frem en opptrappingsplan for å nå Natos mål om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar. Partiet krever at regjeringen at en slik plan kommer i regjeringens budsjettforslag i oktober.

    Gjenvalg. Erna Solberg ble gjenvalgt som Høyre-leder på partiets landsmøte søndag. Også nestlederne Henrik Asheim og Tina Bru fikk fornyet tillit. Sandra Bruflot ble valgt som leder av Høyres kvinneforum og nytt medlem av sentralstyret.

    Kjernekraft. Høyres landsmøte åpner opp for kjernekraft i Norge. Partiet vil utrede behovene for å ha kjernekraft i energimiksen frem mot 2050.

    Elektrifisering. Forslag fra kystfylkene Møre og Romsdal, Nordland og Troms og Finnmark om å utsette elektrifiseringen blant annet Melkøya, fikk ikke flertall, slik det fikk på Sps landsmøte forrige helg.

    Mobiltelefon. Et forslag om forbud mot mobiltelefoner i grunnskolen og økt aldersgrense på sosiale medier, ble avvist etter heftig debatt.

    Søndagsåpne butikker. Kommunene skal selv avgjøre om de vil ga søndagsåpne butikker. Kommunene skal også få innføre turistskatt hvis de ønsker det

  • Jakob Semb Aasmundsen
    DEL
    MDGs landsstyremøte sier ja til norsk EU-medlemskap
    MDGs leder Arild Hermstad er fornøyd med landsstyremøtets avgjørelse. Foto: Rodrigo Freitas, NTB

    Søndag har MDGs landsstyremøte innstilt på at Norge bør «gå inn for nye forhandlinger med EU med sikte på norsk EU-medlemskap, der avtalen må godkjennes av folkeavstemning».

    Innstillingen fikk stort flertall. 26 stemte for, og 9 stemte mot.

    Det skriver partiet i en pressemelding.

    – Nå er det på høy tid med en reell EU-debatt i Norge, sier partileder Arild Hermstad.

    Hermstad sier han synes det er rart at den norske EU-debatten har stått stille.

    – Putins krig i Ukraina må være en kraftig vekke om at vi må tenke nytt når det kommer til sikkerhet og samarbeid, sier han og legger til:

    – EU har stått samlet og snudd seg svært raskt og respondert med å kaste sine gamle fossile energiplaner i søpla og sette full fart på omstillingen til grønne næringer.

    EU-spørsmålet blir endelig avgjort på MDGs landsmøte som er lagt til 12.–14. mai.

  • Robert Gjerde
    DEL
    Høyre-ledelsen gjenvalgt
    Foto: Olav Olsen

    Erna Solberg ble gjenvalgt som Høyre-leder på partiets landsmøte søndag. Også nestlederne Henrik Asheim og Tina Bru fikk fornyet tillit.

    Den samme ledertrioen ble også valgt på landsmøtet i fjor. Men fordi partiet nå går over til å ha landsmøter bare hvert annet år, så ble de også valgt for en ny toårsperiode nå.

    Sandra Bruflot ble valgt som leder av Høyres kvinneforum og dermed også som nytt medlem av sentralstyret.

  • Jakob Semb Aasmundsen
    DEL
    Kjerkol: – Må løfte blikket ut av vår egen navle
    Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) talte lørdag under Arbeiderpartiets årsmøte i Trøndelag på Scandic Hell i Stjørdal. Foto: Hanna Johre, NTB

    Aps Fylkesleder og statsråd Ingvild Kjerkol sier partiets tillitsvalgte bør «løfte blikket og rette ryggen» i møte med dårlige målinger. Det skriver Adresseavisen.

    Kjerkol talte i dag under Arbeiderpartiets årsmøte, som gikk av stabelen i Trøndelag på Scandic Hell i Stjørdal.

    Kjerkol oppfordret til samhold i møte historisk dårlige meningsmålinger for partiet.

    – Vi må aldri glemme at vi har vært ute en vinternatt før. Vi har alltid reist oss igjen, sa hun.

    Statsråden kritiserte også mediene. Kjerkol mener de dyrker personkonflikt foran politiske saker:

    – Medienes døgnkontinuerlige dekning, hvor personfokus og konflikt får større nyhetsverdi enn det vi beskriver som virkelige nyheter, bidrar også. Men det får vi gjort lite med.

  • Odd Inge Aas
    DEL
    Forbud avvist etter heftig mobildebatt i Høyre
    Unge Høyre-leder Ola Svenneby ville ikke ha økt aldersgrense på sosiale medier. Foto: Heiko Junge, NTB

    Debatten om unges mobilbruk ble en av de lengste og mest engasjerte under Høyres landsmøte.

    Mathilde Tybring-Gjedde og Nikolai Astrup tok i forkant til orde for en kraftig innstramming i reglene for unges mobilbruk. De ville ha forbud mot mobil i grunnskolen og økt aldersgrense på sosiale medier.

    Unge Høyre tok kraftig til motmæle.

    Heller ikke landsmøtet ville være med på innstramninger.

    Til slutt endte det med at hele uttalelsen “Høyre vil skjerme barna for digitaliseringens skyggesider” ble stemt ned og avvist av landsmøtet.

    Den tok til orde for økt aldersgrense på sosiale medier (fra dagens 13 år) og en reell aldersverifisering for å bruke sosiale medier (for eksempel BankID).

    Uttalelsen tok også til orde for at skolen bør være mobilfri. Et mindretall i resolusjonskomiteen mente at uttalelsen burde gå enda lenger og si at skolen skal være mobilfri.

    Under debatten tok mange til orde for at det tok seg svært dårlig ut for et parti som Høyre å vedta et statlig mobilforbud på skolene.

    De mente at dette er noe som skolene og familiene må sette grensene for.

  • NTB/Aftenposten
    DEL
    Høyre går mot lakseskatt
    Høyres landsmøte på Gardermoen avviser regjeringens forslag til lakseskatt, som enda ikke er lagt fram. Foto: Heiko Junge / NTB

    Høyre sier nei til regjeringens forslag til grunnrenteskatt på havbruk. Partiet vil i stedet utrede en produksjonsavgift, slik laksenæringen har bedt om.

    «Høyre vil utrede forslaget fra næringen om en inntektsgradert produksjonsavgift («færøysk» modell) og andre modeller, før det tas endelig stilling til havbruksskatt», vedtok Høyres landsmøte lørdag.

    Partiet vil også avvise regjeringens forslag om grunnrenteskatt. Forslaget har vært på høring, men regjeringen har ennå ikke lagt frem sitt endelige forslag. Det er varslet i løpet av mars.

    I utgangspunktet foreslo resolusjonskomiteen at Høyre bare skulle avvise forslaget regjeringen har sendt på høring.

    Det var ikke godt nok for Høyre-representanter fra kystkommunene. En rekke lokale ordførerkandidater og andre fra Kyst-Høyre tok ordet i debatten.

    De vant frem med sitt syn.

    Forslaget om en grunnrenteskatt ble utredet da Høyre satt i regjering, men forslaget ble raskt lagt i skuffen etter sterk motstand fra laksenæringen. Regjeringens høringsforslag er basert på denne utredningen, men med noen endringer, blant annet et bunnfradrag som skal skjerme de minste oppdrettsselskapene.

  • NTB
    DEL
    Solberg vil ikke ha et EU-valg i 2025
    Høyre-leder Erna Solberg snakker gjerne varmt om EU-medlemskap, men vil ikke gjøre det til en valgkampsak i 2025 å ta Norge inn i Unionen. Foto: Heiko Junge / NTB

    Høyre-leder Erna Solberg vil løfte EU-debatten, men ikke gjøre EU-medlemskap til en valgkampsak i 2025.

    Norge må ha en plass ved bordet i EU, var blant budskapene i hennes landsmøtetale fredag. Hun viste til økende regionalisering i verdenshandelen.

    – Når krigen er over, vil USA igjen se mot Asia. Da blir EUs rolle enda viktigere. Og vi har satt oss selv på gangen. Samtidig blir også vår avhengighet av EU bare større og større, sa Solberg.

  • Birgitte Iversen
    DEL
    Solberg lei av å sitte på kafé i Brussel
    Høyre-leder Erna Solberg og nestleder Henrik Asheim åpnet landsmøtet ved å be all synge "Ja, vi elsker". På skjermen bak flagret nasjonalromantiske bilder under allsangen. Foto: Olav Olsen/Aftenposten

    - De som nå løfter EU-flagget på nytt, skal vite at de har vår støtte, sa Høyre-leder Erna Solberg i sin åpningstale til partiets landsmøte fredag.

    I et intervju med Aftenposten fredag sier Erna at EU er blitt enda viktigere for Norge etter Russlands angrepskrig mot Ukraina.

    Hun pekte på at stadig flere beslutninger for Europas fremtid fattes i EU, og at Norges avhengighet av EU bare blir større.

    - Hvor er Norge når de viktige beslutningene fattes? Jo, vi venter spent på en kafé i Brussel mens andre land fatter viktige beslutninger som angår oss, uttalte hun.

    - Norges plass i Europa er ved bordet, sa hun i talen.

  • Odd Inge Aas
    DEL
    Slik vil Solberg få flere tilbake i jobb

    Et viktig tema i Solbergs tale var viktigheten av å få flere mennesker i jobb. Det er viktig både for den enkelte og for næringslivet.

    Hun lanserte en omskrivning av et kjent Arbeiderparti-slagord: Arbeidskraft til alle er jobb nummer én, heter det nå på Høyre-språk.

    Hun viste til programmet «Menn i helse». Der har menn fått prøve seg som helsefagarbeidere. Mange av dem var godt voksne og manglet kompetanse. De tok fagbrev i et samarbeid med arbeidsgiver og Nav.

    – Mange har kommet seg ut i jobb, og helsetjenesten har fått flere dyktige ansatte, sa Solberg.

    Nå vil hun utvide tilbudet til flere andre bransjer, for eksempel restaurant og matfag.

  • NTB
    DEL
    Solberg vil fortsatt handle med Kina
    Høyre-leder Erna Solberg åpnet partiets landsmøte fredag. Foto: Olav Olsen/Aftenposten

    Vi bør ikke slutte å handle med Kina, men vi må passe på at vi ikke gjør oss avhengige av dem, mener Høyre-leder Erna Solberg.

    – Det er fortsatt store fordeler knyttet til handel. Og da tenker jeg ikke først og fremst på de økonomiske fordelene. Et land som handler med resten av verden, må også til en viss grad være åpent mot resten av verden. Det begrenser makthavernes spillerom, sa Solberg i sin tale til Høyres landsmøte fredag.

    – Vi bør holde handelsveiene åpne. Sørge for at kinesere flest kan se hva et fritt samfunn er for noe, sa hun, men tilføyde:

    – Vi skal passe på at vi ikke gjør oss avhengige av Kina når vi ser at det kan brygge opp til storm.

    Unge Høyre har foreslått at landsmøtet skulle vedta en uttalelse som tar til orde for en hardere linje mot Kina, men resolusjonskomiteen har innstilt på at denne ikke behandles.

  • Odd Inge Aas
    DEL
    Solberg: – Det senker seg et nytt jernteppe

    Erna Solberg taler fredag til Høyres landsmøte. Talen startet med krigen i Ukraina.

    Hun viste til grusomhetene som er kommet frem etter Russlands retrett flere steder. «Brutale voldtekter. Et helt nettverk av torturkamre. Kidnapping av barn», sa hun.

    Solberg viste til store tap av liv på begge sider.

    – Den ansvarlige for dette er den etterlyste krigsforbryteren Putin. Det å gi etter er ikke et alternativ, sa Solberg.

    Solberg trakk frem at situasjonen flere steder i Midtøsten fortsatt er spent.

    – Opprøret mot undertrykkelsen av kvinner i Iran ble slått ned med sjokkerende brutalitet. Tenk, dere, at jenters hår kan være så truende for gamle menn som klamrer seg til makten, sa Solberg.

    Den tidligere statsministeren er også bekymret for at det rustes opp for fullt i Asia. Hun sa at Nord-Korea og Kina ruster opp til atomvåpen.

    – Stadig oftere ser vi at udemokratiske land som Russland, Kina og Iran finner sammen. Vi ser tegn til at det senker seg et nytt jernteppe. Tegn til en ny kald krig, sa Solberg.

  • Birgitte Iversen
    DEL
    Høyres landsmøte er i gang
    Høyre-leder Erna Solberg åpnet årets landsmøte på Gardermoen Foto: Olav Olsen/Aftenposten

    Høyres leder Erna Solberg åpnet Høyres landsmøtet på Thon Congress hotell på Gardermoen.

    Solberg startet med minneord for Høyre-medlemmer som har gått bort i løpet av det siste året.

    Solberg skal holde sin åpningstale rundt 13.30.

    Landsmøtet pågår frem til søndag ettermiddag. Partiet skal blant annet behandle resolusjoner om et bærekraftig energisystem for fremtiden og hvordan man skal styrke privatøkonomien til landets innbyggere. Diskusjon om norsk EU-medlemskap og om man skal innføre mobiltelefonforbud i hele skoletiden og øke aldersgrensen for bruk av sosiale medier til 15–16 år, skal også diskuteres under landsmøtet.

  • Karen R. Tjernshaugen
    DEL
    Følg Erna Solbergs landsmøtetale direkte

    Erna Solberg går på talerstolen på Høyres landsmøte klokken 13.30. Følg talen hennes direkte her:

  • Robert Gjerde
    DEL
    Erna Solberg vil doble antall Høyre-ordførere

    Høyre og Erna solberg flyr høyt må målingene. Nå vil Erna Solberg doble antall Høyre-ordførere.

    – Ja, vi setter oss høyere mål, sa Erna Solberg på en pressekonferanse tirsdag før helgens Høyre-landsmøte.

    Tidligere statsminister Erna Solberg og Høyres hårete mål vil være å øke antall ordførere fra 35 til minst 70.

  • Thomas Dinning Spence
    DEL
    Sp vil styrke BSU og innføre GSU

    Sp-landsmøtet stemte mot sentralstyrets innstilling for å styrke BSU (Boligsparing for ungdom).

    Landsmøtet vil heve grensen for sparing til 30.00 kroner i årlig sparing og 400.000 kroner som totalbeløp. Partiet vil også ha et skattefritak på 20 prosent.

    Det er en ren reversering av den politikken Sp har ført i regjering. Regjeringen strammet fra nyttår inn på ordningen og kuttet skattefradraget fra 20 til 10 prosent.

    Kun personer som ikke eier bolig omfattes nå av BSU-sparing.

    Landsmøtet vedtok også mot Sp-ledelsens innstilling et forslag fra Senterungdommen om å innføre en ordning med GSU (Gårdssparing for unge). Ordningen skal åpne for 30.000 kroner i årlig sparing med 400.000 kroner i totalbeløp og skattefritak på 20 prosent.

    Senterungdommen vant også voteringen om å øke tallet på ungdomsrepresentanter i landsstyret fra tre til fem.

  • Thomas Dinning Spence/Odd Inge Aas
    DEL
    Sp: Sterkere styring av kraftpolitikken

    Sp vil jobbe for sterkere styring av kraftpolitikken og lavere kraftpris for innbyggere og bedrifter.

    Det vedtok Sp-landsmøtet i et temadokument søndag. I tillegg vil Sp:

    • Ha en tydeligere regulering av utenlandshandelen med strøm

    • Si nei til EUs fjerde energimarkedspakke

    • Sikre økt nasjonal kontroll med kraftflyten over utenlandskablene for å sikre nasjonal forsyningssikkerhet. Norge skal ikke være en eksportnasjon av elektrisk kraft.

    • Ikke godkjenne nye mellomlandsforbindelser til utlandet i denne perioden.

    • Gjøre endringer i energisektoren som gjør at vi har enda større nasjonal kontroll på eierskap, eksport og kapasitet.

    • Elektrifisering av sokkelen skal på sikt skje enten ved havvind eller alternativ teknologi slik at industrien på land ikke blir skadelidende.

  • Thomas Dinning Spence
    DEL
    Sp: Selvforsyningsgraden må økes

    Sp-landsmøtet vil ha en opptrappingsplan for norsk matproduksjon og en tidfestet plan for tetting av bøndenes inntektsgap.

    Det ble vedtatt på landsmøtet søndag. Flere delegater var misfornøyd med at planen for inntektsutjevning ikke tidfestet når målet skulle være innfridd.

    – Norsk matproduksjon har aldri vært viktigere, og jeg er glad for at jeg har et landsmøte i ryggen som er utålmodige og offensive på veien videre. Selvforsyningsgraden må økes, sier landbruks og matminister Sandra Borch.

    Sp går også inn for å styrke investeringsvirkemidlene kraftig, etablere beredskapslagring for korn, å påse at nye handelsavtaler ikke avgir kvoter av norske jordbruksprodukter og å arbeide for endringer i WTO avtalen til fordel for norsk landbruk.

  • NTB
    DEL
    Vedum sier fortsatt nei til SV i regjering etter Nato-vedtak

    Det er fortsatt uaktuelt for Senterpartiet å ønske SV velkommen inn i regjering.

    Lørdag fikk SV ny leder, ny nestleder og ny Nato-politikk. Har det gjort partiet mer spiselig for Senterpartiet som regjeringspartner?

    – Nei, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

    Han har lenge pekt på SVs Nato-motstand som en årsak til at Senterpartiet ikke ønsker å samarbeide med SV i regjering.

    Men lørdag skrotet SV kravet om at Norge skal melde seg ut av Nato.

    – Vi har jo ment at det beste er en Sp-Ap-regjering, og det mener vi fortsatt. Og så er det veldig bra at SV nærmer seg oss i Nato-debatten, sier Vedum.

    Han mener fortsatt avstanden mellom de to partiene er stor i sikkerhetspolitikken.

  • Sigrid Gausen
    DEL
    Marian Hussein blir ny nestleder i SV
    Foto: Stig B. Hansen

    Det var med stor overaskelse at Marian Hussein vant ledervalget i SV. Hun ble valgt med 114 mot 101 stemmer.

    Landsmøtet gikk dermed imot valgkomiteen, som tidligere samme dag innstilte på Haltbrekken som ny nestleder.